Ειδήσεις

"Η Ν.Δ. βάζει πάνω απ’ όλα την Ελλάδα"

Μεγάλο κεφάλαιο για τη σημερινή κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα αποτελεί η υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης απέναντί του για την πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. και πρώην υπουργό κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο πρώην γραμματέας της Ν.Δ. σχολιάζει τη συμφωνία των Βρυξελλών, τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στη χώρα μας, αλλά και τα τεκταινόμενα στη Ν.Δ. μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά.

Κύριε Κεφαλογιάννη, ποιο είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα; Έχει αντιστραφεί ή οι Ευρωπαίοι φοβούνται πως η Ελλάδα δε θα τα καταφέρει, με το Grexit πλέον να είναι πολύ πιθανό;

«Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχασε στην Ευρώπη τους πιο παραδοσιακούς της συμμάχους. Κάτι που με πολύ κόπο και προσπάθεια είχε κατακτήσει από την ένταξή της στις Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες και μάλιστα ως δέκατο μέλος της τότε ΕΟΚ. Την αξιοπιστία. Την εμπιστοσύνη των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χώρα μας. Μια χώρα σταθερά προσανατολισμένη στις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης, το αλαζονικό ύφος και οι ψευτοεπαναστατικές κορώνες στην εντέλει μη διαπραγμάτευση έχουν οδηγήσει στο ναδίρ το βαθμό εμπιστοσύνης των εταίρων μας, αλλά και των λαών της Ευρώπης.

Δεν αρκεί μόνο η ψήφιση από τη Βουλή του τρίτου μνημονίου, που φέρει τις υπογραφές της κυβέρνησης Τσίπρα και του ίδιου προσωπικά.

Θέλει πολύ κόπο και εντατική προσπάθεια στο ευρωπαϊκό όσο και στο εσωτερικό πεδίο για να βρεθούμε στο σημείο εκείνο που ήμασταν τον περασμένο Ιανουάριο. Μόνο με έμπρακτη σοβαρότητα από όλους μας αλλά κυρίως από τη σημερινή κυβέρνηση θα απομακρυνθούν τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και δυστυχώς στη συνέχεια από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι μεγάλο κεφάλαιο για τη σημερινή κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα η υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης απέναντί του για την πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη».

Ο Γ. Βαρουφάκης

Αλήθεια, οι συνάδελφοί σας από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αλλά και τα στελέχη της Συνόδου Κορυφής, οι παράγοντες των Βρυξελλών, του Στρασβούργου και του Eurogroup δε σας είχαν ενημερώσει για το σχέδιο επιστροφής της δραχμής του Γιάννη Βαρουφάκη;

«Κανείς σοβαρός Ευρωπαίος αξιωματούχος δε θέλει μια σοβαρή Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός Ευρωζώνης. Όλοι γνωρίζουν ότι και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην Ευρώπη.

Αλλά αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν είναι ώρα να ασχοληθούμε ούτε με τις μύχιες σκέψεις του πρώην υπουργού περί δραχμής, ούτε αν αυτές τις υιοθετούσε ο πρωθυπουργός που τον τοποθέτησε υπουργό της κυβέρνησής του σε μια κομβική για το μέλλον της χώρας θέση. Ούτε ασφαλώς με τις υποτιθέμενες καταλήψεις του Νομισματοκοπείου!!

Τώρα προέχει η χώρα και η παραμονή της στην Ευρώπη. Όταν η Ελλάδα επανέλθει στην ομαλότητα θα έχουμε το χρόνο για όλα αυτά.

Και κάτι ακόμη. Δυστυχώς, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά με όλα αυτά ότι η Αριστερά πάντα είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Να είστε, όμως, βέβαιοι ότι τον τέως υπουργό Οικονομικών δε θα τον κρίνει μόνο η Ιστορία. Θα κριθεί και από τον ελληνικό λαό».

Η Ν.Δ.

Ποια πρέπει να είναι η στάση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας; Πρέπει να ψηφίζουν κατά συνείδηση ή να επιβληθεί κομματική γραμμή για να αποφευχθεί η καταστροφή; Πόσο θα βάζει πλάτη η γαλάζια παράταξη όταν οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζουν το νέο μνημόνιο;

«Η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, εγγυάται έμπρακτα την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Πάντα βάζουμε πρώτα την Ελλάδα και μετά το κόμμα. Είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Και ας είχαμε σχεδόν πάντα απέναντί μας επιρρεπείς στο λαϊκισμό κυβερνήσεις και ανεύθυνες αντιπολιτεύσεις. Μην ξεχνάτε ότι ως αντιπολίτευση ψηφίσαμε πάνω από τους μισούς νόμους που είχε φέρει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Όταν το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή δεν είχε ψηφίσει ούτε καν την εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 2,5 χρόνια όχι μόνο δεν ψήφισε π.χ. το νόμο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αλλά πετροβολούσε την προσπάθεια να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

Και σήμερα φτάσαμε στο τέλος των ψευδαισθήσεων. Των ψεύτικων υποσχέσεων. Αλήθεια, θυμάται κανείς το περιβόητο "κοστολογημένα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ";

Και εμείς σήμερα στηρίζουμε με υπευθυνότητα την εθνική προσπάθεια, για να σωθεί η Ελλάδα από την καταστροφή, για να αποφύγει ο ελληνικός λαός την εθνική περιπέτεια.

Αλλά δεν μπορώ να μην τονίσω το ιστορικό παράδοξο. Να υπάρχουν δύο διαφορετικές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Μία ευρωπαϊκή, που υπερψηφίζει τα ευρωπαϊκά νομοσχέδια, και η κυβερνητική πλειοψηφία που ψηφίζει μόνο τα "καθεστωτικά" νομοσχέδια, όπως αυτό του υπουργού Παιδείας (;)».

Ζήσατε το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων στο πλευρό του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στο ΕΛΚ. Τι αισθανθήκατε; Θεωρήσατε ότι η καταστροφή ήταν κοντά;

«Η Νέα Δημοκρατία δε μετείχε στις διαπραγματεύσεις. Βρεθήκαμε, όμως, στη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Και εισπράξαμε όλο το αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας. Εκείνες τις κρίσιμες ώρες δεν ήμασταν κοντά στην καταστροφή. Ήμασταν στο τελευταίο σκαλοπάτι. Σε δρόμο χωρίς επιστροφή».

Η Σύνοδος Κορυφής

Αλήθεια, έχοντας την εμπειρία του ευρωβουλευτή, μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ξημέρωνε η Δευτέρα στην Ελλάδα εάν ο πρωθυπουργός είχε αποχωρήσει από τη Σύνοδο Κορυφής;

«Δε θα είχε αποχωρήσει ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής. Θα είχε αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εκείνη τη Δευτέρα ο υπέροχος ελληνικός ήλιος θα "φώτιζε" μια καταστροφή που δεν μπορεί να περιγραφεί».

Τελικά, καλύτερα βουλευτής, ευρωβουλευτής ή υπουργός; Από ποιο μετερίζι θεωρείτε πως προσφέρετε καλύτερα στην Ελλάδα, που είναι με το ένα πόδι εκτός... Ευρώπης;

«Καταρχήν, δε θα αφήσουμε με τίποτα να βρεθεί η χώρα μας εκτός Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι η ψυχή της Ευρώπης και αυτό δεν αλλάζει.

Τώρα, αν θέλεις να προσφέρεις, δεν απαιτείται να έχεις κάποια θέση ευθύνης. Πρέπει να έχεις αίσθημα ευθύνης. Είτε είσαι στρατιώτης, είτε στρατηγός».

Ο Αντ. Σαμαράς

Έπρεπε ο Αντώνης Σαμαράς να παραιτηθεί σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα; Έπρεπε να περιμένει ή άργησε, όπως ισχυρίζονται διάφορα "γαλάζια" στελέχη;

«Ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του θα δικαιωθούν πολύ σύντομα και πολύ θετικά. Η Ιστορία δε χαρίζεται σε κανέναν και η αντιπολίτευση, με την κοντόφθαλμη και λαϊκίστικη τακτική της, θα κριθεί πολύ αυστηρά για τη στάση της».

ΠΡΟΕΔΡΙΑ Ν.Δ.

«Αρχηγοί γίνονται αυτοί που τους επιλέγουν οι άλλοι»

Ακούστηκε πως ενδιαφέρεστε για τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Θα είστε υποψήφιος πρόεδρος;

«Όποιος αυτοαναγγέλλεται υποψήφιος, η μόνη επαφή που έχει με την κοινωνία είναι ο καθρέφτης του. Όπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, "αρχηγοί γίνονται αυτοί που τους επιλέγουν οι άλλοι και όχι αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιοι"».

Υπήρξατε γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μεϊμαράκης άφησε πρόσφατα ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η διαδικασία εκλογής προέδρου, σημειώνοντας πως είχε αντίθεση στην ανοικτή διαδικασία. Ποια είναι η άποψή σας;

«Η εκλογή προέδρου από τη βάση δεν είναι απλά μια υποχρέωση που απορρέει από το Καταστατικό του κόμματος. Είναι η οφειλόμενη τιμή στον ανώνυμο Νεοδημοκράτη να συμμετάσχει στις εκλογικές διαδικασίες και να εκλέξει τον πρόεδρο που τον εκφράζει».

Ο κ. Μειμαράκης είναι μεταβατικός πρόεδρος με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά. Πόσο πρέπει να καθίσει στη θέση στην οποία "διορίστηκε" από τον προηγούμενο πρόεδρο;

«Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης χαίρει της εμπιστοσύνης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, των οργάνων του κόμματος και κυρίως των ανθρώπων της παράταξής μας. Ήταν μια άριστη επιλογή του Αντώνη Σαμάρα για τη δύσκολη περίοδο που διανύει η πατρίδα μας. Μην ξεχνάτε ότι πάντα η Νέα Δημοκρατία βάζει πάνω απ' όλα την Ελλάδα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια