Ειδήσεις

Ουρές στις τράπεζες για τριακόσια ευρώ

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν και πάλι χθες στα κατά τόπους υποκαταστήματα τραπεζών. Πολίτες αλλά κυρίως συνταξιούχοι είχαν από το πρωί στηθεί αναμένοντας υπομονετικά τη σειρά τους για να λάβουν είτε τα 60 ευρώ που δικαιούνται (ημερήσιο όριο ανάληψης), είτε τα 300 ευρώ που μπορούσαν να "σηκώσουν" σωρευτικά για όλη την εβδομάδα. Και αυτό γιατί από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο το κοντέρ άρχισε να μετράει για τη νέα εβδομάδα, στην οποία θα ισχύουν διαφορετικά όρια για τις σωρευτικές αναλήψεις.

Ουρές χθες το πρωί παρατηρήθηκαν τόσο στα γκισέ των τραπεζών από ηλικιωμένους που ήθελαν να κάνουν ανάληψη, όσο και σε ορισμένα ΑΤΜ. Ωστόσο, από την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε, θα μπορεί να γίνει αθροιστική ανάληψη έως 420 ευρώ.

Από τα χαράματα

Εξαντλημένοι και κατάκοποι, οι συνταξιούχοι, περιμένοντας τη στιγμή που θα ακούσουν το όνομά τους για να φτάσουν στα ταμεία των τραπεζών, δήλωσαν: «Ήρθα από τις 6 το πρωί για να προλάβω να εξυπηρετηθώ. Για άλλη μια φορά μας ταλαιπωρούν να μας έχουν εδώ να περιμένουνε», είπε η κ. Σωτηρία Βαρδουλάκη.

«Δουλεύαμε τόσα χρόνια για να παίρνουμε τώρα πενταροδεκάρες και αυτές με το σταγονόμετρο. Δεν είναι πράγματα αυτά», μας είπε ο κ. Γιώργος Καρουζανός, επισημαίνοντας πως χρειάστηκε να περιμένει πάνω από δύο ώρες χθες μέχρι να εξυπηρετηθεί.

«Το πώς θα καταφέρουμε να ζήσουμε δεν το σκέφτονται; Μας έχουν πετσοκόψει τις συντάξεις και δε μας τις δίνουν κιόλας. Μας έχουν καταντήσει ζητιάνους σε αυτήν την ηλικία. Χάσαμε την αξιοπρέπειά μας», ανέφερε η κ. Μαρία Παπαχατζάκη.

«Με αυτά τα 300 ευρώ περιμένω να ζήσω και τα παιδιά μου, που είναι άνεργα εδώ και πέντε χρόνια, και τα τέσσερα εγγόνια μου. Τους ρωτώ λοιπόν όλους αυτούς και τους 300 της Βουλής και τους άλλους της Ευρώπης, μπορεί κανείς να ζήσει με αυτό το ποσό;», τόνισε η κ. Ειρήνη Σηφάκη.

«Παίρνω σύνταξη αναπηρίας. Δεν μπορώ να εργαστώ και τη βγάζω με αυτά τα χρήματα, τα οποία περιμένω πώς και πώς για να πάρω τα φάρμακά μου και να πληρώσω τους λογαριασμούς της οικογένειάς μου. Έτσι όπως τα έχουν κάνει όμως, δεν ξέρεις ούτε αυτά αν θα συνεχίσεις να τα παίρνεις και πότε», ανέφερε ο κ. Συμεών Ορφανουδάκης.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

Πόσα μπορείτε να βγάζετε από τα ΑΤΜ

Από χθες Παρασκευή τα μεσάνυχτα παραμένει σε ισχύ το ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρώ, αλλά αλλάζει το όριο της εβδομαδιαίας σωρευτικής ανάληψης, που θα φτάνει πλέον τα 420 ευρώ. Έτσι, από 'δω και στο εξής και μέχρι να αρθούν τα capital controls ή να βγει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που να ορίζει κάτι διαφορετικό, το κοντέρ για τα 420 ευρώ θα μηδενίζει τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής. Με πιο απλά λόγια, από τα μεσάνυχτα, αν κάποιος δεν πάει σήμερα να πάρει τα 60 ευρώ, τότε την Κυριακή θα έχει δικαίωμα να βγάλει 120 ευρώ. Αν δεν πάει ούτε την Κυριακή, τη Δευτέρα θα μπορεί να βγάλει 180 ευρώ κ.ο.κ.

Αν καμία από τις προηγούμενες ημέρες δεν έχει κάνει κάποια ανάληψη, τότε την Παρασκευή θα μπορεί να βγάλει σωρευτικά τα 420 ευρώ. Σε περίπτωση που κάποια ή κάποιες μέρες έκανε αναλήψεις έως 60 ευρώ ημερησίως, τότε μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα δικαιούται να σηκώσει μόνον το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 420 ευρώ. Αν δεν πάει καθόλου μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, τότε απλά δε θα μπορέσει να κάνει καμία ανάληψη για την εβδομάδα που έφυγε, αφού από τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής το κοντέρ θα μηδενίζει και θα αρχίζει να μετρά η νέα εβδομάδα.

Το ίδιο θα συμβαίνει εφεξής και μέχρι να αρθούν τα capital controls ή να αλλάξει κάτι με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Επίσης, αν υπάρχει ένας κοινός λογαριασμός με δύο δικαιούχους και δύο κάρτες αναλήψεων, μπορεί ο καθένας να αντλήσει 60 ευρώ ημερησίως, δηλαδή συνολικά 120.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια