Ειδήσεις

Τι φόρους θα πληρώσουμε μέχρι τέλος του χρόνου

Μαζεμένους θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μια σειρά από φόρους μέχρι το τέλος του 2015, δηλαδή τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Από τις φορολογικές δηλώσεις, το φόρο εισοδήματος, τις ρυθμιζόμενες οφειλές, μέχρι τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας, το επόμενο διάστημα αναμένεται καυτό, με τους φορολογούμενους να εξηγούν ότι χρήματα δεν υπάρχουν, οπότε και οι πληρωμές μάλλον θα μείνουν μόνο στα χαρτιά.

Σε δεινή θέση την ίδια στιγμή όμως βρίσκονται και οι επιχειρηματίες που, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και του παγώματος της αγοράς, εκτιμούν ότι μέχρι το Σεπτέμβρη τα λουκέτα θα υπερδιπλασιαστούν, καθώς οι περισσότεροι όχι μόνο δε θα μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά ούτε καν να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Και αυτό γιατί επιβαρύνσεις που πέρυσι αποπληρώθηκαν σε έξι ή και οκτώ δόσεις, φέτος θα πρέπει να εξοφληθούν σε τέσσερις ή πέντε, ενώ κάθε μήνα που θα περνάει από τον Αύγουστο και μετά εταιρείες και φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώνουν τρία ή και τέσσερα διαφορετικά ειδοποιητήρια φόρων.

Τον Ιούλιο, περίπου τρία εκατομμύρια φορολογούμενοι, από τα έξι εκατομμύρια συνολικά που έκαναν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι 18 Ιουλίου, θα πληρώσουν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επίσης, θα πρέπει να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων για περίπου 100.000 επιχειρήσεις.

Τον Αύγουστο:

• Τουλάχιστον τρία εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν την 1η ή τη 2η δόση αντίστοιχα. Οι μεγάλες εταιρείες θα καταβάλουν για πρώτη φορά τη δήλωση με τον αυξημένο ΦΠΑ που ισχύει από τις 20 Ιουλίου, ενώ θα συνεχιστεί η καταβολή των δόσεων για το τέλος επιτηδεύματος του 2013, που πληρώνεται από 150.000 εταιρείες με δύο χρόνια καθυστέρηση.

Περίπου 850.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν και τη δόση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία από μόνη της ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, μέσα στον Αύγουστο θα σταλούν και τα διορθωμένα εκκαθαριστικά με τον πρόσθετο φόρο πολυτελούς διαβίωσης σε έχοντες σκάφη αναψυχής άνω των πέντε μέτρων, σε ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, αλλά και σε κατόχους ακινήτων με πισίνα.

Το Σεπτέμβριο:

• Θα είναι ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος όλοι οι φορολογούμενοι, ενώ θα συνεχιστεί η αποπληρωμή της ρύθμισης των 100 δόσεων, το τέλος επιτηδεύματος του 2013 και ο ΦΠΑ των μεγάλων επιχειρήσεων.

Τον Οκτώβριο:

• Το σύνολο των επαγγελματιών θα πρέπει να καταβάλει τον αυξημένο ΦΠΑ του 3ου τριμήνου, ενώ θα κάνει «ντεμπούτο» ο ΕΝΦΙΑ.

Νοέμβριος:

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα συμπέσει με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες θα αποδίδουν στο Δημόσιο τη 2η δόση του αυξημένου ΦΠΑ.

Δεκέμβριος:

Το καινούργιο στοιχείο, πέραν του ΕΝΦΙΑ, της ρύθμισης των 100 δόσεων και του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας για περισσότερους από πέντε εκατομμύρια οδηγούς αυτοκινήτων.

Καμπανάκι για όλους: Ανησυχούν για το πώς θα καλύψουν τις υποχρεώσεις

«Καταλαβαίνουμε ότι, όταν για ένα 6μηνο το Δημόσιο δεν μπόρεσε να εισπράξει κάποια χρήματα λόγω της κατάστασης που επικρατούσε, το επόμενο διάστημα θα ζοριστεί πάρα πολύ ο φορολογούμενος, αναγκασμένος όλους αυτούς τους φόρους να τους καταβάλλει μέσα στο επόμενο 6μηνο», είπε ο φοροτεχνικός Μανώλης Καφτάκης.

«Οπωσδήποτε, όταν όλα αυτά πέφτουν μαζεμένα και όταν είναι περιορισμένο το εισόδημα του Έλληνα φορολογούμενου, θα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα», τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων ΔΟΥ Ανατολικής Κρήτης Παύλος Σφακιανάκης.

«Φοβάμαι ότι πολλές επιχειρήσεις δε θα έχουν μόνο πρόβλημα να πληρώσουν φόρους, αλλά γενικά επιβίωσης. Αν δεν αλλάξει κάτι, νομίζω ότι αρκετές επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανώλης Κουμαντάκης.

«Δυστυχώς θα υπάρξουν πολλοί επιχειρηματίες που δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτή τη φοροκαταιγίδα και θα δούμε να συμβαίνει μεγάλη συσσώρευση χρεών στα φορολογικά και ασφαλιστικά ταμεία», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπος Λεκάκης.

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια