Ειδήσεις

Έρχεται η τρόικα που έγινε... κουαρτέτο!

Ενώ διάφορες μάλλον επουσιώδεις διαφωνίες (λ.χ. περί του που... θα μένουν τα μέλη της αποστολής), εντός της εβδομάδας καταφθάνουν τόσο τα τεχνικά κλιμάκια όσο και οι εκπρόσωποι των δανειστών που συναποτελούν την τέως τρόικα - νυν κουαρτέτο, αφού προστέθηκε και εκπρόσωπος του ESM στους τρεις προϋπάρχοντες (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν).

Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη καθώς ήδη έχουν αρχίσει οι "διαρροές" για σκληρές και ενίοτε και παντελώς εξωπραγματικές (λ.χ. η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα... 72!) απαιτήσεις, κάτι που μπορεί να μην έχει ουσιαστική σημασία, αλλά δίνει το μέτρο της δυσκολίας των επαφών με τους δανειστές.

Ο στόχος παραμένει:  στις 18 Αυγούστου να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το τρίτο μνημόνιο.

Yστερα από το σίριαλ με την επιστολή προς το ΔΝΤ αλλά και το πού θα μείνει η Τρόικα, με την ελληνική πλευρά να θέλει να στείλει τους εκπροσώπους των δανειστών σε... ειδυλλιακή εξορία, σε ξενοδοχεία στην παραλία, με το επιχείρημα (διά στόματος Φλαμπουράρη) «ε, να μην κάνουν και τα μπάνια τους;», όπως όλα δείχνουν η διαπραγμάτευση θα αρχίσει με καθυστέρηση. Ενώ η Τρόικα αναμενόταν την Παρασκευή, τελικά αύριο θα έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα κάνουν τις αναγνωριστικές συναντήσεις, και τις επόμενες ημέρες θα καταφθάσουν και οι επικεφαλής των κλιμακίων.

Η τρόικα -που έγινε «κουαρτέτο» (αφού προστέθηκε και εκπρόσωπος του ESM στην αποστολή)- θα ανοίξει και πάλι τα βιβλία της ελληνικής οικονομίας για να επικαιροποιήσει τα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και για τις μεταρρυθμίσεις του νέου προγράμματος.

Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών επιχείρησαν να αποφευχθεί η διεξαγωγή των συναντήσεων μέσα στα υπουργεία. Ωστόοσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκρίνεται και σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, σχεδόν όλοι οι υπουργοί βρίσκονται «επί ποδός» για τις επισκέψεις των ελεγκτών.

Ακόμα και τώρα μελετάται η «μέθοδος εργασίας» με την Τρόικα, με τους εμπειρογνώμονες να κάνουν ήδη φύλλο και φτερό πάσης φύσεως στοιχεία.

Τα δύο σενάρια για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Ενόψει των τελικών διαπραγματεύσεων, πάντως, τα επικρατέστερα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι σχετικά με το χρονικό ορίζοντα και την κατάληξη που μπορεί να έχουν είναι δύο:

Το πρώτο θέλει -στην καλύτερη περίπτωση- Αθήνα και Τρόικα να έχουν συμφωνήσει το νέο μνημόνιο ως τις 15 Αυγούστου, ώστε μέχρι τις 18 του ίδιου μήνα να έχει εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Εάν αυτό συμβεί, η ελληνική πλευρά θα αποπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, κυρίως στην ΕΚΤ με το ομόλογο-γίγας 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου. Θεωρείται δεδομένο ότι θα περιλαμβάνει προαπαιτούμενα, η ψήφιση των οποίων θα συνοδευτεί μάλλον με την κύρωση του μνημονίου, με κύκλους της κυβέρνησης να θυμίζουν ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να αρκεστούμε στα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής».

Το δεύτερο, το οποίο απεύχεται η Αθήνα, αφορά στο ενδεχόμενο να μην καταφέρουν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο και να προκριθεί η λύση του δανείου-γέφυρα από τον EFSM. Παρά το γεγονός ότι ο πολιτικός χρόνος θα είναι περισσότερος, υπάρχουν πολλά αρνητικά στοιχεία, όπως το αυξανόμενο πολιτικό κόστος για μια κυβέρνηση που θα κληθεί να φέρει ένα ξεχωριστό πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για να πάρει ενδιάμεση χρηματοδότηση και ένα δεύτερο πακέτο (τον Σεπτέμβριο) τεστάροντας εκ νέου τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Με αφορμή τα παραπάνω, κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο iefimerida.gr άφηναν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας πως «δεν υπάρχει προσώρας απολύτως τίποτα για προαπαιτούμενα και δάνειο-γέφυρα, αλλά και τίποτα δεν αποκλείεται», εξηγώντας ότι πολλά θα κριθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Όλοι άλλωστε στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα αποτελέσει και το χρονικό σημείο-κλειδί, ολοκληρώνοντας την προσχώρηση της κυβέρνησης σε μια νέα φάση με νέα δεδομένα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια