default-image

Παρελθόν η ρύθμιση των 100 δόσεων για χιλιάδες οφειλέτες

Οικονομία
Παρελθόν η ρύθμιση των 100 δόσεων για χιλιάδες οφειλέτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα κρύα του λουτρού έμειναν όσοι περίμεναν τις εξελίξεις ενόψει συμφωνίας και δεν μπορούσαν να προβλέψουν τα νέα οικονομικά δεδομένα, αφήνοντας για την τελευταία στιγμή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τις περίφημες 100 δόσεις, που πλέον αποτελούν παρελθόν.

Η παράταση που είχε δοθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου, δεν ανανεώθηκε, η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν ισχύει πια, και όσοι είχαν σκοπό να κερδίσουν χρόνο για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και μετά να προχωρήσουν σε αυτή τη ρύθμιση, μάλλον έμειναν εκτεθειμένοι, χρεωμένοι και υποχρεωμένοι ταυτόχρονα, να αποπληρώσουν τώρα ή σε 12 δόσεις ή υπό προϋποθέσεις σε 24.

Λόγω των capital controls και της αδυναμίας ρευστότητας, όσοι από τους οφειλέτες που είχαν ρυθμίσει την οφειλή τους και έπρεπε να καταβάλουν τα χρήματά τους μέχρι τις 30 Ιουνίου, έλαβαν διορία τριών ημερών από την άρση της τραπεζικής αργίας. Όσοι δηλαδή δεν το έπραξαν σήμερα, έχουν ήδη την πρώτη κίτρινη κάρτα του κακοπληρωτή,  που δεν αποκλείεται σε μια δεύτερη αδυναμία του να καλύψει εγκαίρως την οφειλή του, να του στερήσει ακόμη και την ίδια τη ρύθμιση.

"Βόμβα" μεγατόνων πάντως, και κυρίως σε οφειλέτες που είδαν ως σανίδα σωτηρίας τις 100 δόσεις αποτελούν οι πληροφορίες που έρχονται από τους εταίρους και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που καταφθάνουν τις επόμενες μέρες στην Αθήνα βάζοντας στο στόχαστρο όπως όλα δείχνουν ακόμη και εκείνους που μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων και που δεν αποκλείεται να αποβληθούν.

Σύμφωνα με την προσέγγιση των τροϊκανών περί καταπολέμησης του "ηθικού κινδύνου", η αποβολή  από τη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να είναι άμεση για περιπτώσεις οφειλετών που οι ίδιοι θα κρίνουν ότι μπορούσαν να πληρώσουν αλλά εκμεταλλεύτηκαν το ευνοϊκό καθεστώς της ρύθμισης.

Μέχρι πάντως τις 15 Ιουλίου σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στη ρύθμιση εντάχθηκαν περίπου 880.000 οφειλέτες, κυρίως φυσικά πρόσωπα, ενώ το συνολικό ποσό που εντάχθηκε στη ρύθμιση ανήλθε στα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, αν δεν αλλάξει κάτι στη ρύθμιση τότε εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν συνολικά φέτος 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News