Ειδήσεις

Η "Προοδευτική Ενότητα για το Μέλλον" του Γ. Ραγκούση

Ώρες κρίσιμες. Ώρες ευθύνης. Ένα τμήμα από τις δημοκρατικές δυνάμεις, τις προερχόμενες κυρίως από τους αποστασιοποιημένους του ΠΑΣΟΚ, έχουν ξεκινήσει μια φιλόδοξη προσπάθεια, η οποία ελπίζουν ότι θα καταλήξει στη δημιουργία μιας καινούργιας πολιτικής κίνησης που εκτιμούν ότι θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας νέας δύναμης ευθύνης.

«Είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα και για το πολιτικό σύστημα. Συνοδοιπόροι στη μάχη της ανάκαμψης. Σας περιμένουμε όλους. Όσες και όσοι θέλουν να συζητήσουμε και να συνδιαμορφώσουμε τις επόμενες πρωτοβουλίες, είναι καλεσμένοι την Κυριακή 26 Ιουλίου, στις 11:30, στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην οδό Πανεπιστημίου 44 και Χαρ. Τρικούπη», αναφέρουν στην πρόσκληση που έχουν αποστείλει τα μέλη της ομάδας του 50χρονου, πρώην δημάρχου Πάρου, πρώην υπουργού  Εσωτερικών και αργότερα Υποδομών αλλά και πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση, επιβεβαιώνοντας εκείνους που εδώ και μέρες, μιλούσαν για μια νέα πολιτική κίνηση που γεννιέται από τις «στάχτες» των αδρανοποιημένων πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

«Η Ελλάδα σε κίνδυνο, η κοινωνία σε πανικό, η οικονομία κακοποιημένη και η πολιτική ζωή επικυριαρχούμενη από δημαγωγούς. Η χώρα ενώ ήταν προγραμματισμένο να έχει κλείσει τον επώδυνο κύκλο των μνημονίων από το 2014, καλείται ξανά να καταβάλει ένα υπέρογκο εθνικό κόστος, οικονομικό και κοινωνικό. Βυθίζεται σε ένα νέο τριετές μνημόνιο, απολύτως αδικαιολόγητο, έχοντας φτάσει στο χείλος της καταστροφής. Η εθνική, οικονομική και κοινωνική ζημιά που έγινε ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες είναι ανυπολόγιστη και μακάρι να αποδειχτεί διαχειρίσιμη. Οι εξαιρετικές περιστάσεις, απαιτούν απ' όλους μας ενεργοποίηση, αποφάσεις, δράσεις», αναφέρουν στην πρόσκληση τους που υπογράφεται  εκτός από τον Γιάννη Ραγκούση και από άλλους 18 συντρόφους του.

»Πρέπει να χτίσουμε μια νέα πολιτική εμπιστοσύνη μέσα σε μία συγκροτημένη κοινωνία με αυτοπεποίθηση, με τη δική μας αυτόφωτη και τεκμηριωμένη στρατηγική ανάπτυξης, θεμελιωμένη στην αλήθεια, την κοινή λογική και τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Να σταθούμε στα πόδια μας, κινητοποιώντας και στηρίζοντας τις παραγωγικές και δημιουργικές μας δυνάμεις στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, όχι το παρασιτικό είδωλο αυτής της χώρας.


»Να επανορθώσουμε τις αδικίες των Μνημονίων και να επουλώσουμε τα βαθιά τραύματα της δημαγωγίας των αντι-Μνημονίων και του λαϊκισμού της μεταπολίτευσης. Να διαμορφώσουμε τους όρους της ισότιμης συνύπαρξής και σύμπραξής μας με τους άλλους λαούς για να εδραιώσουμε ένα ευρωπαϊκό οικοδόμημα που θα βασίζεται στην πραγματική σύγκλιση, την ισόρροπη ανάπτυξη, την αλληλεγγύη, την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και παραδόσεων της Ευρώπης. Τελικά, να θεμελιώσουμε μια πραγματική κι όχι εικονική ελπίδα για τους νέους και τους ανέργους», προσθέτουν στην πρόσκληση τους.


Υπάρχουν άραγε οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θα επωμιστούν αυτόν τον ιστορικό ρόλο;

«Απαντούμε, ναι υπάρχουν. Τώρα, δεν απομένει σε κανέναν καμιά δικαιολογία για αποχή. Τώρα, η πολιτική δράση είναι πατριωτικό καθήκον. Πλέον και πάνω από όλα, είναι πρωταρχική, υπαρξιακή ανάγκη, ο ελληνικός λαός να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ στα ασύστολα ψέματα, στις ιδεοληψίες και τη διγλωσσία, στην κολακεία της αδράνειας, στον φόβο της αλλαγής, στις δεξιές κι αριστερές πελατειακές πρακτικές. Να αρνηθούμε την καλλιεργούμενη απαξίωση της πολιτικής συλλήβδην αλλά να συγκρουστούμε με τις "σκοτεινές πλευρές" της. Για να υπηρετήσουμε παντού τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, το γενικό συμφέρον κι όχι μικρές ή μεγάλες ολιγαρχίες, παλιές και νέες συντεχνίες. Για να αποκατασταθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να αποκαταστήσουμε τη συντετριμμένη αξιοπρέπειά μας.


»Όσες και όσοι υπογράφουμε την πρόσκληση διανύσαμε διαφορετικές διαδρομές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Όμως, έχουμε κοινή συνισταμένη την προσήλωση στα δημοκρατικά προτάγματα, τη διαρκή σύγκρουση με τη δημαγωγία, την ιδιοτέλεια, τον παλαιοκομματισμό και το ευκαιριακό πολιτικό θέαμα. Κυρίως, πάντοτε ό,τι λέγαμε το εννοούσαμε και πρωτίστως το πράτταμε. Πιστεύουμε στην ενότητα των προοδευτικών Ελλήνων, αλλά σε μια νέα ενότητα που θα κοιτά στο μέλλον. Θέλουμε να στηριχτούμε μόνο στις δυνάμεις μας, ξεκινάμε καθαρά. Μόνο μαζί πάμε μπροστά», καταλήγουν οι 19 επώνυμοι πρωτεργάτες της νέας αυτής πολιτικής κίνησης.

Ποιοι είναι οι πρώτοι δεκαεννέα:

Γιώργος Αναγνώστου, οδοντίατρος. Αλέξανδρος Θεοδωράκος, πολ. μηχανικός Τ.Ε. Ελίνα Κανελοπούλου-Στεφάνου, νομικός. Ηλίας Καρανίκας, γιατρός-πρώην βουλευτής. Θόδωρος Καρούνος, ερευνητής ΕΜΠ. Αλέκος Καρποδίνης, επιχειρηματίας τουρισμού. Αναστασία Κατσαντούλα, οδοντίατρος. Αχιλλέας Μανούρας, γεωπόνος-επιχειρηματίας. Λίλιαν Μήτρου, πανεπιστημιακός. Χρήστος Μπούρας, καθηγητής Παν/μίου. Αριστείδης Μπουρδάρας, δικηγόρος. Γιώργος Ντόλιος, πρώην υφυπουργός. Αχιλλέας Οικονόμου, ψυχίατρος.
Μιχάλης Παπαδάκης, συνταξιούχος. Γιώργος Πίτσος, πολ. μηχανικός.
Γιάννης Ραγκούσης, πρώην υπουργός. Ντίνα Σπυροπούλου, γεωπόνος.
Πέτρος Σφηκάκης, δικηγόρος. Φανή Τσικρικτσή, ιδιωτική υπάλληλος.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια