Ειδήσεις

Σε κίνδυνο τα πλεονάσματα των προϋπολογισμών των δήμων

Η επίτευξη πλεονασμάτων στους προϋπολογισμούς των δήμων ενέχει πλήθος κινδύνων λόγω της υστέρησης των εσόδων, προειδοποιεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση.

Σύμφωνα με τη σχετική επιστολή, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης αναδεικνύει μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα που δημιουργούν προβλήματα, αφενός στην καθημερινή λειτουργία των δήμων, αφετέρου, στην κατάρτιση ρεαλιστικών προϋπολογισμών για την επόμενη χρονιά.

«Μετά το πλήγμα που δέχθηκαν τα ίδια έσοδα των Δήμων από την έλλειψη ρευστότητας, θα πρέπει η κυβέρνηση να επαναδιατυπώσει της θέση της για τα τεράστια πλεονάσματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είχε προϋπολογίσει τόσο για το 2015 όσο και για το 2016» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, για να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης των Προϋπολογισμών του 2016, θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

1. Να δεσμευτεί η κεντρική κυβέρνηση για την υλοποίηση του κρατικού της Προϋπολογισμού 2015. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να γνωρίζουν οι Δήμοι το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των "παρακρατηθέντων" και των εσόδων από τον φόρο μπύρας, ΤΑΠ και τέλη διαφήμισης.

2. Να αυξηθούν οι ΚΑΠ κατά τα ποσό τουλάχιστον του κόστους των μεταφερομένων αρμοδιοτήτων (δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες) όπως ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015 η μείωση των ΚΑΠ, λόγω κινητικότητας - διαθεσιμότητας, ανήλθε σε 48 εκατ. ευρώ.

3. Να παύσει η στάση πληρωμών για τα δημοτικά έργα του ΕΣΠΑ και να ληφθεί μέριμνα το κόστος που προκλήθηκε από την καθυστέρηση να μην επιβαρύνει τους Δημοτικούς Προϋπολογισμούς.

4. Να γίνουν αποδεκτές και να νομοθετηθούν άμεσα, οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για τους υπερχρεωμένους Δήμους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια