default-image

Συνεδριάζει εκτάκτως το ΝΑΤΟ για το ΡΚΚ

Κόσμος
Συνεδριάζει εκτάκτως το ΝΑΤΟ για το ΡΚΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κίνδυνος επιστροφής της 30ετούς αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και PKK ξεπηδά μέσα από τις επιθέσεις κατά στρατιωτών και τους βομβαρδισμούς βάσεων των Κούρδων αυτονομιστών στο βόρειο Ιράκ.

Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για τη νέα θανάσιμη ενέδρα κατά ανδρών της χωροφυλακής, την ώρα που οι τουρκικές δυνάμεις πλήττουν εκ νέου την Κυριακή με F-16 θέσεις των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ έχοντας βάλει ταυτόχρονα στο στόχαστρο θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία.

Εκτάκτως συνεδριάζει το ΝΑΤΟ την Τρίτη κατόπιν τουρκικού αιτήματος όπως ανακοίνωσε η Συμμαχία.

Σύμφωνα με το in.gr, βάσει του Άρθρου 4, κάθε κράτος-μέλος μπορεί να ζητήσει σύγκληση του ΝΑΤΟ για «διαβουλεύσεις» όταν θεωρεί πως υφίσταται απειλή για την εδαφική ακεραιότητα, ανεξαρτησία ή την ασφάλειά του. Η Τουρκία έχει επικαλεστεί το Άρθρο 4 το 2003 και το 2012, ενώ πιο πρόσφατα η Ουκρανία το 2014.

Η Τουρκία «ζήτησε αυτή τη συνάντηση δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης μετά τις ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών και προκειμένου να ενημερώσει τους Συμμάχους της για τα μέτρα που θα λάβει» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται πως «οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία».

Παράλληλα με τις επιδρομές, εντός Τουρκίας κλιμακώνεται η εκτεταμένη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής σε πολλαπλά μέτωπα -με στόχο ύποπτους για στήριξη των τζιχαντιστών και του PKK, καθώς και εκτός νόμου οργανώσεις. Εξακόσια άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Hurriyet.

Οι ετήσιες άδειες όλου του στρατιωτικού προσωπικού των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που χειρίζονται ζητήματα τρομοκρατίας έχουν ανασταλεί επ' αόριστον, αναφέρει επίσης η ηλεκτρονική πύλη της εφημερίδας.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά τη διέλευση αυτοκινητοπομπής της χωροφυλακής στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ το βράδυ του Σαββάτου. Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Το νέο χτύπημα κατά στρατιωτικών ήλθε καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας διεξήγαγαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατοπέδων των Κούρδων αυτονομιστών στο έδαφος του βόρειου Ιράκ -οι πρώτες ανάλογες επιδρομές από την έναρξη της ειρηνευτικής δικαδικασίας το 2012 με φόντο τα γεγονότα στο μέτωπο της συρο-τουρκικής μεθορίου μετά το μακελειό στο Σουρούτς.

Μπροστά στις επιδρομές, το PKK απειλεί να θέσει οριστικά τέλος στην κατάπαυση του πυρός.

Οι τουρκικές επιδρομές καθιστούν «άνευ νοήματος» την εκεχειρία του 2013, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την στρατιωτική πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν μετά τις επιδρομές της Παρασκευής και του Σαββάτου κατά βάσεων της οργάνωσης στο βόρειο Ιράκ.

Την Κυριακή τουρκικά μαχητικά F-16 έπληξαν θέσεις του PKK στο Χαρκούρκ του βόρειου Ιράκ, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας στην Άγκυρα. Τα μαχητικά απογειώθηκαν από τη βάση του Ντιγιάρμπακιρ, κατά τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Reuters.

Το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι τουρκικές μονάδες πυροβολικού κοντά στη μεθοριακή πόλη Σεμντινλί έπληξαν επίσης επί τρεις ώρες νωρίς το πρωί της Κυριακής στόχους του PKK στο βόρειο Ιράκ, χωρίς να έχει υπάρξει επί του παρόντος επίσημη επιβεβαίωση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Στο διπλωματικό πεδίο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν το δικαίωμα της Τουρκίας στην αυτοάμυνα έναντι των Κούρδων αυτονομιστών του PKK -το οποίο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση», μιλώντας στο περιθώριο της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αφρική.

Από γερμανικής πλευράς, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίο κάλεσε να εμμείνει στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους παρά την κλιμάκωση της βίας.

Ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η καγκελάριος επιβεβαίωσε στην Άγκυρα την αλληλεγγύη και τη στήριξη του Βερολίνου, όμως ζήτησε ταυτόχρονα να μην γίνει δυσανάλογη χρήση βίας και απηύθυνε έκκληση «να μην εγκαταλειφθεί η ειρηνευτική διαδικασία, αλλά να συνεχιστεί παρόλες τις δυσκολίες».

του εκρηκτικού σκηνικού την Τουρκία και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News