Ειδήσεις

Μακροβούτι για τις βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Η παράταση της υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων για τους υποψήφιους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που έληξε στις 17 Ιουλίου, δηλαδή στην καρδιά της τραπεζικής αργίας, φαίνεται ότι επηρεάζει σημαντικά την ούτως ή άλλως προδιαγεγραμμένη πτώση των βάσεων εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο.

Το γεγονός ότι η οικονομική αβεβαιότητα "έσπρωξε" τις οικογένειες και τους υποψήφιους να επιλέξουν σχολές της περιοχής που ζουν, καθώς κάτι άλλο δε θα μπορούσε οικονομικά να το στηρίξει ο οικογενειακός προϋπολογισμός, ενισχύει την βουτιά των βάσεων που δεν αποκλείεται να φτάσει σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και τα 2 χιλιάδες μόρια.

Η πτώση στις βάσεις όπως δείχνουν τα στοιχεία, αναμένεται να αφορά ακόμη και πολύ δημοφιλείς σχολές, όπως οι ιατρικές, οι νομικές σχολές και τα πολυτεχνεία.  

Αποτέλεσμα της οικονομικής αβεβαιότητας από τη μια και της χαμηλής απόδοσης των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις που έριξαν εν πολλοίς τον πήχη για την εισαγωγή και σέρνουν το χορό της πτωτικής τάσης που φαίνεται ότι καταγράφεται.

Εξαίρεση δείχνουν ότι θα αποτελέσουν κάποια τμήματα με χαμηλές βάσεις εισαγωγής και τμήματα των ΤΕΙ που λόγω της μαζικότητας των μέτριων και άσχημων γραπτών, το πιθανότερο είναι ότι θα σημειώσουν πορεία ανόδου των βάσεων εισαγωγής τους.

Ένας επιπλέον πάντως βραχνάς που ενισχύει την απρόβλεπτη διαφοροποίηση των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που υπολογίζεται ότι θα αναρτηθούν στα σχολεία στο δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου, είναι και το νέο πλαίσιο για τις μεταγραφές, που επί της ουσίας.

Δεν αφήνει πολλά περιθώρια ρίσκου σε οικογένειες που έχουν ήδη παιδιά που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, και σίγουρα δεν θα μπορούσαν να καλύψουν το κόστος για τις σπουδές ενός ακόμη παιδιού σε διαφορετική πόλη.   

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια