default-image

Ανοίγει αυλαία το "Φεστιβάλ των Αετών 2015"

Πολιτισμός
Ανοίγει αυλαία το "Φεστιβάλ των Αετών 2015"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από 23 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2015 ο Όμιλος Παιδείας και Πολιτισμού "Αετογιάννης", διοργανώνει Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής το οποίο ως ιδέα και ως υλοποίηση πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κρήτη.

Πρόκειται για το "Φεστιβάλ των Αετών 2015" με τη στήριξη του Δήμου Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης και τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνικών σχημάτων.

Το Φεστιβάλ βρέθηκε στο όριο της αναβολής όπως δεκάδες άλλες διοργανώσεις λόγω της ασταθούς πολιτικοοικονομικής κατάστασης στη χώρα μας. Παρά τις ακυρώσεις από αρκετές χώρες η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ επέμεινε και έστω και την ύστατη ώρα αποφασίστηκε η ολοκλήρωση της διοργάνωσης παρά τις τόσες δυσκολίες της εποχής.

Λίγα Λόγια για το Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ των Αετών περιλαμβάνει παραστάσεις και εκδηλώσεις με μουσική και χορό στις οποίες συμμετέχουν διεθνείς καλλιτεχνικές ομάδες που έχουν ταξιδέψει για το σκοπό αυτό από το εξωτερικό.

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται από 23 έως 25 Ιουλίου 2015 Αποστολή από την Άγκυρα της Τουρκίας, αποτελούμενη από 60 άτομα. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι όλα τα μέλη της Τουρκικής Αποστολής αγαπούν και χορεύουν ειδικά τους ελληνικούς χορούς και θα συμμετάσχουν στο θεματικό εργαστήριο παραδοσιακών χορών προκειμένου να διδαχθούν από τον Όμιλο 'ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ' χορούς και παράδοση της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας. 23 και 24 Ιουλίου οι Τούρκοι φιλοξενούμενοι θα παρουσιάσουν χορούς της πατρίδας τους αλλά και χορούς της Ελλάδας!

Στις δύο πρώτες μέρες του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν μουσικές και χοροί από Magna Grecia (Κάτω Ιταλία), Τουρκία, Ινδία-Πακιστάν, Κουρδιστάν, Μικρά Ασία, Ανατολία - Χοροί Δερβίσηδων, Πόντο, Θράκη και φυσικά Κρήτη.

Στις παραστάσεις συμμετέχουν και οι χορευτικές ομάδες του Ομίλου "Αετογιάννης" τόσο από τα παιδικά τμήματα όσο και από τα τμήματα ενηλίκων.

Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται στο πνεύμα φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών καθώς και της ανάδειξης της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού μας αξιοποιώντας τον χορό και τη μουσική ως μέσο επικοινωνίας. Η γλώσσα της μουσικής και του χορού είναι διεθνής και πάντοτε επίκαιρη. Ανοίγει τους δρόμους και ενώνει λαούς, ιδέες και πόλεις, ανθρώπους και γεγονότα, ήθη και πολιτισμούς. Ο παραδοσιακός χορός και η μουσική αποτελούν ένα από τα ζωντανότερα στοιχεία του κάθε πολιτισμού και δείχνει όσο οτιδήποτε άλλο την ιδιομορφία και τη φυσιογνωμία ενός λαού.

Το "Φεστιβάλ των Αετών 2015", υποστηρίζει ενεργά ο Δήμος Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης, οι Σύλλογοι Μικρασιατών, Θρακιωτών, Ποντίων, Κούρδων κλπ της Κρήτης. Μέγας Χορηγός του Φεστιβάλ ο Όμιλος Πρατηρίων Μαυράκης, ΕΚΟ, MPower Oils. Η Είσοδος είναι ελεύθερη!

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον πρώτο Κύκλο του Φεστιβάλ:

1ος κύκλος

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015, Πλ. Δασκαλογιάννη

Ημέρα Φιλίας των Λαών

Οι μουσικές και οι χοροί των Ελλήνων ταξιδεύουν στον κόσμο και ενώνουν τους λαούς

7:00- 9:00: μ.μ.: Θεματικό Εργαστήριο Παραδοσιακών Χορών για τις εθνικές αποστολές του εξωτερικού με έμφαση στην παράδοση Κρήτης,  Μικράς Ασίας και ολόκληρου του Ελληνισμού.

9:00 μ.μ.: Παραστάσεις και γλέντι με Χορούς του κόσμου και κεντρικό άξονα Ελλάδα - Κρήτη. Συμμετέχουν διεθνείς καλλιτεχνικές ομάδες

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015, Πλ. Αγίας Αικατερίνης, στο πλάι του Αγίου Μηνά

Οι Χοροί των Αετών

9:00 μ.μ.: Παραστάσεις με χορούς και μουσικές από Κρήτη, υπόλοιπη Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο με διεθνείς προσκεκλημένες ομάδες χορού.

11:00 μ.μ.: Θα ακολουθήσει παραδοσιακή βραδινή καντάδα στους δρόμους του Μεγάλου Κάστρου με τη συμμετοχή όλων των ξένων προσκεκλημένων.

24:00: Γλέντι στη Πλ. Δασκαλογιάννη με την Μουσικοχορευτική παρέα.

Φεστιβάλ των Αετών: Η Κρήτη "Παράθυρο στον Πολιτισμό" του Κόσμου.

Μεγάλο Αφιέρωμα στην Κρητική Μουσικοχορευτική Παράδοση. Έκθεση Φωτογραφίας και Προβολή Ταινιών από τις προηγούμενες διοργανώσεις του Φεστιβάλ. Τιμητική Βραδιά Σπουδαίων Καλλιτεχνών, Ποιοτικά Κρητικά Μουσικά Συγκροτήματα, Παραδοσιακά Χορευτικά. Στην Ουτοπία, πεζόδρομος Χάνδακος. Η ημερομηνία της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες

Από Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015 έως 30 Σεπτεμβρίου 2015 στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ των Αετών" θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, παρουσιάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν σε ξεχωριστό πρόγραμμα. 

Παραστάσεις με κοινωνικό χαρακτήρα

Σε όλες τις εκδηλώσεις συλλέγουμε τρόφιμα μακράς διάρκειας, φάρμακα (ακόμα κι από το σπίτι), είδη ρουχισμού, σχολικά είδη και παιχνίδια (ακόμη και μεταχειρισμένα) και είδη πρώτης ανάγκης (Σαπούνια, Χαρτικά, Καθαριστικά κλπ), τα οποία θα συγκεντρώνονται από εθελοντές και θα παραδίδονται στα κοινωνικά παντοπωλεία.

Τα όποια έσοδα από χορηγίες διατίθενται για την αποπεράτωση του «Ξενώνα Αγάπης» στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, του οποίου οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Το όραμα του Ομίλου για τον Ξενώνα είναι να λειτουργήσει, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, ως Ξενώνας Φιλοξενίας Φοιτητών, για άπορους φοιτητές που διαμένουν εκτός Κρήτης, οι οποίοι επιτυγχάνουν μεν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πόλης μας αλλά αδυνατούν να σπουδάσουν για οικονομικούς λόγους. Μέχρι την υλοποίηση του στόχου αυτού ο Όμιλος αξιοποιεί τον Ξενώνα ως Χώρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αστέγων.

Συνεχίζεται για όλο το 2015 το αφιέρωμα στον Ν. Ξυλούρη

Το 2015 συμπληρώνονται 35 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Ξυλούρη. Για το λόγο αυτό ο Όμιλος αποφάσισε να κάνει ειδικό αφιέρωμα στη ζωή, το έργο και τη μουσική του σπουδαίου Κρητικού ερμηνευτή. Το κάθε κρητικό παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα που θα εμφανιστεί θα παρουσιάζει και μια σειρά από τραγούδια του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη.

Ο Όμιλος "Αετογιάννης" συμμετέχει στο πλαίσιο του Θερινού Προγράμματος του Δήμου Ηρακλείου ακόμα στις εξής εκδηλώσεις:

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015,

Με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η.) Κηποθέατρο "Μ. ΧΑτζιδάκις", 21:30.

Μουσικοχορευτική βραδιά με το μουσικό σχήμα "Κρήτες" και τον Όμιλο "Αετογιάννης".

Συμμετέχουν: Λιανέρης Νίκος - λύρα, τραγούδι

Κατσουλιέρης Γιώργος - λαούτο, τραγούδι

Καράτζης Αντώνης - μαντολίνο, τραγούδι

Βασιλάκης Δαμιανός - ασκομαντούρα, θιαμπόλι, τύμπανο

Καζάκης Αλέξης - μπάσο, κιθάρα

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Με τη Χορωδία των «Μικρασιατών του Μεγάλου Κάστρου»

Κηποθέατρο "Μ. Χατζιδάκις", 21:30

Μουσικοχορευτική Παράσταση "Σηκώτε να χορέψουμε", ένα βράδυ στα καφέ Αμάν. Διεύθυνση Ορχήστρας και Χορωδίας: Αντρέας Γιακουμάκης.

Συμμετέχει ο Όμιλος Παιδείας και Πολιτισμού "Αετογιάννης".

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

με το Μουσικό Σχήμα "Ενωδία". Ανοικτό θέατρο "Πύλη Βηθλεέμ", 21:00

Συναυλία "Μουσικοί υψηπέτες".

Συμμετέχει ο Όμιλος Παιδείας και Πολιτισμού "Αετογιάννης"

Συμμετέχει η χορωδία "Ενωδία" του Πνευματικού Κέντρου Μιχαήλ Αρχαγγέλου, υπό τη Διεύθυνση του πατέρα Δημήτρη Παπαδάκη.

Πιάνο: Ξενάκη Αγγελική

Μπουζούκι: Χάσκος Φάνης

Λύρα: Κακουλάκης Παντελής

Λαούτο: Βελιδάκης Γιώργος

Κρουστά: Βελιδάκης Κωνσταντίνος, Καπελάκης Μάριος

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Με το Σύλλογο Τριτέκνων Νομού Ηρακλείου, Κηποθέατρο "Ν. Καζαντζάκης", 21:00.

Παίζει το Συγκρότημα του Γιώργη Βρέντζου (Κάτης)

Χορεύει και τραγουδά ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού "Αετογιάννης"

Μουσικοχορευτική Εκδήλωση - Βράβευση Εισακτέων Μελών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες του Ομίλου 'ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ' στο www.Aetogiannis.gr

Λίγα λόγια για τον Όμιλο

Ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «Αετογιάννης», ως Κοινωφελής Πολιτιστική, Μη κερδοσκοπική Οργάνωση δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο, και σε άλλες περιοχές προσφέροντας στις τοπικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο του Ομίλου λειτουργούν οι: Ομάδες Κρητικού Χορού & Πολιτισμού, Ελληνικών Λαϊκών Παραδοσιακών Χορών, Χοροί του Κόσμου, Ταξιδιωτική Ομάδα, Ομάδα Παραστάσεων, Χορωδία, Ορχήστρα και η Εθελοντική Ομάδα!

Ο "Αετογιάννης" με σύνθημα "Τώρα ο Χορός είναι για Όλους" διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τις "Γιορτές Χορού & Πολιτισμού" που είναι μια ευκαιρία προς όλους να χορέψουν και να διασκεδάσουν ΔΩΡΕΑΝ. Παράλληλα διοργανώνει παραστάσεις σε μεγάλα θέατρα για την παρουσίαση της εθνικής μουσικής & χορευτικής παράδοσης. Έχει αναλάβει πάρα πολλές σπουδαίες διοργανώσεις όπως τελετές έναρξης & λήξης, πανευρωπαϊκών & παγκόσμιων πρωταθλημάτων, παράδοσης της φλόγας των ολυμπιακών αγώνων κλπ. Ελληνικά και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα έχουν γυρίσει εκπομπές, ντοκιμαντέρ ή έχουν κάνει αφιερώματα στον Όμιλο για την Τέχνη & τη δράση του. Εμφανίζεται παντού αφιλοκερδώς και η συμμετοχή στις Ομάδες & στα Μαθήματα γίνεται με συμβολική συνδρομή ακριβώς για να μπορεί ο χορός να φτάσει σε όλους.

Ο Όμιλος συμμετέχει με προθυμία δωρεάν - όπου του ζητηθεί - σε οποιαδήποτε φιλανθρωπική & κοινωφελή δράση. Συγκεντρώνει τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διανέμει σε οικογένειες του τόπου σε συνεργασία με το Δήμο, την Περιφέρεια, την Αρχιεπισκοπή και άλλους φορείς (Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο-Παντοπωλείο) και προσπαθεί να βοηθά γενικά συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Η επιλογή των κοινωνικών φορέων που ενισχύει ο Όμιλος προέκυψε μετά από κοπιαστική έρευνα και βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων όπως η παρουσία κοινωνικών λειτουργών αλλά και η αξιοπιστία διανομής, ώστε να είναι όλοι σίγουροι ότι η βοήθεια που θα παρασχεθεί θα καταλήξει σε συνανθρώπους μας που έχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ανάγκη! Επιστολές των φορέων που μας ζητούν βοήθεια και περιγράφουν λεπτομερώς τις ανάγκες τους είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή σας. Το δύσκολο καιρό της οικονομικής κρίσης που διανύει ο λαός μας, ας προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας μας. Αν υπάρξει αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News