Ειδήσεις

Το 2015 είναι το θερμότερο έτος στην ιστορία

Σύμφωνα με έκθεση του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, σχεδόν 20 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το 2014 εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Πρώτες χώρες σε εκτοπισμένους ήταν η Κίνα και οι Φιλιππίνες λόγω τυφώνων και η Ινδία λόγω πλημμυρών

Φέτος ο ένας μήνας μετά τον άλλον σπάει ρεκόρ θερμοκρασίας και οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 2015 θα είναι η θερμότερη χρονιά που θα έχει καταγραφεί ποτέ.

Τον Ιούνιο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 16,33 βαθμούς Κελσίου καταρρίπτοντας το ρεκόρ του περσινού Ιουνίου κατά 0,12 βαθμούς (αύξηση που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή από τους ειδικούς), σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.

Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα στην Ισπανία, την Αυστρία, τμήματα της Ασίας, της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής. Μάλιστα ο καύσωνας στο Πακιστάν τον Ιούνιο οδήγησε 1.200 ανθρώπους στον θάνατο και έγινε ο όγδοος φονικότερος καύσωνας στην ιστορία. Τον περασμένο Μάιο ο καύσωνας στην Ινδία, ο οποίος στοίχισε 2.000 ζωές, ήταν ο πέμπτος πιο φονικός στην ιστορία.

«Αυτή είναι η μορφή της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη, η θερμοκρασία δεν σταματά να ανεβαίνει», προειδοποίησε ο Τζόναθαν Οβερπεκ, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Το πρώτο εξάμηνο του 2015- με μέση θερμοκρασία 14,35 βαθμών Κελσίου- ήταν το θερμότερο όλων των εποχών (και μεμονωμένα ο Φεβρουάριος, ο Μάρτιος, ο Μάιος και ο Ιούνιος), γεγονός που δείχνει ότι «είναι σχεδόν αδύνατον να μην είναι το 2015 η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί», σύμφωνα με το ΝΟΑΑ.

Μετρήσεις

Μάλιστα η υπηρεσία τονίζει ότι από το 2000 και εξής ο πλανήτης μας έχει καταρρίψει 25 μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίας προς τα πάνω και από το 1916 δεν έχει σημειωθεί ποτέ χαμηλό ρεκόρ. Σημειώνεται ότι στοιχεία για τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες καταγράφονται εδώ και 136 χρόνια.

Χθες 24 επιστημονικά ινστιτούτα της Βρετανίας με ανοιχτή επιστολή τους κάλεσαν τις κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τονίζοντας ότι για να υπάρξει μια καλή πιθανότητα να μην υπερβεί η υπερθέρμανση του πλανήτη τους 2 βαθμούς Κελσίου -που έχει συμφωνηθεί διεθνώς ως το όριο κινδύνου- θα πρέπει ο κόσμος να σταματήσει όλες τις εκπομπές μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Κάλεσαν τον Βρετανό πρωθυπουργό να εφαρμόσει «αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να υποστηρίξει προσπάθειες στο εξωτερικό, όπως μια ισχυρή διεθνή συμφωνία στο Παρίσι στο τέλος του έτους».

Εν τω μεταξύ από χθες βρίσκονται στο Βατικανό, προσκεκλημένοι του Ποντίφικα, 65 δήμαρχοι και κυβερνήτες μεγάλων πόλεων από όλον τον κόσμο για να συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή και να υπογράψουν μια διακήρυξη, ότι η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ στο Παρίσι «μπορεί να είναι η τελευταία πραγματική ευκαιρία για τη διαπραγμάτευση συμφωνιών που θα διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω των 2 βαθμών Κελσίου».

«Σπάνε» τα θερμόμετρα

16,33 βαθμοί Κελσίου η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Ιούνιο (ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί)

Το 2015 θα είναι η θερμότερη χρονιά όλων των εποχών

Από το 2000 ο πλανήτης μας έχει καταρρίψει 25 μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίας προς τα πάνω και από το 1916 δεν έχει σημειωθεί ποτέ χαμηλό ρεκόρ

Το 2014 19,3 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών που εντείνονται από την κλιματική αλλαγή (το 90% στην Ασία)

ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2014

20 εκατομμύρια εκτοπισμένοι από φυσικές καταστροφές

Σχεδόν 20 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν το 2014 από τις εστίες τους από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, καταιγίδες και σεισμούς, που αναμένεται να επιδεινωθούν τις επόμενες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με έκθεση του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC), συνολικά 19,3 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, το 90% των οποίων βρίσκονται στην ασιατική ήπειρο. Πρώτες χώρες σε εκτοπισμένους ήταν η Κίνα και οι Φιλιππίνες λόγω τυφώνων και η Ινδία λόγω πλημμυρών.

Επιστήμονες του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οδηγούν σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνες και ισχυρές βροχοπτώσεις.

«Η ιστορική μας ανάλυση αποκαλύπτει ότι ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει 60% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκτοπιστεί σήμερα σε σύγκριση με τη δεκαετία του '70. Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον, αυξάνοντας τη συχνότητα και την ένταση τέτοιων καταστροφών», ανέφερε ο Αλφρέντο Ζαμούντιο του NRC.

Εν τω μεταξύ, ακόμα περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε κίνδυνο λόγω της ταχείας ανοικοδόμησης πρόχειρων καταλυμάτων σε ευάλωτες περιοχές, όπως η Αϊτή, όπου 300.000 άτομα σκοτώθηκαν στον σεισμό του 2010 και 60.000 ζουν ακόμα σε σκηνές. Πάντως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο σε φτωχές χώρες: 230.000 στην Ιαπωνία είναι ακόμα εκτοπισμένοι μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011, ενώ 40.000 χρειάζονται στέγαση στις ΗΠΑ μετά τον τυφώνα «Κατρίνα» το 2012.

Πηγή: ethnos. gr

Σχόλια