default-image

Με τις εμπορικές τιμές οι πλειστηριασμοί ακινήτων

Κρήτη
Με τις εμπορικές τιμές οι πλειστηριασμοί ακινήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον κίνδυνο να βρεθούν και δίχως σπίτι και με οφειλές προς τις τράπεζες αντιμετωπίζουν χιλιάδες δανειολήπτες στην Ελλάδα. Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε προβλέπεται πως στους πλειστηριασμούς η τιμή που θα καθορίζεται για το ακίνητο δε θα είναι η αντικειμενική, αλλά η εμπορική του αξία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, αν υπολογίσει κανείς ότι από τις αντικειμενικές αξίες οι εμπορικές εμφανίζουν μείωση που φτάνει μέχρι και το 40%.

Αν για παράδειγμα ένας δανειολήπτης που είχε λάβει δάνειο 200 χιλιάδων ευρώ και μέσα σε 10 χρόνια πριν την κρίση είχε μαζί με τους τόκους καταφέρει να φτάσει το υπόλοιπο του δανείου τους στις 150 χιλιάδες ευρώ, έχοντας αποπληρώσει 50.000, εφόσον το ακίνητο περάσει από τη διαδικασία του πλειστηριασμού με μια μέση εμπορική τιμή που δε θα ξεπερνάει τις 100 χιλιάδες ευρώ, ο δανειολήπτης και το ακίνητό του θα χάσει και θα βρεθεί να χρωστάει επιπλέον 50 χιλιάδες ευρώ.

Το θέμα έχει μετατραπεί για χιλιάδες δανειολήπτες σε ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει, ακόμη και αν υπάρχει η δέσμευση της κυβέρνησης για προστασία της πρώτης κατοικίας, την ώρα πάντως που η αγορά ακινήτων, όπως διευκρινίζουν οι γνωρίζοντες, έχει πιάσει πάτο.

«Δε θέλω να γίνω προάγγελος κακών γεγονότων, αλλά αν αυτό ξεκινήσει να γίνεται, χαμένος θα είναι ο δανειολήπτης και θα ζήσουμε εκρηκτικές καταστάσεις. Θα καταντήσουμε Ισπανία, αλλά να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι αρμόδιοι ότι εδώ δε θα βγουν οι άνθρωποι να κοιμούνται στα παγκάκια», τόνισε η πρόεδρος Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννης Χαρωνίτης με τη σειρά τοποθετήθηκε στο σοβαρό αυτό ζήτημα λέγοντας ότι «κάτι τέτοιο θα είναι πραγματικά η ταφόπλακα για όλους τους δανειολήπτες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δε θα περάσει, γιατί, αν γίνει, θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Ελπίζουμε πως με την υπογραφή της συμφωνίας αυτό θα αρχίσει να παγώνει».

Η τιμή οικοπέδου

Το θέμα πάντως έχει προκαλέσει αναστάτωση σε μια ούτως ή άλλως νεκρή αγορά ακινήτων, που, όπως λένε οι γνωρίζοντες, έχει απωλέσει μέσα σε 7 χρόνια το 40% της αξίας των προς πώληση ακινήτων. Την ώρα που το ιδιότυπο capital control και στις αγοραπωλησίες, λόγω αδυναμίας ρευστότητας, έχει ρίξει περαιτέρω τις τιμές, έχοντας ως συνέπεια ακίνητα να πωλούνται σε τιμές που δε σχετίζονται ούτε με τις αντικειμενικές αξίες ή άλλο προσδιορισμό, αλλά κυρίως με την ανάγκη που έχει ο πωλητής και τη δυνατότητα που έχει ο αγοραστής.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου αναφέρει ως προς αυτό ότι «η πτώση τιμών των ακινήτων από το 2008 έως σήμερα, ιδίως σε αυτά που προορίζονται για παραθεριστική κατοικία, έχει ξεπεράσει το 60%.

Για παράδειγμα, ένα οικόπεδο που το 2008 προοριζόταν για εξοχική κατοικία, η τιμή του μπορούσε να είναι στις 200.000 ευρώ. Σήμερα κυμαίνεται γύρω στις 80.000 ευρώ. Αντίστοιχα η πτώση των τιμών σε κατοικίες εντός σχεδίου πόλης από το 2008 μέχρι σήμερα αγγίζει το 40%».

Το γεγονός πάντως ότι οι τιμές αυτή την περίοδο εμφανίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση μεταφράζεται από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα ακίνητα και την αγοραπωλησία τους και ως ιδανική ευκαιρία για όσους προγραμμάτιζαν αγορές, αφού το κόστος δεν υπάρχουν άλλες πιθανότητες να πέσει περισσότερο.

Μάλιστα, η κ. Μαυράκη επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε χαμηλότερα στις τιμές των ακινήτων, οπότε υπάρχουν πολλά περιθώρια για να επενδύσει κανείς τα χρήματά του εκεί. Αλλά πραγματικά τιμές για κάποια ακίνητα σήμερα δεν μπορείς να προσδιορίσεις, καθώς τα προσδιορίζει η αγορά».

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News