default-image

Χανιά: Πολυήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων

Πολιτισμός
Χανιά: Πολυήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων - Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ) σε συνεργασία με το δήμο Χανίων συνδιοργανώνουν πολυήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις και άλλα πολλά. Πιο αναλυτικά:

Δευτέρα 27 Ιουλίου

Την Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015 στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου και ώρα 21:00 θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΜΙΚΗ». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Χανιώτες καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα σε μια μοναδική μουσική βραδιά με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Πολυφωνικό Σύνολο Χανίων «Απόλλων»

Μουσικοθεατρική ομάδα «Passe-pARTout»

Βασίλης Κλαπάκης

Μαρία Κλεινάκη

Ελευθερία Κοκοτσάκη

Λεωνίδας Λαϊνάκης

Χαρά Λαϊνάκη

Κατερίνα Παπουτσάκη

Τάσος Ψαλλιδάκης

& Ελισάβετ Βερούλη

Επιμέλεια Προγράμματος: Ματθαίος Φραντζεσκάκης και Γιώργος Σαλτάρης

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 90 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης : www.mikis-crete.gr

Την Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015 στο Δημοτικό Κινηματογράφο «ΚΗΠΟ» και ώρα 20:10 & 21:30, θα πραγματοποιηθεί ο «Μαγικός κόσμος της παραμυθούπολης». Η είσοδος είναι στα 10 ευρώ για το κοινό.

Οι ήρωες του παραμυθιού: ο Πινόκιο, η Κοκκινοσκουφίτσα, η Εσμεράλδα, ο Αλαντίν, η Χιονάτη, η Σταχτοπούτα, ο Πίτερ Παν, προσπαθούν να βρουν ένα μεγάλο θησαυρό και μ' αυτόν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους (να σταματήσουν τους πολέμους, να προστατεύσουν τα ζώα και να κάνουν τη γη μας καταπράσινη).

Παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν από τον Κάπτεν Χουκ και τη Κακιά Μάγισσα φτάνουν στο στόχο τους και ανακαλύπτουν ότι ο Μεγαλύτερος Θησαυρός του Κόσμου είναι τα παιδιά.

Οι ήρωές μας στην πιο ωραία περιπέτειά τους, προσπαθώντας να προβάλλουν μέσα από τη δράση τις διάφορες κωμικές καταστάσεις, τη μουσική και τα τραγούδια, όλη εκείνη την ομορφιά των αισθημάτων που γεννάει ένα παραμύθι.

Συντελεστές του έργου

Σκηνικά : Ελένη Ζελίνου

Κοστούμια : Ελπινίκη Λαμπρινού

Σκηνογραφία : Νίκος Λαμπρόπουλος

Μουσική Επιλογή : Γιώργος Γαβρόπουλος

Χορογραφίες : Ζωή Φώκα

Ήχος, Φωτισμοί : Γιώργος Ζελίνης

Σκηνοθεσία : Γιώργος Γρηγοριάδης

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Θανάσης Λιούνης

Σοφιάννα Γρηγοριάδου

Τζούλια Σπυροπούλου

Ιωάννα Προσμίτη

Ιωάννης Σιγάλας

Ιωάννα Σουλιώτη

Κρυσταλλία Καννάκη

Τρίτη 28 Ιουλίου

Την Τρίτη 28 Ιουλίου 2015 στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου και ώρα 21:30, θα πραγματοποιηθεί η τραγωδία του Σοφοκλή, «Αντιγόνη». Η είσοδος είναι 17 € και το Μαθητικό, Φοιτητικό, Ανέργων, άνω των 65 ετών είναι στα 13 €

Στην Αντιγόνη, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, κείμενο βαθύτατα πολιτικό, η ανάγκη του ελεύθερου ανθρώπου να ζει σύμφωνα με το προσωπικό σύστημα αξιών του, συγκρούεται με την ισχύ μιας αυθαίρετης και αλαζονικής εξουσίας. Και, -αλήθεια- ποιος και πώς μπορεί να εκφράζει το σύνολο, ώστε να είναι νόμιμη και αποδεκτή η εξουσία του;

Η παράσταση

ανεβαίνει, σε νέα μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή και σκηνοθεσία Θέμη

Μουμουλίδη και επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση της κορυφαίας τραγωδίας, μέσα σε ένα ποιητικό εικαστικό περιβάλλον και τη σύγχρονη μουσική εκδοχή του Σταύρου Γασπαράτου.

Μετάφραση : Παναγιώτα Πανταζή

Σκηνοθεσία : Θέμης Μουμουλίδης

Μουσική : Σταύρος Γασπαράτος

Σκηνικό - κοστούμια : Παναγιώτα Κοκκορού

Επιμέλεια κίνησης : Έλενα Γεροδήμου

Σχεδιασμός φωτισμών: Ηλίας Μπέλμπας

Σχεδιασμός ήχου : Γιάννης Λαμπρόπουλος

ερμηνεύουν οι ηθοποιοί

Nικήτας Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρος Ζαλμάς, Νίκος Αρβανίτης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Χρήστος Πλαΐνης, Κώστας Βελέτζας, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιώργος Νούσης

Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζοντας την πολυβραβευμένη αρχαία τραγωδία «Ηλέκτρα» του 1962, σε σκηνοθεσία του Μ. Κακογιάννη, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Ιδρύματος Κακογιάννη, θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό κινηματογράφο «ΚΗΠΟ» στις 28 και 29 Ιουλίου στις 20:45 και 22:45.  Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι συντελεστές: Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης (βασισμένο στο έργο του Ευριπίδη), Διεύθυνση Φωτογραφίας : Ουώλτερ Λάσσαλυ, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Σκηνικά - Κοστούμια: Σπύρος Βασιλείου

Ηθοποιοί: Ειρήνη Παπά, Γιάννης Φέρτης, Μάνος Κατράκης, Τάκης Εμμανουήλ, Νίκος Περγιάλης, Θεανώ Ιωαννίδου

Πρωταγωνίστρια και τραγικό πρόσωπο είναι η Ηλέκτρα, η οποία παντρεμένη μ' ένα χωρικό περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, που δολοφονήθηκε από τη γυναίκα του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο. Η ευκαιρία παρουσιάζεται όταν συναντά και πάλι τον αδερφό της Ορέστη πάνω από τον τάφο του πατέρα της. Και οι δυο μαζί σχεδιάζουν και σκοτώνουν τη μητέρα τους Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο.

Βραβεία και διακρίσεις:

-Βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Προσαρμογής Ήχου

-Βραβείο Διεθνούς Ενώσεως Νέων

-Θεσσαλονίκη 1962: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Γυναικείου Ρόλου

-Ένωση Ελλήνων Κριτικών: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' & Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Α' Ανδρικού, Καλύτερης Μουσικής

-Βραβεία στα Φεστιβάλ του Εδιμβούργου (1962), του Ακαπούλκο (1962), του Βερολίνου (1963)

-Υποψηφιότητα για Oscar Καλύτερης Ξένης Ταινίας (1962)

-Εκτός από την Υποψηφιότητα για Όσκαρ, πήρε συνολικά 25 Διεθνείς Διακρίσεις

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015 στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου και ώρα : 21.30, η «Νωστοδία» και «Μαρσύας» θα ταξιδέψουν το κοινό με τους ρυθμούς της έθνικ, jazz, funk και rock μουσικής. Η είσοδος είναι 5 ευρώ.

Η «Νωστοδία» επηρεασμένη από την Κρητική παράδοση, με στιχουργικές αναζητήσεις, μουσικούς πειραματισμούς, αλλά και πάθος για το διαφορετικό, θα δώσει το δικό της ρυθμό με την έθνικ και τζαζ μουσική. Το συγκρότημα πιστεύει πως η μουσική είναι μια θάλασσα, στην οποία όσο πιο βαθιά κατεβαίνουμε τόσο πιο εύκολα αναπνέουμε. Και ο «Μαρσύας» που παντρεύοντας με μοναδικό τρόπο την έθνικ με την ροκ μουσική, συνέθεσε δικά του τραγούδια γεμάτα με μελωδίες, ενέργεια και δυνατές ερμηνείες. Το συγκρότημα έχει πλέον ολοκληρώσει το πρώτο του δίσκο ο οποίος είναι έτοιμος να κυκλοφορήσει. Επιπλέον τιμούν και διασκευάζουν παλιά και καινούργια τραγούδια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής».

Πέμπτη 30 Ιουλίου

Την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015 στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου και ώρα 21:30, θα πραγματοποιηθεί η μουσική θεατρική παράσταση Μέρες Ραδιοφώνου «50 χρόνια Ελλάδα». Η είσοδος είναι στα 15 ευρώ και το Παιδικό, Ανέργων είναι στα 12 ευρώ.

Η μουσική θεατρική παράσταση που κέρδισε τις καλύτερες κριτικές κοινού και κριτικών και παίχτηκε για δύο χρόνια στο «Γυάλινο μουσικό θέατρο» και στο θέατρο «Badminton» στην Αθήνα, περιοδεύει σ όλη την Ελλάδα . Ένα φαντασμαγορικό μουσικό ταξίδι, στις πιο νοσταλγικές μέρες του ελληνικού ραδιοφώνου θα σας κρατήσει συντροφιά τις ξάστερες νύχτες του καλοκαιριού, με αξέχαστα τραγούδια και αγαπημένες εκπομπές, που σφράγισαν την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Ξεκινώντας από την δημιουργία της ελληνικής ραδιοφωνίας το 1938 και για πενήντα ολόκληρα χρόνια. Εκπομπές που άφησαν υπέροχες αναμνήσεις, όπως «Η θεία Λένα», «Χαρούμενα ταλέντα», «Το θέατρο στο μικρόφωνο», «Καλησπέρα κύριε Έντισον», «Εδώ Λιλιπούπολη», «Μοντέρνοι ρυθμοί», «Πικρή, μικρή μου αγάπη», «Το σπίτι των ανέμων», «Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης» και πολλές ακόμη, θα ζωντανέψουν επί σκηνής , σε μια μοναδική ιστορική αναδρομή.

Στην παράσταση θα ακουστούν επίσης, τραγούδια όλων των μεγάλων μας δημιουργών όπως: Μουζάκη, Σουγιούλ, Πλέσσα, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σπάρτακο, Σπανό, Κατσαρό, Λοΐζο, που σφράγισαν ανεξίτηλα τα ελληνικά ερτζιανά στις μέρες που πέρασαν. Τραγούδια όπως «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά», «Βίρα τις άγκυρες, «Πόσο λυπάμαι», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Δώσε παιδί μου δώσε», «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου», «Η σκλάβα», «Ξέρω δύο μάτια γαλανά», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Τόσα καλοκαίρια», «Ο τρόπος», «Το σχολείο», «Αυτό που τώρα μου συμβαίνει», «Ο δρόμος», «Αδέλφια μου αλήτες πουλιά», «Αν ήμουν πλούσιος», «Άσε με να φύγω», «Να μείνουμε πάντα παιδιά» και άλλα.

Μια υπέροχη διαδρομή ονείρων και αναμνήσεων, τότε που η μαγεία του ραδιοφώνου έφερνε σε επαφή τους απλούς ανθρώπους με τη λογοτεχνία, το θέατρο, τη μουσική κι άφηνε τη φαντασία του ακροατή να ντύσει τον ήχο με τις δικές του εικόνες. Γιατί, όπως έλεγε και ο Μάνος Χατζιδάκις: «…η τηλεόραση μας αιχμαλώτισε, ενώ το ραδιόφωνο μας μάγεψε».

Σε αυτό το μουσικό φαντασμαγορικό ταξίδι «50 χρόνια Ελλάδα» με ζωντανή ορχήστρα και τους ηθοποιούς να αλλάζουν περισσότερα από 100 κοστούμια, θα μας συντροφεύσουν οι , Αντώνης Λουδάρος, Ματθίλδη Μαγγίρα, Νίνα Λοτσάρη, Παναγιώτης Πετράκης, Μίνως Θεοχάρης, Νεφέλη Ορφανού και ο Μάκης Δελαπόρτας.

Κείμενα: Μάκης Δελαπόρτας, Στέλιος Παπαδόπουλος

Σκηνοθεσία: Μάκης Δελαπόρτας

Ενορχήστρωση: Γιώργος Παγιάτης

Χορογραφίες: Κρίστης Κουπάτος

Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου

Πέμπτη 30 και Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζοντας την πολυβραβευμένη αρχαία τραγωδία «Ιφιγένεια» του 1977, σε σκηνοθεσία του Μ. Κακογιάννη, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Ιδρύματος Κακογιάννη, θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό κινηματογράφο «ΚΗΠΟ» στις 30 και 31 Ιουλίου στις 20:45 και 22:45.  Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι συντελεστές: Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης (βασισμένο στο εργο του Ευριπίδη), διεύθυνση φωτογραφίας : Γιώργος Αρβανίτης, μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, σκηνικά - κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος

Ηθοποιοί: Ειρήνη Παπά, Κώστας Καζάκος, Κώστας Καρράς, Τατιάνα Παπαμόσχου, Πάνος Μιχαλόπουλος, Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη, Μάνος Κατράκης, Νότης Περγιάλης.

Χρονικά, εκτυλίσσεται λίγο πριν από την αναχώρηση των ελληνικών πλοίων για την Τροία καθώς βρίσκονται αγκυροβολημένα στην Αυλίδα. Η νηνεμία δεν τους επιτρέπει να σαλπάρουν. Ο μάντης Κάλχας προμηνύει ότι οι θεοί θα στείλουν ούριο άνεμο στα πανιά τους, μόνο αν ο Αγαμέμνονας θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια. Ο Αγαμέμνονας αναγκάζεται να καλέσει την κόρη του από το Άργος με τη δικαιολογία ότι πρόκειται να την παντρέψει με τον Αχιλλέα. Η Ιφιγένεια καταφθάνει με τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα, η οποία, όταν μαθαίνει την αλήθεια, προσπαθεί μάταια να μεταπείσει τον Αγαμέμνονα.

Βραβεία - διακρίσεις

Υποψηφιότητα για Όσκαρ (καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας)

3 Βραβεία Φεστιβάλ ΘεσσαλονίκηςΤάκης Εμμανουήλ

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015 στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου και ώρα 21:15 θα πραγματοποιηθεί το «Μαγικό Ταξίδι της Ευγενίας». Η είσοδος είναι στα 10 ευρώ ενώ η προπώληση εισιτηρίων στα 8 ευρώ.

Φέτος το Καλοκαίρι το Θέατρο του Βορρά ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο των βιβλίων παρέα με τους αγαπημένους μας παιδικούς ήρωες! Μαζί με τη μικρή Ευγενία, θα πετάξουμε στη Χώρα του Ποτέ, θα κρατήσουμε στα χέρια μας τον Ουρανό μαζί με τον Ηρακλή, θα κυνηγήσουμε ανεμόμυλους και θα παρακολουθήσουμε μια επικών διαστάσεων μάχη με ραπ ανάμεσα στον κακό λύκο, το βασιλιά των παραμυθιών και την κακιά μάγισσα!

Το Μαγικό ταξίδι της Ευγενίας παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία για τρία χρόνια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ βραβεύτηκε με το Βραβείο Κοινού All4Fun Καλύτερης Παιδικής Παράστασης 2013-2014 αλλά και με την Τιμητική Διάκριση UNESCO Πειραιώς και Νήσων - μέλος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με θέμα τη σχέση των παιδιών με τα βιβλία και τη γνώση.

Μια κωμική αναζήτηση αυτογνωσίας γεμάτη τραγούδια και ζωντανή μουσική, όπου παρελαύνουν χαρακτήρες διαχρονικοί καί μας μαθαίνουν να εκφράζουμε τη δική μας ξεχωριστή φωνή! Τέσσερις ηθοποιοί υποδύονται δεκαπέντε διαφορετικούς ρόλους σε μια φαντασμαγορική γιορτή που γνωρίζει σε μικρούς και μεγάλους την αξία της γνώσης και της περιέργειας και μας επιτρέπει να βλέπουμε όνειρα πριν κοιμηθούμε!

Στο ρόλο της μικρής Ευγενίας, η αγαπημένη μας Λάουρα Νάργες

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News