Ειδήσεις

Νίκη Τσίπρα στην Κ.Ε

Με την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να αναλώνεται στις διαδικασίες με τις οποίες θα προκύψει το οριστικό "διαζύγιο" μεταξύ των "προεδρικών" και των διαφωνούντων της αριστερής πτέρυγας, τη στιγμή που το σύνολο των Ελλήνων αγωνιά όχι για την τύχη της παράταξης, αλλά για την τύχη της χώρας, ξεδιπλώθηκε η χθεσινή μέρα.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών (πάνω από 90) δεν αποτέλεσαν έκπληξη, καθώς οι θέσεις του καθενός ξεχωριστά είναι ήδη γνωστές, αλλά υπήρξαν τουλάχιστον ενδιαφέρουσες από πλευράς διατύπωσης. Χαρακτηριστικότερες όλων, ενδεχομένως, υπήρξαν η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη, που ανέφερε πως τα όσα είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης περί "σχεδίου Β" ήταν... "μ@#@κίες", η εμμονή Λαφαζάνη στην υφαρπαγή των αποθεματικών των 35 δισ. και στην επιστροφή στη δραχμή, του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, που υποστήριξε πως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μοιράζουν νερό στις ουρές των ΑΤΜ, και του Νίκου Παπά, που ανέφερε πως όντως υπήρχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν την πρόταση Σόιμπλε για πενταετή έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Χαρακτηριστικότερη όμως όλων υπήρξε η τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού που, αν και μοιάζει ενωτική, δίνει και το στίγμα της υπαρκτής διάσπασης: «Προτείνω», είπε, «όποια και εάν είναι η απόφαση των μελών μας, να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα: Να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός του ιδιότυπου δυϊσμού στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο αριστεροί, λιγότερο και περισσότερο επαναστάτες».

"Νίκη" Τσίπρα

Πέρα απ' όλα αυτά, τα μέλη της Κ.Ε. λίγο μετά τα μεσάνυχτα αποφάσισαν "δι' ανατάσεως της χειρός" την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου το Σεπτέμβριο, συντασσόμενοι δηλαδή στη μεγάλη τους πλειοψηφία με την πρόταση Τσίπρα και απορρίπτοντας την πρόταση Λαφαζάνη για διαρκές συνέδριο τον Αύγουστο. Νωρίτερα είχε αποφασιστεί να μην τεθεί σε ψηφοφορία και η πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ξεκάθαρη νίκη των "προεδρικών" στην Κεντρική Επιτροπή, αφού όσοι σήκωσαν τα χέρια τους υπέρ της πρότασης Τσίπρα ήταν καταφανώς περισσότεροι, ώστε δε χρειάστηκε καν να γίνει καταμέτρηση.

«Καθαρή συνείδηση»

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στα μέλη της Κ.Ε., είχε τονίσει ότι «επιλέξαμε το δρόμο ενός δύσκολου συμβιβασμού γιατί δεν υπάρχει και δεν υπήρχε καλύτερη εναλλακτική. Λέμε με καθαρή συνείδηση ότι αυτό το πλαίσιο συμφωνίας καταφέραμε να φέρουμε».

Προκάλεσε δε τους διαφωνούντες: «Αν κάποιος υποστηρίζει ότι θα έφερνε καλύτερη συμφωνία, τότε να πει καθαρά με ποιους όρους θα το πετύχαινε. Αν επίσης πιστεύει ότι άλλος πρωθυπουργός θα το πετύχαινε καλύτερα, επίσης να το πει ανοιχτά. Αν επίσης υπάρχει η άποψη ότι η Αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση, τότε να ειπωθεί ανοιχτά και να υπάρξει συλλογική απόφαση. Και αν υπάρχει η άποψη ότι πρόκειται για το χειρότερο από τα τρία μνημόνια, επίσης να το πει».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν ισχύει η άποψη ότι «το "όχι" που ζητήσαμε στο δημοψήφισμα ήταν για επιστροφή στη δραχμή. Δεν έλεγαν αυτά οι αποφάσεις της Π.Γ. και οι δηλώσεις του κόμματος».

Επανήλθε, επίσης, στον όρο λαθροχειρίες όσον αφορά στην ερμηνεία του δημοψηφίσματος, καλώντας όλους να δουν ο ένας τον άλλο στα μάτια.

«Στο στρατηγικό ερώτημα αν υπάρχει ρόλος και χώρος για μια αριστερή κυβέρνηση στην υπαρκτή νεοφιλελεύθερη Ευρώπη, με δεδομένο τον αρνητικό συσχετισμό, πρέπει να απαντήσουμε θετικά και καταφατικά. Κανένα εθνικό σχέδιο δεν υπάρχει που μπορεί να μας γλιτώσει από αυτούς τους συσχετισμούς αν δεν είναι ταυτόχρονα διεθνές. Δεν μπορεί η απάντηση στη μνημονιακή πολιτική να δίνεται με όρους εθνικής αναδίπλωσης», συνέχισε την κριτική του στα "εναλλακτικά σχέδια".

«Όχι στη δραχμή»

«Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η εσωτερική ή η νομισματική υποτίμηση για να γίνει η χώρα ξανά ανταγωνιστική», τόνισε με έμφαση.

«Το στρατηγικό ερώτημα είναι αν μπορούμε να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και εγώ η απάντηση που δίνω είναι ότι η μάχη θα είναι διαρκής και σκληρή», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε απαντήσεις που «δεν πρέπει να δοθούν εν θερμώ και απερίσκεπτα με δήθεν μαγικές λύσεις για την αλλαγή των συσχετισμών που προκάλεσαν την κατάληξη αυτή των διαπραγματεύσεων».

«Δεν έχω διάθεση να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα του πρώτου σκέλους της συμφωνίας είναι σε σκληρή κατεύθυνση, προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα. Όσο λάθος είναι κάποιος να ωραιοποιήσει τη συμφωνία, άλλο τόσο λάθος είναι να δραματοποιήσει την κατάσταση», είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Γιώργος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια