Ειδήσεις

Δε συμμετέχει στη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ

Μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη έρχεται να βάλει νέα εμπόδια στη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα "διάσωσης" της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με "εμπιστευτική" ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου του, δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, εφόσον δεν ικανοποιηθούν δύο όροι που θέτει:

Η ελληνική πλευρά να συμφωνήσει και να αρχίσει να εφαρμόζει ένα ευρύ και ιδιαίτερα οδυνηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές να συμφωνήσουν σε μια δραστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που θα περιλαμβάνει και κούρεμα.

Τα

ην αποκάλυψη αυτή κάνουν οι Financial Times με ρεπορτάζ του έγκυρου Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος έχει στα χέρια του την έκθεση του Δ.Σ. του ΔΝΤ!

Πρόκειται για δύο όρους που πολύ-πολύ δύσκολα θα βρουν ανταπόκριση και σίγουρα όχι στα πολύ στενά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν.

Ακόμη και αν η ελληνική πλευρά δηλώσει διατεθειμένη να περάσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα ζητήσει το ΔΝΤ, θα χρειαστεί αρκετός καιρός (μέχρι τις αρχές του 2016, εκτιμούν τα στελέχη του ΔΝΤ), ώστε να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο και να εκτιμήσει την κατάσταση ξανά το ΔΝΤ και να αποφασίσει τι θα πράξει.

Κι αν αυτό είναι "δύσκολο" (διότι... πρέπει να βρεθεί μια ελληνική κυβέρνηση που θα κάνει "κτήμα" της το πρόγραμμα και θα το εφαρμόσει μέχρι κεραίας) και "χρονοβόρο", αυτό που μοιάζει εντελώς αδύνατο αυτήν την ώρα είναι να συμφωνήσει η Γερμανία και οι σκληροπυρηνικοί ανατολικοευρωπαίοι σύμμαχοί της σε ένα "κούρεμα" του χρέους.

Στο έγγραφο ξεκαθαρίζεται με αρκετά κατηγορηματικό τρόπο ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, παρότι οι διαπραγματευτές του θα είναι παρόντες στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά. Αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν "σε δεύτερη φάση" και αφού η Ελλάδα «έχει συμφωνήσει σε ένα αναλυτικό πλάνο μεταρρυθμίσεων» και κυρίως "αφού οι δανειστές της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους".

Αυτό βεβαίως δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη Γερμανία. Η κυβέρνηση της Μέρκελ έχει αποκλείσει με κάθε δυνατό τρόπο το «κούρεμα» του χρέους και ακόμη και την "ανώδυνη" αναδιάρθρωση σκοπεύει να την προχωρήσει μόνο όταν υπάρχουν απτά δείγματα από την εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Αυτό σημαίνει ότι οι σχετικές συζητήσεις δεν πρόκειται να αρχίσουν στην καλύτερη περίπτωση πριν από τις αρχές του νέου χρόνου και μπορεί... να τραβήξουν καιρό μέχρι να ληφθεί η απόφαση και να εφαρμοστεί.

Και στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μέρκελ θα πρέπει να "πουλήσει" σε μια Βουλή που δεν είναι ιδιαίτερα... ενθουσιώδης για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα ένα πρόγραμμα στο οποίο δε θα μετέχει το ΔΝΤ! Και μάλιστα αφού όλοι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μέρκελ έχουν δηλώσει με κάθε δυνατό τρόπο ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ και στο νέο πρόγραμμα είναι απολύτως απαραίτητη!

Σόιμπλε και ΔΝΤ

Στο ρεπορτάζ των F.T. εμφανίζεται και μια άλλη διάσταση: Ο δημοσιογράφος αναπαράγει τα λεγόμενα του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έλεγε ότι «φοβόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα περάσει νέο γύρο μεταρρυθμίσεων, ωστόσο το ΔΝΤ θα τραβήξει την πρίζα του προγράμματος αργότερα», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ήδη το ΔΝΤ έχει παραβιάσει δύο φορές το καταστατικό του για να συμμετάσχει στην ελληνική διάσωση και ότι δεν πρόκειται να το κάνει και τρίτη φορά. Και πρόσθετε δυσοίωνα ο πρώην ΥΠ.ΟΙΚ. «ο δρ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ έχουν ένα κοινό συμφέρον: δε θέλουν να προχωρήσει αυτή η συμφωνία».

Στο ρεπορτάζ των F.T. επισημαίνεται ότι, παρότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να "θέλει" να συμμετάσχει, έχει απέναντί της όχι μόνο τις περισσότερες χώρες που μετέχουν στη διοίκηση, αλλά και μια ομόθυμη θέση των υπηρεσιακών παραγόντων, που λένε ότι η φήμη του Ταμείου τίθεται σε κίνδυνο με συμμετοχή σε ένα νέο πρόγραμμα που δεν είναι δυνατό να "βγει" και ότι δε γίνεται να υπάρξει συμφωνία για συμμετοχή του ΔΝΤ δίχως "σημαντικές αλλαγές", η ουσιαστικότερη των οποίων είναι ένα γενναίο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Ειδικά όσον αφορά στο θέμα του χρέους, υπογραμμίζεται στο έγγραφο που επικαλείται ο δημοσιογράφος των FT «οι διαφορές μεταξύ του τρόπου σκέψης του ΔΝΤ και αυτών που συζητούν αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι είναι πάρα πολύ μεγάλες».

Μάλιστα, προσθέτουν ότι το "πρόβλημα" που υπήρχε με την αναδιάρθρωση του χρέους όσο αυτό βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών (μετάδοση της κρίσης ιδιαίτερα σε τραπεζικά ιδρύματα) πλέον δεν υπάρχει και ότι απαιτείται η αναδιάρθρωση του επίσημου χρέους, για την οποία υπάρχει εκτίμηση ότι οι πιθανότητες μετάδοσης της κρίσης είναι μικρές.

Γιώργος Ψαρουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια