default-image

Για πρώτη φορά Θεολογικές Σπουδές στην Κύπρο

Ελλάδα
Για πρώτη φορά Θεολογικές Σπουδές στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά προσφέρονται Θεολογικές Σπουδές, στην Κύπρο, σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Το Πρόγραμμα αποτελεί σταθμό για την κάλυψη μεγάλων αναγκών της Εκκλησίας και της Εκπαίδευσης.

Διδάσκουν καθηγητές με μεγάλη εμπειρία στην επιστημονική έρευνα και διδασκαλία. Μπορούν να το παρακολουθήσουν κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι, εκπαιδευτικοί, φιλόλογοι και διδάσκαλοι, καθώς και πτυχιούχοι άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων διαφόρων συναφών ανθρωπιστικών σπουδών.

Κύριοι στόχοι του προγράμματος

• Η κατάρτιση των φοιτητών, προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην επιστημονική έρευνα ή και στα καθήκοντά τους στο αξιόλογο έργο που επιτελεί στην κοινωνία εδώ και 2000 χρόνια η Εκκλησία.

• Η συμβολή στη δημιουργία ενός διεθνούς περιβάλλοντος Διαχριστιανικής Θεολογίας και Διαθρησκειακού διαλόγου και πολιτισμού με οικουμενική εμβέλεια.

• Η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής παιδείας σε θεολόγους, πνευματικούς ανθρώπους και επιστήμονες ανθρωπιστικών σπουδών, που θέλουν να εμβαθύνουν σε θεολογικά θέματα και να αποκτήσουν κατάρτιση που θα τους βοηθήσει στην επαγγελματική και προσωπική τους δημιουργική πορεία.

Επαγγελματικές Προοπτικές

Οι κάτοχοι του Μεταπτυχιακού στις Θεολογικές Σπουδές μπορούν να αξιοποιήσουν το δίπλωμά τους στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στο κηρυκτικό, κοινωνικό και ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας, στην εκκλησιαστική δημοσιογραφία, ή και να υπηρετήσουν άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, προσφέροντας τις γνώσεις τους στις Γραμματείες Μητροπόλεων, στις Διευθύνσεις Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων, σε χριστιανικούς αρχαιολογικούς χώρους και στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού.

Διάρκεια Σπουδών: Τρία εξάμηνα με συνολικό κόστος 5000 ευρώ. Δωρεάν διαμονή στους χώρους του Πανεπιστημίου.

Χαμηλό κόστος μεταφοράς με αεροπορικά εισιτήρια.

Οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις υποστηρίζονται από μια πλούσια Βιβλιοθήκη που λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα και διαθέτει πρωτοποριακά συστήματα πληροφορικής και μαθησιακής υποστήριξης.

Κριτήρια Εγγραφής

¦  Πτυχίο Θεολογικών Τμημάτων από αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο.

¦  Πτυχίο Σχολών ή Τμημάτων της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων

Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

¦  Συνέντευξη.

¦  Πιστοποίηση επάρκειας στην αγγλική γλώσσα.

Α) Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Βυζαντινού Πολιτισμού

Η ειδίκευση καλύπτει τον τομέα της γενικότερης Εκκλησιαστικής ιστορίας στην ευρύτερη διάσταση του Βυζαντινού και Σλαβικού κόσμου, την τοπική διάσταση της Κυπριακής Εκκλησίας, των Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Εδώ συμπεριλαμβάνονται οι επιστήμες:

• Εκκλησιαστικής και Βυζαντινής ιστορίας, Ιστορίας των Σλαβικών Εκκλησιών.

• Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου.

• Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης.

Β) Πατερικής Γραμματείας και Συστηματικής Θεολογίας

Συμπεριλαμβάνονται οι κλάδοι των Βιβλικών, Πατερικών Σπουδών και της Συστηματικής Θεολογίας, με έμφαση στη διδασκαλία των Πατέρων, στη διαμόρφωση των δογμάτων της Ορθόδοξης Πίστης, στην Αγιολογία και στην Υμνογραφία.

Γ) Ποιμαντικής και Πρακτικής Θεολογίας

Η ειδίκευση αυτή αποσκοπεί να προσφέρει πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις στην Ποιμαντική, Ηθική (Βιοηθική, Οικολογία), Κοινωνιολογία, καθώς επίσης κατάρτιση για τη διοίκηση, οργάνωση και αναβάθμιση της άσκησης του Ποιμαντικού Έργου της Εκκλησίας.

Εξειδίκευση σε θέματα Λειτουργικής, Βυζαντινής μουσικής και Ψαλτικής τέχνης.

Δ) Χριστιανικής Παιδαγωγικής και Φιλοσοφία της παιδείας

Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις παιδαγωγικές απόψεις των Πατέρων της Εκκλησίας, στη Βυζαντινή Φιλοσοφία και τη φιλοσοφία της παιδείας.

Οι Φοιτητές, στο 3ο εξάμηνο σπουδών, επιλέγουν την ειδίκευση της Μεταπτυχιακής τους εργασίας, σε συνεργασία με τον ειδικό καθηγητή, και παρακολουθούν σεμιναριακά μαθήματα για την εκπόνηση της εργασίας τους.

Παράλληλα με τα εντατικά και εξ αποστάσεως μαθήματα το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα προσφέρει δωρεάν ενισχυτικά Σεμινάρια ως εξής:

• Ελληνική Παλαιογραφία και Διπλωματική.

• Τόποι Λατρείας και Δρόμοι του Μοναχισμού (τομέας θρησκευτικού τουρισμού).

• Μορφές Ποιμαντικής και Πρακτικής της Ορθόδοξης Λατρείας στην καθημερινή ζωή της Εκκλησίας.

• Μεθοδολογία έρευνας με τη χρήση Η/Υ για τον σχεδιασμό και τη συγγραφή επιστημονικής εργασίας.

Το ανωτέρω πρόγραμμα λειτουργεί με την ευλογία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης  Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ

Λεωφ. Δανάης 2, Πάφος 8042, Κύπρος

Tηλ.: 00302155251414 (Αστική χρέωση από Ελλάδα)

Tηλ.: +357 26843600 / Φαξ: +357 26843535

Αφροδίτη Κουτρουμπέλλη:

Tηλ:+357 96560489/E: [email protected]

E: [email protected]/Url: www.nup.ac.cy

Αρχιμ. Θεόλογος Αλεξανδράκης:

Tηλ:+357 99234157/E: [email protected]

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News