Ειδήσεις

"Καταρρέει" ο Λαβύρινθος

Χάνονται, ως φαίνεται, οι ελπίδες για την υποστύλωση και συντήρηση του σπηλαίου της Λαβυρίνθου στη Μεσαρά, καθώς το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει τώρα ότι είναι ανέφικτη η οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησής του, λόγω της στατικής ανεπάρκειας και της αδυναμίας απομάκρυνσης των πυρομαχικών από το εσωτερικό του.

Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ανασκαφική έρευνα, ενώ η είσοδος στο εσωτερικό του σπηλαίου απαγορεύεται ακόμα και σε εξειδικευμένους σπηλαιολόγους, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

Το σπήλαιο της Λαβυρίνθου βρίσκεται στα βόρεια της πεδιάδας της Μεσαράς, περίπου 413 μέτρα πάνω από το υψόμετρο της θάλασσας. Περιλαμβάνει ένα δίκτυο διαδρομών και αιθουσών 2,5 χιλιομέτρων.

Στη διάρκεια της Κατοχής το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος αποθήκευσης πυρομαχικών όπλων από τους Γερμανούς, οι οποίοι κατά την αποχώρησή τους το 1945 ανατίναξαν την είσοδο, εγκλωβίζοντας τόνους πυρομαχικών στο εσωτερικό του, προκαλώντας τη μερική καταστροφή του μνημείου.

Οι φορείς και οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς επισημαίνουν την έστω τμηματική αξιοποίησή του, προκειμένου να αποτελέσει πόλο έλξης για τον τουρισμό.

«Η απάντηση που πήραμε από τον υπουργό Πολιτισμού ήταν μάλλον βιαστική, προκειμένου να κλειστεί το θέμα όπως-όπως. Πρέπει όμως να δούμε τι θα γίνει με την αξιοποίησή του ή έστω ενός τμήματός του. Για αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, παρά τα όσα λέει ο υπουργός Πολιτισμού.

Και να ζητήσουμε από τις υπηρεσίες να εντείνουν την προσπάθεια καταγραφής-μελέτης και υποστήριξης έστω ενός μικρού τμήματος στην είσοδο του Λαβυρίνθου, προκειμένου να αποτελέσει έναν πόλο έλξης και ένα λόγο επίσκεψης στη Μεσαρά των χιλιάδων τουριστών που έρχονται στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», τόνισε ο βουλευτής Ν.Δ. Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης.

«Φοβάμαι ότι, εάν τις επόμενες δεκαετίες δε γίνουν κάποιες σοβαρές επεμβάσεις στο σπήλαιο, θα χαθεί ένα μνημείο λόγω της ανικανότητάς μας να διαχειριστούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτή τη στιγμή σημειώνονται πάρα πολύ σοβαρά στατικά προβλήματα στο μνημείο, που σε κάποιο βαθμό είναι φυσικά, καθώς διέρχεται ένα ρήγμα που το τέμνει», είπε από την πλευρά του ο βιοσπηλαιολόγος Καλούστ Παραγκαμιάν.

Το σπήλαιο

Ο Λαβύρινθος της Γόρτυνας βρίσκεται περίπου 3 km βορειοανατολικά του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου. Πρόκειται για ένα τεχνητό σπήλαιο, δηλαδή υπόγειο λατομείο, διανοιγμένο σε μαργαϊκό ασβεστόλιθο, που χρησιμοποιήθηκε κυρίως κατά τη ρωμαϊκή εποχή.

Το σπήλαιο περιλαμβάνει διαμορφωμένους διαδρόμους συνολικού μήκους 2,5 χιλιομέτρων, που οδηγούν σε μικρές και μεγάλες λαξευτές αίθουσες συνολικής έκτασης 9 στρεμμάτων.

Το σπήλαιο συνδέθηκε με τους μύθους του Θησέα και του Μινώταυρου, τουλάχιστον από τον 9ο αιώνα μ.Χ.

Όπως προκύπτει από περιηγητικά κείμενα αλλά και χάρτες της Κρήτης του 16ου αιώνα, ο Λαβύρινθος της Γόρτυνας ήταν ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Κρήτης, τουλάχιστον από τις αρχές του 15ου αιώνα.

Οι επισκέψεις μάλιστα ήταν σχετικά οργανωμένες, αφού υπήρχαν τοπικοί ξεναγοί, οι οποίοι οδηγούσαν και ξεναγούσαν τους επισκέπτες στο σπήλαιο, πρακτική που συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι περισσότεροι περιηγητές στην Κρήτη από το 15ο αιώνα και ύστερα επισκέφτηκαν και το Λαβύρινθο και κάνουν αναφορά στο πλήθος των επιγραφών που είδαν στα τοιχώματά του. Η πρωιμότερη από αυτές είναι εκείνη του Φλωρεντινού ιερωμένου Christophoro Buondelmonti, ο οποίος τον επισκέφτηκε το 1415.

Διαπιστώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι επιγραφές αλλά και τον κίνδυνο καταστροφής τους από σύγχρονους επισκέπτες ή από τη φυσική φθορά, το Τμήμα Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας πραγματοποίησε πλήρη απογραφή των υπογραφών που υπάρχουν στα τοιχώματα της αίθουσας "Τραπέζα", το διάστημα 1999-2000.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια