Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: "Plan B" και ποινική δίωξη κατά υπουργών

Με αφορμή τις αποκαλύψεις σχετικά με το "Plan B" του τέως υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και τη συζήτηση εκ νέου της δυνατότητας άσκησης ποινικής δίωξης κατά υπουργών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε δηλώσεις:

«Η τακτική δικαιοσύνη είναι αδύναμη να ασκήσει διώξεις για ποινικές ευθύνες υπουργών. Η άσκηση τέτοιων διώξεων αποτελεί αρμοδιότητα της Βουλής. Αυτήν την αρμοδιότητα μπορεί να ασκήσει η Βουλή μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Δηλαδή αφενός χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών για να ασκηθεί δίωξη, αφετέρου μπορεί (υπό προϋποθέσεις) να παραγραφεί η ποινική ευθύνη ακόμα και μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο από την τέλεση του αδικήματος.

Το 2006 ανέλαβα διακομματική κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Άρθρου 86 του Συντάγματος που θέτει το πλαίσιο, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τις προθεσμίες για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργών. Πρότεινα τη διεύρυνση της προθεσμίας μέσα στην οποία μπορεί να ασκηθεί η δίωξη υπουργών, τον περιορισμό της σχετικής αρμοδιότητας της Βουλής στη χορήγηση της άδειας για τη δίωξη (κατόπιν διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή), καθώς και τη θέσπιση Ειδικού Δικαστηρίου για την εκδίκαση της δίωξης.

Δυστυχώς αυτή η πρωτοβουλία μου κατάφερε να συγκεντρώσει την υποστήριξη μόνο 9 Βουλευτών με αποτέλεσμα οι υπουργοί να εξακολουθούν να παραμένουν ουσιαστικά στο απυρόβλητο.

Όσο δεν αλλάζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών τόσο δεν θα μπορέσει να επέλθει κάθαρση στο προβληματικό πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας.

Υ.Γ. Ωρυόμενος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμένος, ζητούσε πρόσφατα από τη Βουλή την άμεση αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Του υπενθυμίζω αφενός ότι απαιτείται αλλαγή του Άρθρου 86 του Συντάγματος για το σκοπό αυτό, αφετέρου ότι το 2006 ο ίδιος ήταν βουλευτής αλλά δεν συνυπέγραψε τη σχετική πρωτοβουλία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια