default-image

Ηράκλειο: Πετούν ζωές στα σκουπίδια

Κρήτη
Ηράκλειο: Πετούν ζωές στα σκουπίδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κουτάβια και γατάκια δεμένα σε σακούλες ή στην καλύτερη περίπτωση μέσα σε κάποια κούτα... Αυτό είναι το θέαμα που αντικρίζουν οι υπάλληλοι της δημοτικής Υπηρεσίας Καθαριότητας, τα μέλη και οι αρμόδιοι των φιλοζωικών συλλόγων, αλλά και οι πολίτες στους κάδους απορριμμάτων, ειδικά σε αυτούς που βρίσκονται σε απομονωμένες και σκοτεινές περιοχές, σε αλάνες και σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Κάποιοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις ζωές ως απορρίμματα και πετάνε ανυπεράσπιστα πλάσματα δίπλα σε σκουπίδια και κάτω από ακραίες θερμοκρασίες, με απώτερο σκοπό το θάνατό τους ή, στην καλύτερη περίπτωση, να επωμιστεί ο επόμενος πολίτης που θα περάσει από το σημείο την ευθύνη της σωτηρίας τους.

Τα κρούσματα είναι απανωτά και η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο των Αρχών. Είναι πασιφανές πως ο δράστης δεν έχει ίχνος συνείδησης, καθώς όχι μόνο επιδιώκει τον τραγικό θάνατο των ζώων, αλλά θέτει και σε κίνδυνο τις ζωές των συνανθρώπων του.

Τραγικό τέλος

Τα ζώα, στην ύστατη προσπάθεια να επιβιώσουν, προσπαθούν να μετακινηθούν διασχίζοντας το δρόμο, με αποτέλεσμα οι διερχόμενοι οδηγοί να μην τα αντιλαμβάνονται. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ή ένα ακόμη τροχαίο ατύχημα, ή ένα ακόμη νεκρό ζώο στην άσφαλτο. Χωρίς το ένα να αναιρεί το άλλο. Ούτε αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες. Δυστυχώς, όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σε πολλές περιπτώσεις το σκηνικό αυτό συμβαίνει πάνω από μια φορά μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Αυτός είναι ο τρόπος που οι ασυνείδητοι της Κρήτης επιλέγουν να «ξεφορτωθούν» τις παρείσακτες ψυχές από την κατοχή τους ή και την περιοχή τους, ορίζοντας έτσι το τραγικό τους τέλος, αφού δεν είναι σίγουρο πως η τύχη των ζώων θα τους «χαμογελάσει» και θα βρεθεί κάποιος να τα περισυλλέξει και να τα γλιτώσει από βέβαιο θάνατο...

Το καθημερινό αυτό φαινόμενο, που αρχίζει να γίνεται αρκετά οικείο στα μάτια μας, εντάσσει την Ελλάδα σε ένα σκηνικό πολιτισμικής αποσύνθεσης. Και, αν μη τι άλλο, μας αφαιρεί κάθε δικαίωμα να μιλάμε για σεβασμό και ήθος στη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό.

Η γραμματέας και δικηγόρος της Ζωόφιλης Δράσης Ηρακλείου, Καλλιόπη Μαραβελάκη, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", δήλωσε πως τα πρόστιμα για ανάλογες πράξεις, πάντα σύμφωνα με τη βαρύτητά τους, ορίζονται με ποινή φυλάκισης από 1 έως 5 χρόνια και χρηματική ποινή που μπορεί να φτάσει έως 31.500 ευρώ, καθώς στην εφορία υπάρχει η προσαύξηση της τάξεως του 110%.

Ανώνυμες μαρτυρίες: Ο φόβος να μην «μπλέξουν» και να μη «φανούν»

Το σοκαριστικό της υπόθεσης είναι πως, σύμφωνα με την κ. Μαραβελάκη, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπάρχουν μόνο τρεις καταγγελίες για εγκατάλειψη και κακοποίηση, οι οποίες έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Την ίδια ώρα, οι ανώνυμες κλήσεις από αυτόπτες μάρτυρες, ότι υπάρχουν ζώα εγκαταλελειμμένα και κακοποιημένα, είναι δεκάδες. Σε αυτό οφείλεται, ως επί το πλείστον, ο φόβος των μαρτύρων να μην «μπλέξουν» και να μη «φανούν».

Οι καμπάνιες, λοιπόν, και οι ενημερώσεις από τις περισσότερες τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις και το σχετικό τμήμα του Δήμου Ηρακλείου δυστυχέστατα δεν είναι αρκετές και δε λειτουργούν ανασταλτικά για τέτοιου είδους πράξεις. Υπάρχουν ακόμη συμπολίτες μας που αδιαφορούν στις εκκλήσεις για υπευθυνότητα, τα υψηλά πρόστιμα, αλλά και την ίδια την αξία της ζωής.

Με σκοπό, λοιπόν, να μειωθούν τα ανάλογα αποτρόπαια περιστατικά και να ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, οι στειρώσεις των οικόσιτων ζώων και ο έλεγχός τους είναι απαραίτητα.

Ωστόσο, οι ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον βρίσκονται στα χέρια των παιδιών και των νέων γενιών, που δείχνουν περισσότερο ενημερωμένα και ευαισθητοποιημένα, και με διάφορες δράσεις για τη φιλοζωική συνείδηση και το σεβασμό, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον τα καλά νέα θα υπερισχύουν των άσχημων.

Ελένη Καμπουράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News