default-image

Σε κινητοποιήσεις σήμερα οι "απλήρωτοι" αρχαιολόγοι

Κρήτη
Σε κινητοποιήσεις σήμερα οι "απλήρωτοι" αρχαιολόγοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας προχωρά σήμερα ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), που καλεί τα μέλη του και τα σωματεία στο χώρο του πολιτισμού να συμμετέχουν στη σημερινή στάση εργασίας, από τις 11:30 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου. Στην παράσταση διαμαρτυρίας στις 12:30 το μεσημέρι στο κτήριο του Τομέα Πολιτισμού (πρώην υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού) στην Αθήνα, στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη και στις Εφορίες Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Ηρακλείου και Χανίων στην Κρήτη, με σύνθημα: «Η ΥΠ.ΠΟ.μονή μας εξαντλείται...».

Μισθοδοσία

Ο ΣΕΚΑ εκφράζει την αγανάκτηση των συναδέλφων και απαιτεί την άμεση λύση των προβλημάτων, όπως επίσης την έγγραφη δέσμευση του υπουργείου ότι οι μισθοδοσίες θα καταβάλλονται κανονικά, χωρίς καμία καθυστέρηση, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων ότι «παρά τις προ μηνών διαβεβαιώσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, ότι το χρόνιο πρόβλημα της καθυστέρησης πληρωμών επιλύεται και στο εξής όλες οι εντολές θα εκτελούνται κανονικά, τα τελευταία γεγονότα για ακόμη μια φορά τους διαψεύδουν θριαμβευτικά.

Ο εμπαιγμός συνεχίζεται, προβάλλοντας αυτή τη φορά νέες δικαιολογίες, τις οποίες ο ΣΕΚΑ δεν προτίθεται ούτε να τις επικαλεστεί ούτε να τις κατανοήσει ούτε να τις εξετάσει ούτε να τις ερμηνεύσει, τις απορρίπτει από τη βάση τους και δεν τις «νομιμοποιεί».

Σε όλο αυτό το κλίμα αδιαφορίας και «εργασιακής τρομοκρατίας», έρχονται να προστεθούν τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, τα οποία ευνοούν τις ελαστικές μορφές εργασίας, εξασφαλίζοντας περιορισμένα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Προγράμματα τα οποία ενισχύουν την «αναλωσιμότητα» των εργαζομένων, προσφέρουν πλασματικές εφήμερες λύσεις, προσβλέπουν στην πλασματική μείωση του υψηλού δείκτη ανεργίας και καπηλεύονται την ανάγκη για εργασία.

Και όλα αυτά με τις ευλογίες της κυβέρνησης, που στο παρελθόν αφειδώς τα καταδίκαζε».

Τι διεκδικούν

Με αφορμή τα ανωτέρω, ο ΣΕΚΑ απαιτεί από τους υπεύθυνους να επιδείξουν την απαραίτητη σοβαρότητα και κατανόηση απέναντι στα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι έκτακτοι εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού, λόγω της μη κανονικής καταβολής των δεδουλευμένων. Προβλήματα, τα οποία, όπως σημειώνει, έχουν συνέπειες τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή.

Συνεχίζοντας, όπως αναφέρει, καταγγέλλει: «τη συρρίκνωση του υπουργείου Πολιτισμού, τις καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων στα έργα αυτεπιστασίας του Τομέα Πολιτισμού (πρώην υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού), τη μη καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στην ειδικότητα των ΠΕ Αρχαιολόγων, τα προαπαιτούμενα κριτήρια και το σύστημα προσλήψεων έκτακτου προσωπικού και τα προγράμματα «Κοινωφελούς» Εργασίας, του νέου καθεστώτος περιστασιακής ημιαπασχόλησης και εργασιακής ομηρίας».

Προχωρώντας λοιπόν σε κινητοποιήσεις, οι αρχαιολόγοι-μέλη του ΣΕΚΑ ζητούν: αυτόνομο υπουργείο Πολιτισμού και στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό, σταθερή πληρωμή των μηνιαίων αποδοχών στα έργα ΕΣΠΑ, άμεση καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στην ειδικότητα του ΠΕ Αρχαιολόγου.

Προσμέτρηση του συνόλου της προϋπηρεσίας στη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. Τήρηση του αρχαιολογικού νόμου στα ιδιωτικά έργα για την προστασία των εργαζομένων και των αρχαιοτήτων.

Επίσης απαιτούν, όπως αναφέρουν, «η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου να σταματήσει την παγιωμένη τακτική των υπεκφυγών και απραγίας, και να πάρει άμεσα θέση για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων».

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News