Ειδήσεις

Ηράκλειο: Μαζικά λουκέτα προβλέπουν οι επιχειρηματίες

Μαζικά λουκέτα στην αγορά που δε θα έχει πρώτες ύλες αλλά και εμπορεύματα να διαθέσει, προβλέπουν οι επιχειρηματίες που εξακολουθούν με τα capital controls να αντιμετωπίζουν σύνθετα προβλήματα με τις συναλλαγές τους με το εξωτερικό.    

Αν και οι επιτροπές ανά τραπεζικό κατάστημα συστήθηκαν, οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από το υπουργείο σε σχέση με την σειρά εξυπηρέτησης ανάλογα με το προϊόν, δημιουργούν ένα καθημερινό βραχνά, καθώς ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που κάνει αιτήματα και ζητά τη συναλλαγή με εταιρείες του εξωτερικού για την προμήθεια υλικών, σκοντάφτει στη διαδικασία, με την αιτιολογία ότι δεν είναι άμεσης προτεραιότητας.

Ως πρώτης προτεραιότητας έχουν οριοθετηθεί οι συναλλαγές για προμήθεια σε:

I. Φάρμακα

II. Καύσιμα, Ενέργεια

III. Τρόφιμα, Ευπαθή προϊόντα

IV. Πρώτες ύλες για παρασκευή βασικών τροφίμων

V. Υλικά Συσκευασίας για όλα τα αγαθά της κατηγορίας

Δεύτερη προτεραιότητα (συναλλαγές για εισαγωγές):

I. Πρώτες ύλες για παρασκευή κατεργασμένων προϊόντων για εξαγωγή

II. Προϊόντα υλικά, μηχανήματα για τη δημιουργία προϊόντων για την υγεία, ασφάλεια, κοινωνική πρόνοια

III. Είδη για λειτουργία και ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού

IV. Εποχικά είδη κοινωνικού συμφέροντος όπως, σχολικά είδη.

Τρίτη προτεραιότητα  (συναλλαγές για εισαγωγές):  

Ένδυση, υπόδηση

Ψυχαγωγία, διασκέδαση  

Είδη πολυτελείας

Πληρωμή τιμολογίων παροχής υπηρεσιών νομικών, οικονομοτεχνικών συμβούλων κ.λπ.

Ο κ. Βαγγέλης Κουναλάκης, έμπορος στο κέντρο του Ηρακλείου εδώ και δύο μέρες απευθύνεται στην επιτροπή για να ζητήσει συναλλαγή με το εξωτερικό για να κάνει τις καινούργιες παραλαβές για το κατάστημά του, που γι' αυτόν, τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του και τους εργαζομένους του είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας, αλλά "σκοντάφτει" όμως μέχρι τώρα στις τράπεζες.

Το θα γίνει όπως λέει δεν ξέρει, ωστόσο αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το πιθανότερο είναι τον Σεπτέμβριο το μεγαλύτερο μέρος των τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων, να αναγκαστούν δίχως εμπορεύματα να βάλουν λουκέτο.

Σε ωρολογιακή βόμβα όμως μετατρέπεται αυτή η δέσμευση καθώς οι υπολογισμοί δείχνουν, ότι από τις συστημικές τράπεζες και το σύνολο των καταστημάτων που δέχονται αιτήσεις για συναλλαγές έως 100 χιλιάδες ευρώ, με τη σημείωση πάντα ότι μπορούν ημερησίως να προωθούν σε ένα ποσό που δεν ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ τα αιτήματα συνολικά, προκύπτει σε επίπεδο ενός μήνα το ποσό των 500 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για τις εισαγωγές στη χώρα, την ώρα όμως που οι ανάγκες πανελλαδικά σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, φτάνουν μηνιαίως τα 12-14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια