default-image

Πολλά τα κενά τη νέα σχολική χρονιά

Κρήτη
Πολλά τα κενά τη νέα σχολική χρονιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιπλέον διδακτικές ώρες φαίνεται ότι επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα των χιλιάδων κενών στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας. Η βόμβα του υπουργού έσκασε τη στιγμή που τα κενά στα σχολεία ξεπερνούν τις 27 χιλιάδες και η κατάσταση ενόψει Σεπτέμβρη είναι μετέωρη.

Στο Ηράκλειο, τα κενά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση φτάνουν τα 1.000, ενώ και στη δευτεροβάθμια υπάρχουν φόβοι ότι το πρώτο κουδούνι θα βρει πολλά σχολεία τόσο των πόλεων όσο και της επαρχίας δίχως εκπαιδευτικούς, αφού η δέσμευση μέχρι στιγμής κάνει λόγο για πλήρωση 10.000 κενών θέσεων. Για εμπαιγμό και κατακρεούργηση των εκπαιδευτικών και αποσύνθεση της εκπαίδευσης έκαναν λόγο οι εκπαιδευτικοί, που διευκρίνισαν ότι ο ερχόμενος Σεπτέμβριος θα είναι ο πιο καυτός μήνας και πάντως όχι λόγω των καιρικών συνθηκών.

Το υπουργείο

Πρόθεση του υπουργείου είναι να καλύψει τα κενά σε ένα ποσοστό μικρότερο του 50% με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο με αύξηση των διδακτικών ωρών, για τις οποίες όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη αμοιβής των εκπαιδευτικών, με τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά να διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν χρήματα, επιβεβαιώνοντας έτσι τους φόβους ότι οι πολυαναμενόμενοι διορισμοί μονίμων της τάξης των 2,5 έως 3 χιλιάδων θέσεων έχουν ήδη αναβληθεί.

«Αν αναγκαστεί κάποιος δάσκαλος να κάνει μια-δυο ώρες παραπάνω, νομίζω ότι ο καθένας θα πρέπει να το δεχτεί ως συμβολή στο ξεπέρασμα της κρίσης. Οι θέσεις που ήταν εντός προϋπολογισμού και αφορούσαν προσλήψεις περίπου 3 χιλιάδων εκπαιδευτικών έχουν μέχρι στιγμής αναβληθεί, χωρίς να έχει προσδιοριστεί καν ο ακριβής αριθμός», τόνισε ο υπουργός.

Αντιδράσεις εκπαιδευτικών

Για ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει με την έναρξη κιόλας της νέας σχολικής χρονιάς έκαναν λόγο οι εκπαιδευτικοί, που διευκρίνισαν ότι οι λογικές πρόσληψης αναπληρωτών, το ΕΣΠΑ, η συγχώνευση σχολείων και η αύξηση των μαθητών στα τμήματα δεν μπορούν να καλύψουν το πρόβλημα, που είναι πιο εκρηκτικό από ποτέ. Μάλιστα, σε επίπεδο Ηρακλείου, τα κενά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε όλες τις ειδικότητες φτάνουν τα 1.000, ενώ φόβοι των εκπαιδευτικών σε γυμνάσια και λύκεια είναι πως το πρώτο κουδούνι θα βρει πολλά σχολεία δίχως καθηγητές.

«Η κατάσταση πλέον είναι δραματική. Κάθε χρόνο όλο και χειροτερεύουν τα πράγματα. Όμως τώρα έχουμε φτάσει σε ένα οριακό πια σημείο, όπου μιλάμε για κατάρρευση. Εάν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι θα πρέπει σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική περίοδο τα παιδιά να ενισχυθούν με πρόσθετη διδακτική στήριξη και με ενισχυτική διδασκαλία, κάτι το οποίο είχε εγκαταλειφθεί τα προηγούμενα χρόνια, αυτό συνεπάγεται ότι απαιτούνται πάνω από 40.000 καθηγητές», είπε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Λάζαρος Μάρκου, παρουσιάζοντας το πρόβλημα.

«Βάρβαρα μέτρα»

«Το ήδη αυξημένο ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών θα αυξηθεί περισσότερο. Τη στιγμή που ο μισθός είναι μειωμένος, 2.500 σχολεία έκλεισαν λόγω συγχωνεύσεων και ήδη μιλάμε για 27.000 κενά, τα οποία δεν πρόκειται να καλυφθούν. Με την κυβέρνηση να εξαγγέλλει νέα βάρβαρα μέτρα. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να κάνει διορισμούς», τόνισε το μέλος του Δ.Σ. ΕΛΠΕ Ηρακλείου Αρετή Σπαχή.

«Ανησυχούμε και για τη μόρφωση των παιδιών και για τους εκπαιδευτικούς»

«Θα υπάρξουν πιθανότατα μεγάλες δυσλειτουργίες και σε σχολεία της πόλης, με πολλά κενά με την έναρξη κιόλας της νέας σχολικής χρονιάς, η οποία θα είναι πολύ δύσκολη. Πολλά σχολεία θα καθυστερήσουν να ανοίξουν. Και θα την πληρώσουν και τα λεγόμενα σχολεία της επαρχίας. Με τις συνέπειες να φαίνονται και στους γονείς, που θα αναγκαστούν να παίρνουν τα παιδιά τους νωρίτερα, κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» Γιώργος Μακράκης.

«Ανησυχούμε και για τη μόρφωση των παιδιών και για τα εργασιακά μας δικαιώματα, αλλά και για τους άνεργους εκπαιδευτικούς», είπε ο αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου - ΑΔΕΔΥ Νίκος Ζαμπουλάκης.

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News