Ειδήσεις

Έτοιμη η μονάδα παραγωγής λιπασμάτων στο Αλάγνι

Μία πρότυπη μονάδα παραγωγής οργανικών λιπασμάτων και βιοκαυσίμων από τα απόβλητα ελαιοτριβείων εγκαινιάστηκε σήμερα στο Ελαιοτριβείο της Ένωσης Πεζών στο Αλάγνι. Πρόκειται για ένα ερευνητικό και πιλοτικό πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία τριών επιχειρήσεων, καθώς και δύο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, με τα οφέλη να είναι τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά.

Η εν λόγω μονάδα κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του έργου "Παραγωγή Οργανικών Λιπασμάτων & Βιοκαυσίμων από τα Απόβλητα Ελαιοτριβείων - Fertenergy", που υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης Εθνικής Εμβέλειας «Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ) 2013» και συγχρηματοδοτείται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΠΑΝ ΙΙ και των Περιφερειών μεταβατικής στήριξης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 200-2013.

Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη και αξιολόγηση - περιβαλλοντικά και οικονομικά - μιας διαδικασίας που θα επιτρέπει την ταυτόχρονη μετατροπή των υπολειμμάτων και παραπροϊόντων που παράγονται από τα ελαιοτριβεία (καθώς και άλλων αγροτικών υπολειμμάτων) σε στερεά βιοκαύσιμα που μπορούν να αξιοποιηθούν στην παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, καθώς και σε οργανικά λιπάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία. Κεντρικό καινοτόμο στοιχείο της διαδικασίας είναι η αξιοποίηση της πλέον διαθέσιμης πηγής ενέργειας στην Ελλάδα - και γενικά στη Μεσογειακή λεκάνη - αυτή του ήλιου, και της από αυτή πηγάζουσας τεχνολογίας της ηλιακής ξήρανσης.

Στο έργο συμμετέχουν οι ENVIROPLAN Α.Ε., "Ανέλιξις Συμβουλευτική", Ένωση Πεζών Κρήτης, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στην παρουσίαση της πιλοτικής μονάδας παρευρέθηκαν οι κ. Αρναουτάκης Σταύρος - περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Κοκοσάλης Μανόλης - δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων, η κ. Βιργινία Μανασάκη αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας, καθώς και εκπρόσωποι των εταίρων του έργου κ. Μανιός Θρασύβουλος - καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης, κ. Χρήστος Τσομπανίδης - από την ENVIROPLAN Α.Ε., κ. Γιάννης Μαυρογιάννης από την εταιρεία "Ανέλιξις Συμβουλευτική" και ο πρόεδρος της Ένωσης Πεζών κ. Γεώργιος Φραγκιαδουλάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια