Ειδήσεις

Οι "Τρωάδες" του Ευριπίδη ταξιδεύουν στην Κρήτη

Το Διάχρονο Θέατρο της Μαίρης Βιδάλη, πραγματοποιώντας μια ιδέα του, παρουσιάζει στην τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες», το πιλοτικό πρόγραμμα «Χορός αρχαίου δράματος με μέλη κωφά και ακούοντα» με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Χανίων (Ανατολική Τάφρος, 26 Ιουλίου), το Δήμο Ρεθύμνης (Φορτέτζα, «Ερωφίλη», 28 Ιουλίου) και το Δήμο Ηρακλείου («Μάνος Χατζιδάκις», 2 Αυγούστου).

Οι παραστάσεις τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και τη στήριξη της ΑΝΕΚ LINES.

Το κατ' εξοχήν αντιπολεμικό κείμενο του Ευριπίδη αγγίζει την ψυχή μέσα στους αιώνες. Σκιαγραφεί την ανθρώπινη πλευρά του πολέμου και τις συνέπειες για τα γυναικόπαιδα. Γιατί τα θύματα δεν έχουν πατρίδα. Η παράσταση εστιάζει στις πολλαπλές ερμηνείες και στο συγκερασμό πρόζας-μέλους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ώρα: 21:00.

Η περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Διάχρονο  Θέατρο» που θα παρουσιάσει την τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες» με πρωταγωνίστρια την Μαίρη Βιδάλη.

Σήμερα σε συνέντευξη τύπου οι συντελεστές των παραστάσεων και συγκεκριμένα οι ηθοποιοί Μαίρη Βιδάλη, και Στέφανος Μαρκάκης παρουσία του εντεταλμένου συμβούλου Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, αναφέρθηκαν στο έργο.

Όπως τονίστηκε πρόκειται για πρωτοποριακές παραστάσεις - με δωρεάν είσοδο για το κοινό που σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο - καθώς θα έχουν την δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν και άτομα κωφά χωρίς εκπτώσεις στο λόγο.  

Η ηθοποιός Μαίρη Βιδάλη ανέφερε «Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης, το δήμο Ηρακλείου για την συνδιοργάνωση της παράστασης. Η ιδιαιτερότητα της παράστασης είναι ότι δίνει ευκαιρία σε άτομα κωφά να συμμετέχουν σε πολιτιστικά δρώμενα, και ειδικότερα στο αρχαίο δράμα. Χωρίς να υπάρχει καμία έκπτωση στο λόγο, πρόκειται για μια πρωτοποριακή παράσταση. Τα μηνύματα του έργου είναι διαχρονικά, αντιπολεμικά, καθώς ο πόλεμος δεν έχει πατρίδα. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης που τιμά τον Πολιτισμό…».

Ο Εντεταλμένος σύμβουλος στην Περιφέρεια Κρήτης για θέματα πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης επεσήμανε: «Με χαρά υποδεχόμαστε και στηρίζουμε την προσπάθεια της κας. Βιδάλη, για την παρουσίαση του έργου «Τρωάδες» του Ευριπίδη, με πολλά συμβολικά, διαχρονικά μηνύματα. Για πρώτη φορά τις παραστάσεις θα έχουν την δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν συμπολίτες μας που είναι κωφοί, αποδεικνύοντας ότι η τέχνη αφορά όλο τον κόσμο».

Οι παραστάσεις και οι συντελεστές:

-Χανιά 26/7 Ανατολική Τάφρο

-Ρέθυμνο (Φορτέτζα) 28/07

-Ηράκλειο (Μάνος Χατζιδάκις) 02/08

διασκευή - απόδοση  Αλέξης  Μίγκας

σκηνικά - κοστούμια  Χάρης  Σεπεντζής

χορογραφίες  Ελένη  Καβαζίδου

φωτισμοί  Γιώργος  Δανεσής

μουσική - τραγούδια  Λαυρέντης  Μαχαιρίτσας

Πρωταγωνιστούν η Μαίρη Βιδάλη και η Ελένη Ροδά.

Η παράσταση ανέβηκε, εστιάζοντας στις πολλαπλές ερμηνείες και στον συγκερασμό πρόζας - μέλους. Επί δύο χρόνια έχει παρουσιαστεί στα περισσότερα φεστιβάλ της επικράτειας κι έχει ταξιδέψει και συνεχίζει σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Φέτος εμπλουτίζεται με την πρωτοτυπία στην σύνθεση του Χορού. Η συγκεκριμένη απόδοση του Χορού συναποτελείται από κωφά και ακούοντα μέλη. Η παρουσία των κωφών, διαφοροποιεί από κάθε άλλη αισθητική αποτύπωση τον Χορό του δράματος δια της έμφασης στην κινητική συμπεριφορά και συμβολική - νοηματική γλώσσα.

Παράλληλα, από τα άλλα μέλη, θα ακουστεί ο έναρθρος λόγος του ποιητή κι έτσι δεν θα χαθεί ούτε στίχος του κειμένου. Η χορογράφος που αναλαμβάνει την ευθύνη της σύνθεσης, έχει επάρκεια στην νοηματική γλώσσα και είναι ειδική παιδαγωγός, χορολόγος, χορο - κινησιοθεραπεύτρια με επαγγελματική εμπειρία στον χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια