default-image

Υβριδικό σύστημα... χωρίς προοπτική

Ελλάδα
Υβριδικό σύστημα... χωρίς προοπτική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Βαρουφάκης είναι ένας διαπρεπής ακαδημαϊκός και ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας της Ελλάδας. Την Κυριακή, σάλο προκάλεσαν αυτά που μετέδωσαν μέσα πληροφόρησης (από την τηλεόραση μέχρι και το FACEBOOK) για το σχέδιο του να εκμεταλλευτεί τον αριθμό φορολογικού μητρώου του εκάστοτε πολίτη και να δημιουργήσει ένα τραπεζικό σύστημα που θα είναι βασισμένο πάνω στη μονάδα του Ευρώ και θα μπορεί να μετατραπεί σε δραχμή εν μια νυκτί.

Ο ίδιος πάντως κατηγορηματικά το διαψεύδει, λέγοντας πως είναι εντυπωσιασμένος από εκείνους που τον στηλιτεύουν και πως θεωρεί πως η έξοδος της χώρας μας από τη ζώνη του Ευρώ θα απελευθέρωνε σκοτεινές δυνάμεις που ο ίδιος δε ξέρει τι αποτέλεσμα θα είχαν.

Για να τα πάρουμε από την αρχή. Για να σκιαγραφήσουμε τη συμπεριφορά του κ. Βαρουφάκη. Ποιο θα ήταν το πραγματικό σχέδιο, ένα σχέδιο που όπως ισχυρίζεται το δούλευε με μια μικρή ομάδα από Δεκέμβρη;

Σκαλί 1: Ήταν όντως υποκλοπή του ΑΦΜ, όπως ειπώθηκε;

Το Υπουργείο Οικονομικών είναι ένα χαρτοφυλάκιο τεχνοκρατών, οικονομολόγων και επαγγελματιών. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι στην άμεση δικαιοδοσία του να χρησιμοποιεί τα στοιχεία του ΑΦΜ για ιδία του χρήση . Το ΑΦΜ σχεδιάστηκε καθαρά για διευκόλυνση του φορολογικού συστήματος και ελάφρυνσης του γραφειοκρατικού κατεστημένου . Ο κ. Βαρουφάκης ήθελε προφανώς, να αξιοποιήσει το εκάστοτε ΑΦΜ του εκάστοτε πολίτη για να φτιάξει ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών-νομίσματος ( και σε Ευρώ και σε Δραχμή)

Σκαλί 2: Τι ήθελε το Υπουργείο Οικονομικών να κάνει με τα ΑΦΜ;

Η πιο προφανής απάντηση και το πιο λογικό (που εγώ προσωπικά βρίσκω) είναι πως ήθελε να συνδέσει το κάθε ΑΦΜ με ένα συγκεκριμένο λογαριασμό . Ο λογαριασμός αυτός θα άνηκε στο κράτος και μέσω αυτού θα μπορούσε να πληρώσει τόσο τους μισθούς και τις συντάξεις όσο και να αποπληρώσει τις υψηλές και ληξιπρόθεσμες οφειλές (π.χ. σε προμηθευτές). Τα χρήματα αυτά θα ήταν κυρίως στη μορφή του παράλληλου νομίσματος.

Σκαλί 3: Το νέο χρήμα, πώς θα αξιοποιούνταν από τους κατόχους του ΑΦΜ;

Οι κάτοχοι των ΑΦΜ θα μπορούσαν να μεταφέρουν τα χρήματα, εκφρασμένα πάντα με τη μορφή του παράλληλου νομίσματος (όχι Ευρώ) σε λογαριασμούς άλλων κατόχων του ΑΦΜ. Η διαδικασία θα γινόταν μέσω μιας φόρμας αντίστοιχης του Τaxisnet. Εάν το Υπουργείο Οικονομικών , κατέβαζε το σχέδιο στη Βουλή για να αποκτήσει νομοθετική υπόσταση , θα είχε δημιουργήσει πιέσεις κυρίως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που θα οδηγούσε σε υποβάθμιση του Ευρώ στια ασιάτικες αγορές.

Έτσι, θα είχαμε δύο νομίσματα εντός της Ελλάδας, μιας χώρας του ευρώ. Από τη μια οι πολίτες θα έκαναν τις τραπεζικές συναλλαγές τους με το ευρώ και από την άλλη οι κρατικές συναλλαγές και το χρήμα που θα κυριαρχούσε την ελληνική αγορά θα ήταν άκρως πληθωριστικό. Έτσι, θα υπήρχε κρίση εμπιστοσύνης τόσο της χώρας μας όσο και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης σε επίπεδο διεθνών αγορών, αλλά και δε θα υπήρχε νομισματική σταθερότητα. Αντιθέτως , μια αυξανόμενη πληθωριστική τάση αγνώστου προελεύσεως και ένα Ευρώ που θα ανταποκρίνεται μόνο στο τραπεζικό σύστημα.

Σκαλί 4: Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις του συστήματος διπλής αυτής φύσης;

?      Δε θα υπήρχε υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να έκλειναν.

?      Οι άνθρωποι θα έτρεχαν να σώσουν όσα περισσότερα ευρώ μπορούν από τους λογαριασμούς τους.

?      Δε θα μπορούσαμε να δανειστούμε από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι υπεύθυνη για το συναλλαγματικό και νομισματικό καθορισμό του Ευρώ και παράλληλα αντισταθμίζει το εμπορικό έλλειμα που έχουμε. Αυτό θα οδηγούσε σε μείωση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών σε βασικά αγαθά.

?      Θα είχαμε ένα νόμισμα που θα είχε αυξανόμενες πληθωριστικές τάσεις και θα χρησιμοποιούταν εντός τωνστενών ορίων της Ελλάδας.

Νίκος Κοσμαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News