Ειδήσεις

Η Ελλάδα με τα μάτια των Γερμανών

Αντίδοτο στα σύννεφα που σκιάζουν τη γερμανική κοινωνία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα μίσους που ξεκίνησε από την Ελλάδα και διογκώνεται στην Ευρώπη, φαίνεται να αποτελεί το τρίπτυχο: ήλιος, θάλασσα και πολιτισμός της χώρας μας, και δη της Κρήτης.

Παρά το δυσάρεστο πολιτικό και οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, οι Γερμανοί αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι επισκέπτες του νησιού μας στην πλειονότητά τους χαρακτηρίζουν ως μεμονωμένες τις ακραίες απόψεις που εκφράστηκαν.

Την ίδια ώρα, πάντως, κάποια ξένα μέσα ενημέρωσης προωθούν την εικόνα που μισητού Γερμανού. Οι Ιταλοί, για παράδειγμα, τους χαρακτηρίζουν "βασανιστές κρατών" και "4ο Ράιχ", ενώ οι Πορτογάλοι εδώ και καιρό χαρακτηρίζουν το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως τον πιο επικίνδυνο τρομοκράτη για την Ευρώπη.

Εντυπώσεις τις οποίες ωστόσο προσπαθούν να διασκεδάσουν οι ξένοι επισκέπτες μας, τονίζοντας πως η οικονομική πολιτική Μέρκελ-Σόιμπλε κάθε άλλο παρά αρεστή είναι, ακόμη και στο εσωτερικό της Γερμανίας. Όπως λένε, η φορολόγηση είναι βαριά, όμως δε σκέφτηκαν ποτέ να μην την πληρώσουν.

Οι απόψεις

Ας δούμε λοιπόν τι λένε χαρακτηριστικά οι Γερμανοί επισκέπτες μας για την όλη κατάσταση.

«Νομίζω ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις καταστάσεις αυτής της χώρας, της Γερμανίας και των άλλων χωρών που έχουν ισχυρή βιομηχανία. Υπάρχει πολλή προπαγάνδα, και ελληνική και γερμανική. Γίνονται πολλά λάθη κάθε φορά. Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα. Αυτά που διαβάζουμε είναι μεμονωμένες απόψεις. Πρέπει να διαχωρίζουμε τι είναι σωστό και τι λάθος», τόνισε ένας Γερμανός τουρίστας.

«Ο Σόιμπλε είναι κακός για τους Έλληνες. Κι εγώ δεν τον συμπαθώ, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η άποψή του είναι μεμονωμένη. Οι Γερμανοί δουλεύουν σκληρά και πληρώνουν πολύ βαριά φορολογία. Και οι Έλληνες πρέπει να κάνουν το ίδιο», τόνισε ένας άλλος.

«Πιστεύω ότι είμαστε όλοι άνθρωποι και όλα είναι καλά. Είμαστε όλοι το ίδιο», επισήμανε από τη δική της σκοπιά μια γυναίκα επισκέπτρια, ενώ ένας άλλος τουρίστας που συναντήσαμε αρκέστηκε να πει ότι «δεν επιθυμώ να σχολιάσω τίποτα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».

Μάλιστα, όπως λένε οι επισκέπτες της Κρήτης, δεν αισθάνονται ανεπιθύμητοι, αν και η αμηχανία που νιώθουν πολλοί από τους Γερμανούς τουρίστες δύσκολα μπορεί να κρυφτεί όταν ανοίγει μια συζήτηση γι' αυτά τα θέματα.

Ταυτόχρονα, όπως εξηγούν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, κανείς δεν παραβιάζει την έννοια της κρητικής φιλοξενίας έναντι ανθρώπων που επέλεξαν να έρθουν στην Ελλάδα, την οποία όπως δηλώνουν σέβονται και αγαπούν.

Πρόσφατα, πάντως, η εφημερίδα Die Welt σκιαγράφησε με πολύ γλαφυρό τρόπο τον αντίκτυπο που έχει η έννοια της γερμανικής πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας, την οποία φαίνεται να ασπάζεται μικρή μερίδα της γερμανικής κοινωνίας στις υπόλοιπες χώρες.

Der Spiegel

Σε αυτό το σημείο ας δούμε τι αναφέρει ο ξένος Τύπος για τη συνεδρίαση της Βουλής για το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων.

«Μαραθώνια συνεδρίαση στην Αθήνα: Η ελληνική Βουλή εγκρίνει το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων» ήταν ο τίτλος του Der Spiegel, που μεταξύ άλλων σε άρθρο του αναφέρει ότι «το ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, ψήφισε και τη δεύτερη δέσμη μεταρρυθμίσεων.

Εκπληρώθηκε, λοιπόν, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και ο τελευταίος όρος που έθεσαν οι δανειστές προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένα τρίτο πακέτο στήριξης. Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία δύο νέοι μεταρρυθμιστικοί νόμοι.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος καταψήφισε το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων στην ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας, αυτήν τη φορά τάσσεται υπέρ του "ναι"».

Σε άλλο σημείο του άρθρου σημειώνεται πως «απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της χορήγησης του ποσού των 86 δισ. ευρώ στην ελληνική κυβέρνηση συνιστά η επιτυχία των διαπραγματεύσεών της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα μέλη του Eurogroup.

Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την Παρασκευή», επισημαίνοντας πως «πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός προχώρησε στην παραδοχή των λαθών της κυβέρνησης σε σχέση με τους εταίρους. Ήρθε αντιμέτωπος με δύσκολες αποφάσεις και ένα σκληρό συμβιβασμό, τα οποία χρειάστηκε τελικά να αποδεχτεί».

Άρθρο της Die Welt

«Συλλήβδην ο ελληνικός Τύπος παρουσιάζει το πρωί της Πέμπτης το αριστερό κυβερνών κόμμα στα πρόθυρα της διάσπασης. Τις πρώτες πρωινές ώρες το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη δεύτερη δέσμη μεταρρυθμίσεων. Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απέκλιναν ακόμα μια φορά από τη γραμμή του πρωθυπουργού», αναφέρει η Die Welt.

Η Frankfurter Allgemeine

«Το ελληνικό Κοινοβούλιο υπερψηφίζει και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. Αυτήν τη φορά, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ψηφίζει "ναι"», τονίζει η Frankfurter Allgemeine.

«Μετά την υπερψήφιση, ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις ενός τρίτου πακέτου στήριξης έχει πλέον ανοίξει. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε πως οι συζητήσεις μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από την ερχόμενη Παρασκευή.

Τα δύο μεταρρυθμιστικά πακέτα αποτελούσαν σημαντική προϋπόθεση για τους πιστωτές. Άλλωστε, μετά από διαπραγματεύσεις διάρκειας 6 μηνών, η εμπιστοσύνη των εταίρων στο πρόσωπο της ελληνικής ηγεσίας είχε πλέον χαθεί. Με αυτόν τον τρόπο, ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να αποδείξει τη σοβαρότητα των λόγων της πριν την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας».

Η «συναίνεση»: Οι ψήφοι και το «ναι» του Βαρουφάκη

Αναφορικά με τη «συναίνεση Βαρουφάκη», όπως τη χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα, σημειώνει ότι «η απαιτούμενη πλειοψηφία συγκεντρώθηκε.

Όπως ήταν, όμως, αναμενόμενο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. σημείωσε ξανά κάποιες απώλειες. Συνολικά 36 οι αποκλίνοντες από την κυβερνητική γραμμή: 31 ψήφισαν «όχι», 5 απείχαν της ψηφοφορίας. Θετικά ψήφισε αυτή τη φορά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι φήμες τον θέλουν να μετατρέπεται σε προσωπικό αντίπαλο του Έλληνα πρωθυπουργού, ενώ ταυτόχρονα δεν αποκλείουν την επάνοδό του στην πολιτική σκηνή».

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια