Ειδήσεις

Φαρμακοποιοί: "Μόνο το φάρμακο που χρειαζόμαστε"

«Ζητάω ποσότητες φαρμάκων ανάλογες με τις ανάγκες μου», είναι το μήνυμα του προέδρου των φαρμακοποιών του νομού Ηρακλείου Γιάννη Τσικανδυλάκη, που ξεκαθαρίζει προς τη «Νέα Κρήτη» ότι η αγορά του φαρμάκου μέχρι στιγμής εξυπηρετείται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά χρειάζεται πάντα μια σωστή συνεργασία ανάμεσα στους φαρμακοποιούς και τους ασφαλισμένους.

Ελλείψεις φαρμάκων δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερες, παρά τα προβλήματα στις εισαγωγές που κάνει η χώρα μας. Αλλά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί στο επόμενο διάστημα, αν η ίδια η κοινωνία δε λειτουργήσει ψύχραιμα.

«Ο κόσμος μπορεί να πάει και δύο ή και τρεις φορές στο φαρμακείο για να πάρει τα φάρμακά του. Αλλά δεν έχουμε αφήσει κανέναν ακάλυπτο», ξεκαθαρίζει στη "Ν.Κ." ο Γιάννης Τσικανδυλάκης. «Υπάρχει φάρμακο που μας δίνουν ένα κουτί την εβδομάδα οι φαρμακοβιομηχανίες. Το ανοίγουμε και μοιράζουμε τις καρτέλες που έχει μέσα σε τρία-τέσσερα άτομα. Αλλά τους τα δίνουμε. Δεν έχουμε αφήσει χωρίς φάρμακο κάποιον που το χρειάζεται».

Υπομονή

Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται ακόμα "δρόμος" για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων του εξωτερικού που μας τροφοδοτούν με προϊόντα.

«Αλλά έστω ένα-δυο κομμάτια τη βδομάδα σε φάρμακα που είναι αναγκαία σε σοβαρές παθήσεις τα παίρνουμε, και προς το παρόν δε μου έχει παραπονεθεί κάποιος πολίτης ότι αναζητάει φάρμακο και δε βρίσκει. Έστω με λίγη καθυστέρηση θα το πάρει», λέει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών.

«Απλώς πρέπει να είναι και πιο τυπικός ο κόσμος. Να πηγαίνει λίγο πιο νωρίς στο γιατρό να παίρνει τη συνταγή. Και να ξέρει ότι ζούμε κάποιες διαφορετικές καταστάσεις από αυτές που έχουμε συνηθίσει και πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία. Και να συνδράμουμε όλοι μαζί για να τις αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, με τα γενόσημα καλύπτονται πολλές από τις ανάγκες που δημιουργούνται σε πρωτότυπα φάρμακα. «Δεν έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα. Απλώς, ο άλλος που θέλει ας πούμε κάποιες αλοιφές, που εμείς μπορεί να φέρνουμε δύο-τρεις τη βδομάδα, δε θα έχει στο συρτάρι του δύο-τρεις. Θα έχει μία και όταν του τελειώσει, θα πάρει άλλη. Τις ινσουλίνες τις παίρνουμε με τη συνταγή. Από τη στιγμή που υπάρχει συνταγή, θα μας τη δώσουν», τονίζει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών.

Στέλνουν φάρμακα

Σε φάρμακα τόσο σοβαρά, όπως λέει, οι ξένες εταιρείες στέλνουν περιορισμένες ποσότητες, αλλά τροφοδοτούν τον κόσμο. «Φοβούνται μην τυχόν και τους κατηγορήσουμε ως υπεύθυνες για ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας. Και ότι άφησαν ακάλυπτη τη χώρα από φάρμακα βασικά. Κι ας μη θέλουν να στέλνουν για διάφορους λόγους. Όπως επειδή φοβούνται να μη γίνει "κούρεμα" καταθέσεων σε χρήματα που μπαίνουν από μας στους λογαριασμούς τους λόγω των εισαγωγών προς τη χώρα μας», λέει ο Γιάννης Τσικανδυλάκης, εξηγώντας ότι ο φόβος αυτός υπάρχει στο σύνολο των εισαγόμενων αγαθών προς την Ελλάδα.

Αναφορικά με τα αποθέματα που υπάρχουν στην Ελλάδα σε διάφορα φάρμακα μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών μάς είπε ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να το γνωρίζει. Αλλά σε κάθε περίπτωση «πρέπει να ξέρουμε πάντα ότι σε τέτοιες κρίσεις προμηθευόμαστε το φάρμακο που χρειαζόμαστε για να πάρουν και οι άλλοι άνθρωποι»...

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια