Ειδήσεις

Η έκθεση "limen" ταξιδεύει από το Βερολίνο στην Κρήτη

Μετά από την επιτυχημένη παρουσίαση της νέας ενότητας των έργων του Ηρακλειώτη ζωγράφου Νίκου Βισκαδουράκη στο Institut Francais του Βερολίνου (19 Ιουνίου-17 Ιουλίου 2014), με επιμέλεια του δρ. Ελευθερίου Οικονόμου και στο Κέντρο Νέων Τεχνών της Γάνδης με επιμέλεια της Marianne Stevens (12 Σεπτεμβρίου-19 Οκτωβρίου 2014), η έκθεση με τίτλο "limen" παρουσιάζεται στο ξενοδοχείο BELLA BEACH στον Ανισαρά Χερσονήσου. Τα εγκαίνια έγιναν χθες Δευτέρα 27 Ιουλίου, στις 8:30 το βράδυ.

Η έκθεση

Με επίκεντρο μια πλατεία μιας πόλης σε ένα από τα σταυροδρόμια της Μεσογείου, όπου η συνεύρεση ανθρώπων και η δύναμη της επικοινωνίας αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό της κοινωνικής ύπαρξης του ανθρώπου, διαβάτες παρουσιάζονται να προσπερνούν ή να στέκονται, βιαστικοί εσωστρεφείς ή σκεφτικοί, θυμωμένοι, χαρούμενοι ή κουβεντιάζοντας και χειρονομώντας.

Ιδωμένες από ψηλά, οι φιγούρες αναπαριστώνται σαν να ίπτανται, αιωρούμενες στο χώρο και στο χρόνο. Οι καταγραφές αυτές όσων συμβαίνουν στο φως, εκεί όπου δημοσιοποιείται και εκτίθεται η ανθρώπινη ύπαρξη, εκεί όπου αταξινόμητη και σε ελεύθερη επικοινωνία βρίσκεται η ζωή, εντείνονται με τη ζωγραφική χειρονομία, η οποία εκφράζει την ίδια αυτή αγωνιώδη παλλόμενη ενέργεια της επικοινωνούσας ύπαρξης.

Η έκθεση "limen" [1] λειτουργεί αφυπνιστικά: Η μακρά αλληλουχία των στιγμιότυπων της ανθρώπινης αναζήτησης επαφής και επικοινωνίας οδηγεί το θεατή σχεδόν τελετουργικά να αναγνωρίσει και να περάσει το «όριο-κατώφλι» της αμέτοχης ανένταχτης κοινωνικής ύπαρξης, προς την ενεργό συμμετοχική και ελεύθερη επικοινωνία με το συνάνθρωπο.

Διάρκεια έκθεσης: 27 Ιουλίου-31 Αυγούστου.

Ο ζωγράφος

Ο Νίκος Βισκαδουράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1956. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, στο εργαστήρι της Τέτας Μακρή. Ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο.

Σχόλια