Ειδήσεις

Υποθαλάσσια φούσκα προβληματίζει τους επιστήμονες

Δύο δύτες, ενώ κολυμπούσαν σε θαλάσσια περιοχή της Τουρκίας, ανακάλυψαν μια μεγάλη διάφανη φούσκα πλάτους τεσσάρων μέτρων.

Το σφαιροειδές αυτό αντικείμενο που εντοπίστηκε στις 9 Ιουλίου, 22 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, ήταν ζελατινοειδές, και πολύ μαλακό σύμφωνα με δηλώσεις του ενός από τους δυο δύτες Λούτφου Τανριοβέρ, οποίος και κατέγραψε το φαινόμενο σε βίντεο.

Περαιτέρω διερεύνηση έδειξε ότι παρόλο που η μάζα φαίνεται εντελώς διάφανη, υπάρχουν μικρές λευκές «κουκκίδες» μέσα της.

Μιλώντας στο Deep Sea News, οι δύτες αδυνατώντας να εξηγήσουν την προέλευσή της φούσκας, περιέγραψαν το αντικείμενο ως κάτι ανάμεσα σε θαύμα και εφιάλτη.

Ο Τανριοβέρ ανέβασε το βίντεο στο Ίντερνετ ελπίζοντας να βρει εξήγηση και ο Δρ Μάικλ Βεκιόνε του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν που το είδε, εξήγησε ότι ενδεχομένως να πρόκειται για μια μεγάλη μάζα αυγών καλαμαριών, ίσως η μεγαλύτερη που έχει εντοπιστεί ποτέ.

Όσον αφορά στο καλαμάρι που θα μπορούσε να παράξει κάτι τέτοιο, κατά τον Βεκιόνε μάλλον πρόκειται για ένα το κοινό τοπικό είδος ommastrephes bartramii που μπορεί να φτάσει σε μήκος μέχρι και 1,5 μέτρου, ενώ τα πλοκάμια του φέρουν και μικρά δόντια. Ωστόσο, κανείς δεν έχει δει ένα τέτοιο καλαμάρι να αφήνει τα αβγά του.

Αντίστοιχη μάζα είχε αναφερθεί μόνο άλλη μια φορά, το 2008, στον Κόλπο της Καλιφόρνια, και περιείχε 600.000 με 2.000.000. αυγά.

Ωστόσο, τότε ανήκε σε ένα από τα μεγαλύτερα, εξυπνότερα και πιο επικίνδυνα είδη καλαμαριών, το Humboldt και είχε βρεθεί από την Dr. Ντάνα Στάαφ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια