Ειδήσεις

ΣΔΟΕ: Στο 60% η φοροδιαφυγή στην Κρήτη

Όργιο φοροδιαφυγής διαπιστώνεται σε ελέγχους που γίνονται ανά την Ελλάδα, με το... κυνήγι των αποδείξεων να συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς από τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ σε όλη τη χώρα, την ώρα που πληθαίνουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Και στην Κρήτη, η παραβατικότητα χτυπά κόκκινο, καθώς αγγίζει το 60%, όπως προκύπτει από τους σαρωτικούς ελέγχους στους οποίους προχώρησαν 4 κλιμάκια του ΣΔΟΕ από τις 22 Ιουλίου, πραγματοποιώντας συνολικά 150 ελέγχους. Σε ό,τι αφορά τη μη έκδοση αποδείξεων, οι περιπτώσεις είναι εκατοντάδες σε όλο το νησί, με τα πρόστιμα να χτυπούν "κόκκινο", αφού για παράδειγμα για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται το πρόστιμο είναι 250 ευρώ!

Ένας στους τρεις

Σε επίπεδο χώρας, από τους 1.600 ελέγχους που έγιναν, καταγράφηκαν 372 περιπτώσεις παραβατικότητας, με τους σαρωτικούς ελέγχους που γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού να εστιάζονται και στις ταμειακές μηχανές-«μαϊμού», για τις οποίες τα πρόστιμα θα είναι «φωτιά» και με τους παραβάτες να μπαίνουν στη μαύρη λίστα της φοροδιαφυγής. Όπως καταγράφεται, ένας στους τρεις επαγγελματίες φοροδιαφεύγει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Πάρο ελεγκτές εντόπισαν επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης που, ενώ είχαν πραγματοποιήσει υψηλό τζίρο με πλαστικό χρήμα, εντούτοις δεν είχαν εκδώσει τις αντίστοιχες αποδείξεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στα μηνύματά του προς τους φοροφυγάδες αναφέρεται στο σαφάρι ελέγχων του ΣΔΟΕ σε τουριστικές περιοχές σε όλη τη χώρα, επιβεβαιώνοντας πως τα πρώτα αποτελέσματα καταδεικνύουν όργιο φοροδιαφυγής.

«Ήμουν όσο πιο σαφής μπορούσα, ώστε να πάει το μήνυμα στους φοροφυγάδες. Το κυνήγι θα είναι διαρκείας τώρα στις τουριστικές περιοχές και το επόμενο διάστημα οπουδήποτε αλλού, ώστε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο για την πάταξη της φοροδιαφυγής», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Ωστόσο, οι πολίτες και οι καταναλωτές λένε με νόημα πως «χτυπώντας τον καφέ και την πορτοκαλάδα, δε σώζεται η Ελλάδα, παρά μόνο πολεμώντας τα μεγάλα κλεψίματα».

Έλλειψη ελεγκτών

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι ελλείψεις σε ελεγκτές είναι μεγάλες, καθώς σε επίπεδο χώρας 421 ελεγκτές έχουν επιφορτιστεί να ελέγξουν 37.500 περιπτώσεις, από τις οποίες οι 12.500, αν δεν ελεγχθούν τότε, κινδυνεύουν με παραγραφή στα τέλη του χρόνου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αναφερόμενος στο θέμα της έλλειψης προσωπικού, τονίζει ότι «τα στοιχεία για το προσωπικό δεν είναι για να πει κάποιος "αυτοί δεν μπορούν". Αντιθέτως μπορούν και θα συνεχίσουν να κάνουν πράγματα».

Οι ανώτατες τιμές πώλησης διαφόρων ειδών

Από πλευράς της πάντως, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών, ανακοίνωσε τις ανώτατες τιμές πώλησης διαφόρων ειδών που προσφέρονται σε κυλικεία, αναψυκτήρια, εστιατόρια και καταστήματα, τα οποία πωλούνται σε κλειστές αγορές, όπως πλοία, οργανωμένες πλαζ, αεροδρόμια, κινηματογράφους και σε άλλα κομβικά σημεία.

Για παράδειγμα, η τιμή εμφιαλωμένου νερού σε συσκευασία των 500 ml διαμορφώνεται στο 0,35 ευρώ. Ο ελληνικός καφές μονός στο 1,20 ευρώ, ενώ το τσάι ρόφημα στο 1,30 ευρώ.

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια