default-image

Η δουλειά στα σταφύλια μπορεί να στηρίξει τους αδύναμους

Κρήτη
Η δουλειά στα σταφύλια μπορεί να στηρίξει τους αδύναμους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η πόρτα μας είναι ανοιχτή» δεσμεύονται μέσω της "Ν. Κρήτης" για την εξεύρεση δουλειάς στα σταφύλια από την ερχόμενη Δευτέρα, που αρχίζει η μαζικότερη κοπή του προϊόντος στα χωριά μας, τόσο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου όσο και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, καλώντας όσους έχουν ανάγκη να δουλέψουν να μη διστάσουν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα και απευθείας στα γραφεία τους.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, μια κοινή διαπίστωση είναι ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι Έλληνες που αναζητούν δουλειά στον τρύγο, μειώνονται οι αλλοδαποί και οι αγρότες προτιμούν τους Έλληνες, στους οποίους δίνουν και καλύτερο μεροκάματο σε σχέση με τους ξένους!

Τα σταφύλια είναι φέτος λιγοστά.

Τα προβλήματα επιβίωσης των αμπελουργών ακόμα μεγαλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί δραματικά, όπως μπορούμε να καταλάβουμε όλοι, και οι άνθρωποι εκείνοι που είτε έχουν μείνει άνεργοι, είτε έχουν βρεθεί στο καθεστώς της αναγκαστικής άδειας για να αποφευχθεί η απόλυσή τους. Και φυσικά, έχουμε και τις μειώσεις των μισθών, που σε πολλούς εργαζόμενους είναι τέτοιες που δημιουργούν δυσκολίες στις συνθήκες διαβίωσής τους.

Άρα οι καταστάσεις είναι δύσκολες και για τους παραγωγούς και για τους υπόλοιπους ανθρώπους που θα αναζητήσουν μεροκάματο στον τρύγο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ΟΑΣΝΗ και ΕΚΗ συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξει κατανόηση και από τις δύο πλευρές, ώστε τόσο ο παραγωγός όσο και ο εργάτης να καταφέρουν να "ζήσουν".

«Δουλειά υπάρχει»

Μιλώντας στην εφημερίδα μας χθες, ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης κάλεσε όσους ενδιαφέρονται για μεροκάματο στον τρύγο να επισκεφτούν τα γραφεία της Ομοσπονδίας και δε θα φύγουν άπρακτοι.

«Αυτό το κάνουμε, ούτως ή άλλως, πάντα. Γιατί πάντα έρχονται, και σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς έρχεται κόσμος από 'δω και ζητάει δουλειά, και όπου μπορούμε και ξέρουμε ότι ζητάνε εργατικά χέρια τούς στέλνουμε. Δεν έχει σταματήσει να γίνεται αυτό τα τελευταία χρόνια».

Ο συνδικαλιστής λέει ότι στην ΟΑΣΝΗ απευθύνονται πάντα μόνο Έλληνες. «Οι αλλοδαποί, που είναι νόμιμοι και μόνιμοι εδώ, ούτως ή άλλως δουλεύουν όλο το χρόνο σε συγκεκριμένους ανθρώπους», λέει και τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να δημιουργηθούν και φέτος προβλήματα, όπως αυτά που σχετίζονται με το περίφημο εργόσημο, το οποίο και παρουσιάστηκε πέρυσι για πρώτη φορά. Οι αγρότες ευελπιστούν ότι η νέα κυβέρνηση δε θα κάνει τα ίδια λάθη, αλλά θα αφήσει τον κόσμο να δουλέψει για ένα μεροκάματο.

Υπάρχει όμως ζήτημα και με τους νόμιμους εργάτες.

Όπως λέει ο Γιώργος Τζωρτζάκης, «όλοι οι νόμιμοι αλλοδαποί που δεν είχαν δουλειά έφυγαν. Και οι παράνομοι είναι εδώ», ενώ διευκρινίζει ότι οι αγρότες προτιμούν τους Έλληνες και τους δίνουν και καλύτερο μεροκάματο, που μπορεί να φτάνει τα τελευταία δύο χρόνια τα 40 ευρώ τη μέρα.

«Και σήμερα που μιλάμε δίνονται τέτοια μεροκάματα σε Έλληνες», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ. «Εξάλλου, ο κόσμος πάντα προτιμούσε τους Έλληνες και πάντα τους έδινε και παραπάνω χρήματα», καταλήγει.

«Είμαστε θετικοί»

«Είμαστε θετικοί προς την κατεύθυνση αυτή», λέει στη "Νέα Κρήτη" και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, διαβεβαιώνοντας κάθε ενδιαφερόμενο ότι από τη Δευτέρα το πρωί μπορεί να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα του ΕΚΗ και να δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να βρει δουλειά στα σταφύλια.

«Εμείς και φέτος καλούμε τον κόσμο να δηλώνει συμμετοχή πρώτα από το Εργατικό Κέντρο. Και πιο παλιά έτσι το κάναμε. Δίναμε τη λίστα στην ΟΑΣΝΗ και γινόταν η διαμεσολάβηση για να βρουν δουλειά στις αγροτικές εργασίες κάποιοι άνθρωποι», σύμφωνα με το συνδικαλιστή.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει και μια διαβεβαίωση από την πλευρά των παραγωγών ότι το μεροκάματο θα είναι αξιοπρεπές. Και είμαστε σύμφωνοι με τη συνεργασία αυτή. Καλούμε τον κόσμο να περνάει από το Εργατικό Κέντρο και να δηλώνει συμμετοχή», λέει ο Στέλιος Βοργιάς.

«Αλλαγή συνθηκών»

Άλλαξαν οι συνθήκες σε σχέση με παλιότερα, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου και στέλεχος της διοίκησης της ΕΑΣ Ηρακλείου Μιχάλη Καμπιτάκη.

«Όταν είχαμε ξανασυνεργαστεί με το ΕΚΗ, με πρόεδρο τότε τον Σωκράτη Βαρδάκη, δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου ενδιαφέρον. Πήγαν μερικοί και καλοπέρασαν στον τρύγο, αφού ο αγρότης ως εργοδότης, όταν έχει έναν ντόπιο, και θα τον ταΐσει και θα του δώσει μεγαλύτερο μεροκάματο από αυτό που θα δώσει στον αλλοδαπό», λέει ο κ. Καμπιτάκης. «Επομένως, οι άνθρωποι έμειναν ευχαριστημένοι. Αλλά δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Και τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει ένα σωρό μετανάστες από τη χώρα μας, που ήταν με άδεια παραμονής εδώ. Και αυτή τη στιγμή δε βρίσκεις ούτε ξένους ούτε ντόπιους»...

Ο συνδικαλιστής τονίζει ότι αλλάζουν οι συνθήκες για να ανοίξουν πολλές θέσεις εργασίας στα σταφύλια για τους ντόπιους, με μεροκάματα σαφώς καλύτερα από αυτά που δίνονται στους ξένους ή που δίνοντας μέχρι και πέρυσι.

Βέβαια, ο κ. Καμπιτάκης τονίζει ότι στα συνεργεία που φτιάχνουν οι εξαγωγείς, όσο αυξάνονται τα μεροκάματα, μειώνεται η τιμή παραγωγού. Και αυτό είναι κάτι που οι συνδικαλιστές των αγροτών δε θα το ήθελαν. Σε ό,τι αφορά τις προσωπικές συμφωνίες και επαφές του αγρότη με τον εργάτη, κάτι που γίνεται στον τρύγο στα κρασάμπελα και τα σταφιδάμπελα, υπάρχει πάντα μια συμφωνία για μεγαλύτερο μεροκάματο.

Αύξηση στα συνεργεία

Ο γενικός γραμματέας της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Γιώργος Στειακάκης διαπιστώνει, όπως μας λέει, τα τελευταία χρόνια αύξηση των Ελλήνων στα συνεργεία τρυγητού. Και επιβεβαιώνει επίσης ότι οι αμπελουργοί δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα ελληνικά χέρια απ' ότι σε αυτά των αλλοδαπών, ενώ τονίζει και ο ίδιος ότι θα δουλέψει φέτος πολύς κόσμος στα σταφύλια, παρά τη μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών της χρονιάς αυτής.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News