Ειδήσεις

Γ. Λεονταράκης για τη φορολογία των αγροτών

Επιστολή προς τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, την αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα κ. Θεανώ Βρέντζου και τους περιφερειακούς συμβούλους της Κρήτης, απέστειλε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Λεονταράκης, με θέμα "Τα προς ψήφιση μέτρα φορολόγησης των αγροτών".

Ο ίδιος στην επιστολή του εκτιμά ότι εάν αυτά «τα μέτραεφαρμοστούν έστω και σταδιακά από το 2017 συν όλα τα προηγούμενα, με σιγουριά πλέον θα μιλάμε για τον αφανισμό της εθνικής αγροτικής παραγωγής και για την πλήρη εγκατάλειψη της υπαίθρου».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε περιφερειάρχη, η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια βιώνει ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό πόλεμο, βρισκόμενη υπό διεθνή εποπτεία και εφαρμόζοντας τα πλέον αυστηρά οικονομικά μέτρα με τις συνέπειες πλέον να είναι ολέθριες και ορατές στην καθημερινότητα μας.

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας και δυστυχώς οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι καθόλου αισιόδοξες!

Με το νέο μνημόνιο που δυστυχώς είναι πλέον προ των πυλών, έρχονται να προστεθούν νέα αυστηρότερα μέτρα στα ήδη χρωστούμενα και λέω χρωστούμενα γιατί δεν υπάρχει πλέον φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Πολλά από τα νέα μέτρα που έρχονται αφορούν και την εκ νέου φορολόγηση των αγροτών-κτηνοτρόφων όπως φυσικά και όλες τις παραγωγικές τάξεις της κοινωνίας που και αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Σύμφωνα με τις υπαγορεύσεις των δανειστών και δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τα νέα μέτρα που αφορούν τους αγρότες-κτηνοτρόφους έχουν ως εξής:

• Φορολόγηση καθαρού εισοδήματος από 13% σε 26%.

• Προκαταβολή φόρου εισοδήματος από 27,5% σε 100%.

• Φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ.

• Αύξηση του κόστους ενέργειας (αγροτικό ρεύμα) στο 23% από 13% πού ίσχυε έως τώρα.

• Αύξηση του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων στο 23%.

• Κατάργηση της επιστροφής του φόρου πετρελαίου.

• Αύξηση του κόστους εισφοράς προς τον ΟΓΑ. (τριπλασιασμός του κόστους)

• Καθιέρωση 23% στα τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα που βάζει «τρικλοποδιά» στην προσπάθεια της ελληνικής γεωργίας να μεταβεί σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής µε επώνυμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

• Ανοίγει ξανά ο φάκελος της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα, που δυστυχώς αν μη τι άλλο ευνοεί της πολυεθνικές εταιρίες που χρόνια τώρα ζητάνε να εκλείψει ο όρος «φρέσκο γάλα» από τις συσκευασίες.

Με τα νέα μέτρα ο αγροτικός κόσμος θα επιβαρυνθεί με επιπλέον άλλα 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα προστεθούν στον ήδη βεβαρυμμένο προϋπολογισμό του, κάνοντας μη βιώσιμη πλέον την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα.

Η συμφωνία µε τους δανειστές κρατάει µεν τον εγχώριο πρωτογενή τομέα σταθερά στο ευρωπαϊκό μοντέλο µε όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται, ταυτόχρονα όμως δημιουργείται ένα τοπίο που απειλεί όχι µόνο την ανταγωνιστικότητα αλλά, δυστυχώς απειλεί την βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής ένα εκ των δύο πυλώνων της εθνικής οικονομίας.

Κύριε περιφερειάρχη εάν αυτά τα μέτρα εφαρμοστούν έστω και σταδιακά από το 2017 συν όλα τα προηγούμενα, με σιγουριά πλέον θα μιλάμε για τον αφανισμό της εθνικής αγροτικής παραγωγής και για την πλήρη εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που από χρόνια αποσκοπούν στο μονοπώλιο και έλεγχο της παραγωγής.

ΟΙ αγρότες-κτηνοτρόφοι είναι ένας ιδιαίτερος κλάδος της οικονομίας αλλά δεν ζητάνε ιδιαίτερη μεταχείριση, όταν το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας βρίσκεται υπό οικονομικό στραγγαλισμό.

Ζητάνε δίκαια κριτήρια φορολόγησης έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα συμβάλλοντας στην Εθνική οικονομία, παραμένοντας στην γη των προγόνων τους.

Δεν είναι εφοπλιστές οι αγρότες, άνθρωποι του μόχθου είναι!

Δυστυχώς όμως τι είναι δίκαιο σήμερα για να έχει δίκαιη αντιμετώπιση όλη οι κοινωνία.

Παρόλα αυτά όμως κ. περιφερειάρχη οφείλουμε να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο του νησιού μας, όπως ανάλογα θα πρέπει να πράξουν όλες οι Περιφέρειες της χώρας.

Άλλωστε η περιφέρεια Κρήτης είναι μία κατεξοχήν αγροτική Περιφέρεια, με ανεπτυγμένους αρκετούς κλάδους του πρωτογενή τομέα.

Προτείνω λοιπόν τη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου με όλους τους εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα έτσι ώστε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση καταδίκης των νέων εξοντωτικών μέτρων που οι δανειστές αξιώνουν.

Είναι η ώρα σύσσωμη η αυτοδιοίκηση να αναλάβει τον ιστορικό της ρόλο έτσι ώστε να αποτελέσει ένα ανάχωμα έναντι του οικονομικού ολοκληρωτισμού!

Δεν είναι μόνο ο πρωτογενής τομέας που κινδυνεύει με αφανισμό αλλά ολόκληρη η κοινωνία δεν αντέχει πλέον τα δυσβάσταχτα μέτρα, άλλωστε ποιό το νόημα να εκπροσωπούμε την κοινωνία όταν δεν ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της;

Ούτως η άλλως πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι τα επιπλέον μέτρα θα επιφέρουν και επιπλέον ύφεση.

Φυσικά και από χρόνια θα έπρεπε να έχουν γίνει διαρθρωτικές αλλαγές συμφωνούμε όλοι σε αυτό, όμως είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η εμμονή σε μία αποτυχημένη ασκούμενη οικονομική πολιτική».    

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια