default-image

Δεύτερη ευκαιρία για την Ρωσία από τη FIBA

Μπάσκετ
Δεύτερη ευκαιρία για την Ρωσία από τη FIBA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλη η μπασκετική κοινότητα "πάγωσε" χθες (29/7) στο άκουσμα της είδησης περί αποβολής της Ρωσίας από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις. Η FIBA πήρε άμεσα μέτρα μετά τις... ατασθαλίες που παρατηρήθηκαν στο εσωτερικό της ομοσπονδίας, ενημερώνοντας πως δεν πρόκειται να κάνει δεκτή οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας στις επόμενες διοργανώσεις για τις οποίες είναι υπεύθυνη.

Ο Σεργκέι Τσερνόφ μίλησε για το πρόβλημα που έχει προκύψει ενημερώνοντας πως "θα δούμε πως μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Θα ενημερωθεί η ΡΟΕ (Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή) και το Υπουργείο Αθλητισμού πρώτα και μετά θα δούμε πως θα δράσουμε. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως η συμμετοχή της χώρας στο Eurobasket 2015 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο είναι αμφίβολη".

Όπως και να έχει πάντως, η Ρωσία είναι σε (πολύ) δύσκολη θέση. Πλην όμως, η FIBA τής δίνει μία δεύτερη ευκαιρία για να αποδείξει πως τίποτα από όλα αυτά δεν δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της εγχώριας ομοσπονδίας. Γι αυτό, η παγκόσμια ομοσπονδία φρόντισε να καταστήσει σαφές -μέσω επίσημης έγγραφης τοποθέτησης- πως όλα είναι ρευστά και μπορούν να αλλάξουν σε δέκα ημέρες στο Τόκιο.

"Η FIBA αποφάσισε την Τετάρτη (29/7) να αποβάλλει με άμεση ισχύ τη ρωσική ομοσπονδία, λόγω της αδυναμίας της να επιλύσει ζητήματα λειτουργικού χαρακτήρα και νομικής φύσεως που υφίστανται εδώ και καιρό. Αυτά δεν επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία της και την διατήρηση του πλήρη ελέγχου στη χώρα, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα από την απόφαση δικαστηρίου εις βάρος της.

Ως αποτέλεσμα αυτού, η ρωσική ομοσπονδία χάνει τα δικαιώματά της ως μέλος της FIBA, και οι ομάδες και τα μέλη της δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε επίσημες διοργανώσεις ή δράσεις. Αναλογιζόμενοι το καλεντάρι και το πρόγραμμα των προσεχών διοργανώσεων, η αποβολή δεν θα επηρεάσει τις εθνικές ομάδες της Ρωσίας στις διοργανώσεις που βρίσκονται εν εξελίξει, ή στο Πανευρωπαϊκό Νεανίδων που ξεκινάει την Πέμπτη (30/7), όπως επίσης στο 3on3 μικρών ηλικιών.

Στη γενικότερη προσπάθεια της FIBA να ομαλοποιήσει την κατάσταση εντός της ρωσικής ομοσπονδίας, η γενική γραμματεία της FIBA την κάλεσε να δώσει αναφορά για την υπάρχουσα κατάσταση στην επερχόμενη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στο Τόκιο το διήμερο 8 και 9 Αυγούστου. Ευχή της FIBA είναι να έχει βρεθεί λύση μέχρι τότε, έτσι ώστε η αποβολή να αρθεί και να επιτρέψει την εξέλιξη του αθλήματος στη Ρωσία, όπως επίσης τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων της χώρας σε διεθνείς διοργανώσεις", αναφέρει η ανακοίνωση της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News