Ειδήσεις

Σύσκεψη για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Νεάπολης

«Ξεκινάμε μια προσπάθεια σύνταξης μελετών για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Νεάπολης, σε μία ενιαία λογική, ούτως ώστε σε βάθος χρόνου, να είναι διαθέσιμο, ένα σχέδιο, ώστε να αναδειχθεί ο πλούτος που υπάρχει στο εσωτερικό της παλιάς Νεάπολης», δήλωσε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός με αφορμή τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο δήμο, για την παρουσίαση της μελέτης που έχει συντάξει η αρχιτέκτων μηχανικός κ. Ίρις Περουλιού-Σεργάκη για την πλατεία "Βερντέν" που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης.

Μετά την υλοποίηση της μελέτης αυτής, όπως έκανε γνωστό ο κ. Ζερβός, αναμένεται να ξεκινήσουν σειρά παρεμβάσεων, από την παραπάνω πλατεία, στη διαδρομή με τις κρήνες που υπάρχουν μέσα στην παλιά Νεάπολη, τους ναούς της πόλης, με αλλαγές στο υλικό του οδοστρώματος από άσφαλτο σε κυβόλιθους (τσιμέντου ή γρανίτη), τη βελτίωση αισθητικά εξωτερικά κάποιων από τα νεοκλασικά κτίρια που συναντάμε στη διαδρομή, τις μικρές πλατείες και την αγορά (Μπότη Σφακιανάκη), σε μια προσπάθεια σηματοδότησης της διαφορετικότητας στην αρχοντική Νεάπολη.

Δεν πρόκειται, διευκρίνισε για έργα τα οποία θα υλοποιηθούν σε μια χρονιά. Επιδιώκουμε ωστόσο, την σύνταξη ενός "master plan" παρεμβάσεων, που αναμένεται να συμπληρωθεί από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών που θα προκηρύξουμε για την Νεάπολη.  

«Σε πρώτη φάση», - συμπλήρωσε, «θα υλοποιήσουμε την παρέμβαση στην πλατεία Βερντέν,  με την μελέτη την οποία θα παρουσιάσουμε στο τοπικό συμβούλιο και στους φορείς της περιοχής,  την ερχόμενη Τετάρτη 29/7».

"Μονή Φραρώ"

Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, δυτικά της Νεάπολης, στο σημείο όπου βρισκόταν κάποτε το μοναστήρι του ρωμαιοκαθολικού δόγματος, η επονομαζόμενη Μονή Φραρώ, θα επιχειρηθεί μία ακόμα παρέμβαση για την διαμόρφωση και ανάδειξη των προσβάσεων από το ΕΠΑΛ και από το δρόμο που οδηγεί στο Βιγλί με στόχο τη βελτίωση της βατότητας και την διαπλάτυνση του στενού μονοπατιού για να υπάρξει δυνατότητα πρόσβασης.

Έχουμε προσεγγίσει ήδη - έκανε γνωστό τους  ιδιοκτήτες - οι ιδιοκτησίες των οποίων γειτνιάζουν με τη μονή, ώστε να διερευνήσουμε αν είναι δυνατή η αγορά κάποιων τμημάτων, προκειμένου να καθαριστεί το μνημείο και στη συνέχεια σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, να φροντίσουμε όλες εκείνες τις λεπτομέρειες για τον ευπρεπισμό και την απόδοση του στην περιοχή.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η αντιδήμαρχος  υπεύθυνη για τεχνικά έργα του Δήμου κ. Αφροδίτη Βαρκαράκη, ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για θέματα Νεάπολης κ. Κωστής Κοκκίνης, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Έφη Κοκολάκη-Βελημβασάκη, ο Τεχνικός σύμβουλος του Δήμου κ. Γιάννης Τσιχλής, η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου κ. Ίρις Περουλιού, και εκπρόσωποι της Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.

Σχόλια