Ειδήσεις

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: "Να σταματήσει να απειλεί η Τουρκία"

«Επίθεση» κατά της Τουρκίας έκανε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φ. Μογκερίνι, κάνοντας λόγο για αλλαγή τακτικής της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα αλλά και σε κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απάντηση της κ.Μογκερίνι ήρθε μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή κ.Νότη Μαριά με θέμα την «κατάφωρη παραβίαση του Ελληνικού FIR και της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας από την 1/3/2015 Τουρκική ΝΟΤΑΜ».

Πιο αναλυτικά, η ερώτηση του κ.Μαριά:

«Τις τελευταίες ώρες η Τουρκία προέβη σε κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο και δημιουργώντας συνθήκες θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Χτες 1/3/2015 η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία δεσμεύει παρανόμως από 2/3/2015 έως 31/12/2015 μεγάλη περιοχή του Αιγαίου που εκτείνεται από τη Σκύρο έως τη Λήμνο, αποκόπτοντας ουσιαστικά το βόρειο από το νότιο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον παράνομο τουρκικό σχεδιασμό, η περιοχή αυτή του Αιγαίου θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής, επηρεάζοντας άμεσα τους αεροδιαδρόμους g-33 και N-130 και θέτοντας σε κίνδυνο τις αερομεταφορές από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και αντιστρόφως.

Η καταληκτική γραμμή χάραξης της τουρκικής ΝΟΤΑΜ δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα αλλά και από τον Ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και τα Ελληνικά εθνικά χωρικά ύδατα, συμπεριλαμβανομένου κυρίως του εδάφους της Λήμνου.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή της ΕΕ:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου: πρώτον να καταδικαστεί η παραπάνω παράνομη ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και τις ευρωπαϊκές και διεθνής αερομεταφορές, και δεύτερον να ανακληθεί άμεσα η παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ;»

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της κ. Μογκερίνι:

«Η Επιτροπή παρακολουθεί το θέμα και έλαβε υπό σημείωση ότι έχει επιλυθεί διμερώς.  Η Επιτροπή υποστηρίζει τη διαδικασία διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και  Τουρκίας.

Στα συμπεράσματά του, της 16ης Δεκεμβρίου 2011, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί ανεπιφύλακτα ότι θα επιδιώξει σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με προσφυγή, εφόσον απαιτείται, στο Διεθνές Δικαστήριο. Ως εκ τούτου, η Ένωση εκφράζει εκ νέου σοβαρές ανησυχίες και προτρέπει την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους ή αιτία τριβής ή ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας σε όλες τις σχετικές επαφές με τις τουρκικές αρχές».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια