Ειδήσεις

H "σφαγή" των βάσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Σχεδόν ένα μήνα πριν ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, χιλιάδες μαθητές που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα!

Το πως έγραψαν, ο αριθμός των εισακτέων και το πως συμπλήρωσαν τα μηχανογραφικά τους θα είναι οι τρεις κυριότεροι παράγοντες που θα κρίνουν το μέλλον τους και τη... Σχολή στην οποία θα περάσουν.

Φέτος, οι βάσεις αναμένεται να σημειώσουν μεγάλη πτώση, με εξαίρεση ίσως τα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δηλαδή, όπου οι βάσεις αναμένεται να ανέβουν εξαιτίας αφενός της προτίμησης των μαθητών και αφετέρου της οικονομικής ανασφάλειας.

Αναμένεται πτώση των βάσεων από 180 έως 600 μόρια στις Ιατρικές σχολές, από 500 έως 750 στις Νομικές, από 500 έως 1.000 μόρια στους χημικούς μηχανικούς.

Αντίθετα, η άνοδος σε σχολές της Αθήνας πρόκειται να αγγίξει ακόμη και τα 500 μόρια.

Με δηλώσεις του στο Newsit ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, Γιάννης Βαφειαδάκης επεσήμανε πως η "οι βάσεις θα κινηθούν πτωτικά σε όλα τα πεδία. Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο πεδίο θα έχουμε πτώση από τη Νομική και την Ψυχολογία. Πτώση ιδιαίτερα σημαντική η οποία μπορεί να αγγίζει τα 300 με 400 μόρια.

Στο 2ο και στο 4ο πεδίο θα έχουμε συντριπτική πτώση τόσο στις πολύ υψηλές σχολές, όπως τα Πολυτεχνεία. Στο 3ο πεδίο αναμένεται ακόμη σημαντική πτώση", πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ιατρική Αθήνας αναμένεται να πέσει κάτω από 19.000 μόρια ενώ η Ιατρική της Αλεξανδρούπολης μπορεί να πέσει και κάτω από 18.000.

"Στο 5ο πεδίο αναμένεται να είναι πιο συγκρατημένη η πτώση όπως πιο συγκρατημένη θα είναι η πτώση και στις στρατιωτικές σχολές. Μεγάλη πτώση θα έχουμε και στην αστυνομία γιατί μαθαίνουμε πως έχουν κοπεί πάρα πολλά παιδιά στα αθλήματα", επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό είναι πως αναμένεται να "άνοιγμα" της ψαλίδας ανάμεσα στις ίδιες σχολές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια, αφού εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, παιδιά που μένουν στις δυο πρώτες, δεν επιλέγουν να περάσουν στην επαρχία. Γι' αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν σχολές όπου οι η πτώση των βάσεων μπορεί να αγγίξει τα 2.000 μόρια!

Σχόλια