Ειδήσεις

Δυνατό φέτος το "ναι" στον αγροτουρισμό

Η «βαθιά μαχαιριά» από τις πολλές ακυρώσεις κρατήσεων σε ολόκληρη την Κρήτη και τις «γυρισμένες πλάτες», που είδαν οι ξενοδόχοι με αφορμή την οικονομική και πολιτική αναταραχή που βιώνει η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, δεν κατάφερε να πληγώσει τον αγροτουρισμό του νησιού.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", η πρόεδρος της Ένωσης Υπαίθριου Τουρισμού Κρήτης, Κορίνα Μηλιαράκη, ανέφερε πως όχι μόνο η ενδοχώρα της Κρήτης έχει αρχίσει να γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τουριστών που έρχονται στο νησί, αλλά οι μονάδες που διαθέτουμε είναι γεμάτες και δεν αρκούν για τη φιλοξενία των επισκεπτών.

Στην περίοδο της ελληνικής κρίσης, ο υπαίθριος τουρισμός, αφού πήρε τη σκυτάλη από το συμβατικό τουρισμό, αναδεικνύει τον πολιτισμό της Κρήτης και στηρίζει την τοπική οικονομία, κάνοντας τις προοπτικές θετικότερες από κάθε άλλη χρονιά.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κυρία Μηλιαράκη, τώρα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και για να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να εστιάσουμε στις μικρές παραγωγικές και παραδοσιακές μονάδες τουρισμού, καθώς είναι αυτές που προάγουν τη μοναδικότητα της Κρήτης μακριά από τις «ψυχρές» και μεγάλες μονάδες που καταστρέφουν το κρητικό περιβάλλον και απομακρύνουν την πανίδα και τη χλωρίδα από το προσκήνιο.

Πόλος έλξης

Η μαγική φύση, η απλή ζωή και ο καθαρός αέρας, στα σωθικά της Κρήτης, αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι για τις διακοπές τους επιλέγουν την επιστροφή στη φυσική και την απλή ζωή.

Δεδομένου ότι ο αγροτουρισμός χαρακτηρίζεται ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για το νησί, η κ. Μηλιαράκη, μεταξύ άλλων, δηλώνει πως ο τουρισμός υπαίθρου δίνει πνοή σε χαμένους οικισμούς σε όλο το νησί και κίνητρα για την επαναλειτουργία κοινοτήτων και την αναστήλωση παλαιών σπιτιών, που μπορούν να δώσουν μια βαθιά ανάσα τόσο σε τοπικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ανοίγει το δρόμο για τον επαναπατρισμό πολλών ανθρώπων, που με επιχειρησιακή συνέργεια έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες για πλήρη επαγγελματική επιτυχία με μια βιώσιμη επένδυση. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος της Ένωσης Τουρισμού Υπαίθρου.

«Πόσω δε μάλιστα όταν ένα μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής αγοράς κάνει στροφή στο είδος τουρισμού και είναι έτοιμο να στηρίξει τις μικρές μονάδες παραδοσιακού τουρισμού. Γι' αυτό το λόγο, οι περισσότεροι τουρίστες, που έρχονται στο νησί και διαμένουν από μία ως και τρεις εβδομάδες, είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι με το τι θα συναντήσουν και έχουν επίγνωση της τοπικής κατάστασης. Αυτό τους κάνει να φέροντα με περισσότερο σεβασμό στη φύση, στον πολιτισμό και την ιστορία μας, αλλά και σε μας τους ίδιους», συμπληρώνει η ίδια.

Νέες εμπειρίες

Η πρόεδρος της Ένωσης Υπαίθριου Τουρισμού τόνισε πως, οι επισκέπτες, όταν επιλέγουν να φύγουν από το ανώνυμο αστικό πλήθος και να βρεθούν σε ένα άγριο, πράσινο τοπίο, που σε πολλούς είναι σχεδόν άγνωστο, εντάσσονται στην τοπική κοινωνία. Αισθάνονται άνθρωποι. Αναζητούν εμπειρίες, γνωρίζουν τη γη, την καλλιέργεια, τα ντόπια προϊόντα, την παραδοσιακή ζωή και τα έθιμα, την ιστορία αλλά και την κρητική γαστρονομία, η οποία από μόνη της αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που ο επισκέπτης ζει και συμβάλλει από κοντά στη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων και στην προετοιμασία των πιάτων που γεύεται.

Αν και στις προτιμήσεις των τουριστών βρίσκονται και οι τέσσερις νομοί της Κρήτης, το ενδιαφέρον, με μικρή διαφορά, κεντρίζουν τα Χανιά, καθώς η καλπάζουσα ανάπτυξη της περιοχής και οι νέες προοδευτικές ιδέες ανεβάζουν το ποσοστό ζήτησης παραδοσιακών καταλυμάτων.

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Ο εναλλακτικός τουρισμός κερδίζει και τους Κρητικούς

Στροφή στη φύση, ωστόσο, κάνουν και οι Κρητικοί, αφού στις πρώτες θέσεις στη λίστα των προορισμών τους βρίσκεται ο εναλλακτικός τουρισμός. Το συγκεκριμένο είδος αποτελεί την καλύτερη επιλογή για μια καλοκαιρινή ανάπαυλα και διέξοδο από την γκρίζα καθημερινότητα των πόλεων και τον έντονο αστικό ρυθμό.

Οι επισκέπτες, που επιστρέφουν στη φύση και την παράδοση έστω και μέσω των διακοπών τους, κάνουν ποικίλες δραστηριότητες και γνωρίζουν από μια άλλη οπτική γωνία την απλότητα της ζωής, μακριά από τις πολυτέλειες που πρόσταζαν τα προηγούμενα χρόνια. Όσοι προτιμήσουν την εναλλακτική μορφή τουρισμού γεμίζουν τις μπαταρίες τους με μοναδικές εμπειρίες, που περιλαμβάνουν από καλλιέργεια προϊόντων, κτηνοτροφία, αθλητισμό, μέχρι μαγειρική και ζαχαροπλαστική.

Το βλέμμα, ωστόσο, στρέφεται πλέον στο χειμερινό αγροτουρισμό, που είναι άλλο ένα δυνατό "χαρτί" για την τοπική ανάπτυξη, ο οποίος μας επιφυλάσσει εκπλήξεις. Η κρητική ενδοχώρα, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, είναι «χαρά Θεού». Πολλά χειμερινά καταλύματα είναι έτοιμα να υποδεχτούν επισκέπτες, ντόπιους και μη, για να τους ξεναγήσουν στην κρητική γη και να τους μυήσουν στη γοητευτική ζωή του πιο περήφανου νησιού της Μεσογείου.

Ελένη Καμπουράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια