Ειδήσεις

Να ενταχθεί στη λίστα μνημείων της UNESCO η Σπιναλόγκα

Το ζήτημα της ένταξης της νήσου Σπιναλόγκας στον κατάλογο κληρονομιάς των μνημείων της UNESCO αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρουσία της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μ. Βλαζάκη, καθώς και φορέων της Κρήτης που συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή, παράλληλα με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, με αφορμή τη συζήτηση για το μόνιμο ηλεκτροφωτισμό του νησιού.

Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, θετικά μέχρι σήμερα εκτιμάται η κοινή προσπάθεια όλων των νομών της Κρήτης για την ένταξη μνημείων, όπως επιβάλλει η σειριακή εγγραφή τους. «Είναι προφανές» - είπε - «ότι το βάρος της ανάλογης προετοιμασίας των μνημείων, τα οποία είναι σε προχωρημένο στάδιο, έχει αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έθεσα το συγκεκριμένο θέμα στη Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να εξεταστεί μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου η δυνατότητα υποβολής φακέλου την ερχόμενη χρονιά. Είναι δεδομένο ότι από τη στιγμή που το μνημείο ανήκει στο Δήμο Αγίου Νικολάου, ο Δήμος καλείται και θα έχει πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο»!

Σωστή προετοιμασία

«Και αποτελεί αδήριτη ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας (Περιφέρεια-ΤΕΕ), δεδομένης και της εκπεφρασμένης βούλησης του περιφερειάρχη Κρήτης, για τη στήριξη της προσπάθειας αυτής. Έχω την αίσθηση», είπε ο κ. Αντώνης Ζερβός, «ότι αρχίζουν να μπαίνουν και άλλα ζητήματα στο «τραπέζι», γι' αυτό και θα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, αφού πλέον ετοιμάζεται η σειριακή εγγραφή των μνημείων της Κρήτης (Σπιναλόγκα, Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία), γεγονός που σηματοδοτεί γρήγορη προετοιμασία, ευέλικτες κινήσεις, προσήλωση στο στόχο, ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται».

Την ερχόμενη εβδομάδα, όπως έκανε γνωστό, προγραμματίζεται συνάντηση με πρωτοβουλία του δημάρχου Αγίου Νικολάου και συμμετοχή της αντιπεριφεριάρχου Λασιθίου κ. Π. Πετράκη, του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Γ. Χαρωνίτη και εμπλεκόμενων φορέων της περιοχής, προκειμένου να εξεταστούν σχετικά ζητήματα.

Πόντιση καλωδίου

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, αναφερόμενος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπ. Πολιτισμού, παρουσία των γ.γ. Πολιτισμού - Τουρισμού κ.κ. Μ. Βλαζάκη και Γ. Ζαχαράτου, καθώς και των κ. Μ. Τερζάκη Πλουμάκη (ΕΤΑΔ), Γ. Χαρωνίτη (προέδρου ΤΕΕ), ενημέρωσε ότι από την πλευρά των επιχειρηματιών της περιοχής έγινε γνωστή η πρόθεση από την κ. Κ. Σμπώκου, που εκπροσωπεί τους επιχειρηματίες της περιοχής, για τη συνδρομή των επιχειρηματιών στη σύνταξη μελέτης για το φωτισμό του νησιού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κατά τον καλύτερο τρόπο το κόστος λειτουργίας, αλλά και τα προβλήματα συντήρησης του υποθαλάσσιου φωτισμού.

Αναφορικά με την πόντιση καλωδίου και το θέμα εξεύρεσης χρημάτων, ο κ. Ζερβός επανέλαβε τη δέσμευση της Περιφέρειας Κρήτης για τη διάθεση του 50% της σχετικής δαπάνης, δηλώνοντας παράλληλα ότι ενδεχομένως θα πρέπει και ο Δήμος να συμμετάσχει με ένα ποσό, καθώς και οι επιχειρηματίες της περιοχής.

Τις επόμενες μέρες ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου αναμένεται να αποστείλει σχετική με το χρηματοδοτικό σχήμα επιστολή στα αρμόδια υπουργεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια