Ειδήσεις

Παρέμβαση Κριτσωτάκη για την αδειοδότηση των φαρμακείων

Την αναφορά του για να μην ανατραπεί το υπάρχον σύστημα αδειοδότησης των φαρμακείων, κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης, στη Βουλή για τον υπουργό Υγείας.

Στην αναφορά - επιστολή του, ο κ.Κριτσωτάκης στηριζόμενος στην επιστολή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με την οποία επισημαίνει ότι «η φαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής ασφάλισης και έχει υποστεί βαρύτατα πλήγματα όλα αυτά τα χρόνια».

«Σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση υπό την πίεση εγχωρίων και ξένων συμφερόντων, προωθεί στην υπό ψήφιση συμφωνία, ρύθμιση η οποία ανατρέπει το υπάρχον σύστημα αδειοδότησης των φαρμακείων, δίνοντας την ευκαιρία σε ισχυρά κεφάλαια να δημιουργήσουν ΚΑΡΤΕΛ και καταστάσεις ολιγοπωλίων, με αντικείμενο την Υγεία».

Ταυτόχρονα, αναπτύσσει τα προβλήματα που θα προκύψουν από αυτό το ενδεχόμενο τονίζοντας ότι «Οι όμιλοι επιχειρήσεων υγείας είναι σίγουρο ότι θα διαλύσουν τον πυλώνα της φαρμακευτικής  περίθαλψης και θα οδηγήσουν στην πλήρη εκμετάλλευση του φαρμάκου άρα και των εκατομμυρίων Ασφαλισμένων» και ζητά «να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο».

Αναλυτικά, η επιστολή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου:

«Προς

Τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Όπως γνωρίζετε τα τελευταία έξι  χρόνια συνεχούς λιτότητας, έχουν δημιουργήσει στην χώρα μας μια ανθρωπιστική κρίση που είναι άμεσα συνυφασμένη με την κρίση στην Υγεία.

Η φαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής ασφάλισης και  έχει υποστεί βαρύτατα  πλήγματα όλα αυτά τα χρόνια.

Στην πρόσφατη πολύ  δύσκολη συγκυρία οι Φαρμακοποιοί στήριξαν με όλες τις δυνάμεις τους, ψυχικές και οικονομικές , την απρόσκοπτη προμήθεια Φαρμάκων των ασφαλισμένων. Διασφάλισαν την ομαλή λειτουργία της αγοράς και απέδειξαν για μια ακόμη φορά  πως μόνον οι Επιστήμονες Υγείας είναι αυτοί που μπορούν να συμβουλέψουν και κατευθύνουν  σωστά τον ασθενή ή τον ασφαλισμένο.

Δυστυχώς σύμφωνα με πληροφορίες μας η Κυβέρνηση υπό την πίεση εγχωρίων και ξένων συμφερόντων, προωθεί  στην υπό  ψήφιση συμφωνία, ρύθμιση  η οποία ανατρέπει το υπάρχον σύστημα αδειοδότησης των φαρμακείων , δίνοντας την ευκαιρία σε ισχυρά κεφάλαια να δημιουργήσουν ΚΑΡΤΕΛ και καταστάσεις ολιγοπωλίων , με αντικείμενο την  Υγεία.

Η προσπάθεια αυτή που έχει προφανώς αμιγώς οικονομικά κίνητρα , πράγμα που δεν συνάδει με την Δημόσια Υγεία , έρχεται σε ευθεία αντίθεση με σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  (Ε.Δ.) αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ε.Δ.:

  • ο όλος ιδιάζων χαρακτήρας των φαρμάκων  τα διαφοροποιούν από τα λοιπά προϊόντα
  • σε αντίθεση  προς τους φαρμακοποιούς , οι μη φαρμακοποιοί δεν έχουν , εξ ορισμού, κατάρτιση , εμπειρία και  ευθύνη αντίστοιχη με εκείνη των φαρμακοποιών
  • τα πρόσωπα που εκμεταλλεύονται  φαρμακείο και τα οποία  δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού ενδέχεται να πλήξουν την ανεξαρτησία των μισθωτών φαρμακοποιών παρακινώντας τους να διαθέτουν φάρμακα  τα οποία δεν τους συμφέρει  πλέον να τα έχουν στις αποθήκες τους

Ακόμη  άλλη απόφαση του Ε.Δ. αναφέρει πως «η εκμετάλλευση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, σε αντίθεση προς την εκμετάλλευση φαρμακείων από φαρμακοποιούς, ενδέχεται να αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ειδικότερα για την ασφάλεια και την ποιότητα της λιανικής διανομής των φαρμάκων»

Στις αποφάσεις αυτές συνηγορεί  μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  (15 Φεβρουαρίου 2013) η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει πως :

?      η απελευθέρωση έχει και συνέπειες όπως η άνιση κατανομή φαρμακείων, η κυριαρχία συμφερόντων και η οικονομική πίεση να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του φαρμακείου προς εμπορικότερη κατεύθυνση αντί αυτής της υγείας

?      Στις χώρες στις οποίες δεν υπήρχε ιδιοκτησιακό καθεστώς η δημιουργία αλυσίδων και η ιδιοκτησία τους από εξωτερικούς παράγοντες επηρέασε την διαθεσιμότητα του φαρμάκου.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Βουλευτές

Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος  της ευθύνης σας απέναντι στην χώρα. Όμως  η ευθύνη σας είναι μεγάλη και στο να αποτρέψετε οικονομικά συμφέροντα να εκμεταλλευθούν και την Δημόσια Υγεία.

Το μικρομεσαίο Φαρμακείο στηρίζει τον Έλληνα  ασφαλισμένο. Οι όμιλοι επιχειρήσεων υγείας είναι σίγουρο ότι θα διαλύσουν αυτόν τον πυλώνα της φαρμακευτικής  περίθαλψης και θα οδηγήσουν στην πλήρη εκμετάλλευση του φαρμάκου άρα και των εκατομμυρίων Ασφαλισμένων. Ο στόχος της κερδοφορίας θα δημιουργήσει καρτέλ και μονοπώλια, με άμεση συνέπεια την επιβάρυνση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και την αύξηση της επιβάρυνσης των ασφαλισμένων .  Είναι ασύμβατο με βάση  την διεθνή νομοθεσία και εγκυμονεί κινδύνους για την Δημόσια Υγεία, να συμμετέχουν στην διάθεση των Φαρμάκων,  επιχειρηματικά κεφάλαια που έχουν μοναδικό στόχο την κερδοφορία ή την προώθηση των προϊόντων τους .

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος  ζητά την πλήρη στήριξη σας ώστε να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο.

Το ΔΣ του ΠΦΣ είναι στην διάθεση σας προκειμένου να σας παραθέσει  λεπτομερώς τις θέσεις του που στηρίζονται στα  επιχειρήματα για την   προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά και σε  νομικά  επιχειρήματα που η ίδια η Ε.Ε μας έχει δώσει μέσω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια