default-image

Σητεία: Οι μετανάστες δεν ήθελαν να αποβιβαστούν

Λασίθι
Σητεία: Οι μετανάστες δεν ήθελαν να αποβιβαστούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι σκηνές ενός συνεχούς δράματος, που συνεχίζεται χωρίς σταματημό στη Μεσόγειο, μεταφέρθηκαν χθες στο λιμάνι της Σητείας, όπου μετά από πολύωρο θρίλερ αποβιβάστηκαν οι μετανάστες που είχαν εντοπιστεί το προηγούμενο 24ωρο ανοικτά της Κρήτης.

Δεκάδες μικρά παιδάκια, άτομα με κινητικά προβλήματα, επτά γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, που παρουσίασαν επιπλοκές, και νέοι άνθρωποι με την απογοήτευση και την απόγνωση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους συνθέτουν το νέο καραβάνι προσφύγων που υποδέχτηκε η τοπική κοινωνία.

Μεσολάβησε ένα απίστευτο θρίλερ με πολύωρες διαβουλεύσεις και διαβεβαιώσεις, που έλαβαν από εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ώστε να πεισθούν να αποβιβαστούν. Κάτι που δεν ήθελαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους και με κανέναν τρόπο.

«Δεν είναι ο προορισμό μας. Δεν μπορείτε να μας βοηθήσετε. Η Ελλάδα δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα», επανέλαβαν πολλές φορές σε γιατρούς, διασώστες και εκπροσώπους των Αρχών που βρέθηκαν στο λιμάνι της Σητείας για να τους βοηθήσουν.

Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι ζητούσαν από τις Αρχές να τους μεταφέρουν και πάλι στο καρυδότσουφλο με το οποίο ταξίδευαν, σκάφος το οποίο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ζώων και βρέθηκε σε τραγική κατάσταση από τους λιμενικούς, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ιταλία.

Οι 217 μετανάστες, εκ των οποίων 81 παιδιά, άρχισαν να αποβιβάζονται στις 2 το μεσημέρι από το πλοίο, το οποίο τους διέσωσε. Γιατροί του Νοσοκομείου Σητείας και διασώστες του ΕΚΑΒ τους εξέτασε και έκριναν απαραίτητη τη μεταφορά 17 ατόμων στο νοσοκομείο.

Επτά από τα περιστατικά αφορούσαν εγκυμονούσες γυναίκες, που παρουσίαζαν ελαφρά συμπτώματα αιμορραγίας και λιποθυμικά επεισόδια, ενώ τα υπόλοιπα δέκα αφορούσαν παιδιά και άνδρες με συμπτώματα έντονης αφυδάτωσης.

Νωρίτερα το πρωί είχαν αποβιβαστεί 31 άτομα, ανάμεσά τους 11 παιδάκια, που μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο κλειστό γυμναστήριο, όπου έγινε προσπάθεια να στηθεί ένας υποτυπώδης μηχανισμός φιλοξενίας. Και σε αυτήν την περίπτωση δύο άτομα κρίθηκε ότι έπρεπε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, καθώς αντιμετώπιζαν μικροπροβλήματα υγείας.

Οι μετανάστες μετά την καταγραφή τους και την παράλληλη έρευνα για τους δουλεμπόρους θα φιλοξενηθούν 48 ώρες στη Σητεία, καθώς θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται πλέον. Με λεωφορεία θα μεταφερθούν στο Ηράκλειο και με πλοίο στον Πειραιά, απ' όπου θα συνεχίσουν την οδύσσειά τους.

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News