Ειδήσεις

Εγκλωβισμένοι των capital controls ομογενείς στην Κρήτη

Να επιστρέψουν πριν την ώρα τους πίσω στη χώρα που διαμένουν, είναι έτοιμοι εκατοντάδες ομογενείς, που ήρθαν στην Κρήτη για να κάνουν τις διακοπές τους με τη διαβεβαίωση ότι θα μπορούσαν  να κάνουν κανονικά τις αναλήψεις των χρημάτων τους. Αν και οι καταθέσεις τους είναι σε ξένες τράπεζες, υπάρχει και για εκείνους  καθημερινό όριο αναλήψεων που  δεν τους  επιτρέπεται όπως λένε να συνεχίσουν την παραμονή τους.  

Εγκλωβισμένος στην Κρήτη είναι εδώ και εβδομάδες ένας ομογενής από τον Καναδά. Ο κ. Σοφοκλής Ρασούλης που είναι βουλευτής στον Καναδά και ταυτόχρονα πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Καναδά, με αγωνία και αγανάκτηση προσπαθεί να καταλάβει για ποιο λόγο δεν μπορεί όχι να μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό, αλλά να φέρει από το εξωτερικό τα χρήματά του στην Ελλάδα, αφού όπως εξηγεί, όλο αυτό το διάστημα που είναι στη χώρα, παρά τις δεσμεύσεις από την πρεσβεία στον Καναδά, καθημερινά ναι μεν μπορεί να κάνει αναλήψεις ποσών, όχι όμως ελεύθερα, αφού και ο ίδιος υπόκειται στο καθεστώς του capital control.

Οι κάρτες που έχει στα χέρια του και αντιστοιχούν σε καταθέσεις του σε τράπεζες του Καναδά που ζει μόνιμα, όπως εξηγεί όλες αυτές τις ημέρες που βρίσκεται στην Ελλάδα, αρκούν μόνο για να καλύψει μερικές από τις ανάγκες που αντιμετωπίζει. Όχι όμως τις πιο σημαντικές, αφού ο ίδιος που ήρθε στην Ελλάδα για να στηρίξει τον αδερφό του ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, σκέφτεται ότι εάν χρειαστεί να έχει περισσότερα χρήματα για να τακτοποιήσει υποχρεώσεις που θα προκύψουν, δυστυχώς δε θα τα καταφέρει.

Για το σύνθετο θέμα που αντιμετωπίζουν ομογενείς αλλά και επισκέπτες του νησιού οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους πέραν του ορίου ανάληψης, αν και δεν σχετίζονται με ελληνικές τράπεζες και λογαριασμούς, ερώτηση στη Βουλή έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος διευκρίνισε ότι «πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα και να πάψουν να είναι εγκλωβισμένοι οι απόδημοι Έλληνες που έχουν ταξιδέψει και φέτος στην πατρίδα, ώστε να μπορέσουν και πάλι να έχουν τη δυνατότητα μετατροπής των χρημάτων των χωρών από όπου έρχονται, σε ευρώ, χωρίς κανένα πρόβλημα».

Έχοντας πάντως, διανύσει μεγάλες αποστάσεις στον πολιτικό στίβο του Καναδά, ο βουλευτής κ. Σοφοκλής Ρασούλης από την Κρήτη έστειλε μήνυμα στήριξης όλων των ομογενών στους Έλληνες, αλλά και μήνυμα στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με ωριμότητα και σοβαρότητα, όπως είπε, αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, αλλά και την άσχημη εικόνα που δείχνει να έχει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα προς χώρες του εξωτερικού.

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια