Ειδήσεις

Γιούνκερ: "Ο φόβος επέτρεψε τη συμφωνία"

«Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα όχι λόγω περισσής σοφίας, αλλά λόγω φόβου», σημειώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir και αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα.  

«Είναι ο φόβος που επέτρεψε τη συμφωνία. Μετά το φόβο έρχεται η ανακούφιση», τονίζει ο Γιούνκερ επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η Ελλάδα έχει άδικο να αισθάνεται ταπεινωμένη» και τούτο διότι η Επιτροπή έκανε τα πάντα «για να στρογγυλέψει τις γωνίες».

Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της Επιτροπής δηλώνει ανήσυχος για το μέλλον γενικότερα, όχι συγκεκριμένα για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη, διότι διαπιστώνει, όπως στην περίπτωση του μεταναστευτικού, μια πραγματική ρήξη των δεσμών αλληλεγγύης. Αναφέρεται στους «παλιούς δαίμονες» της γηραιάς ηπείρου, τις εθνικιστικές έχθρες, που είναι πάντα ζωντανές.

Αναφέρει ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι δεν αγαπούν την Ευρώπη, ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που γεννήθηκε από τη θέληση των λαών, έχει καταστεί ένα ελιτίστικο σχέδιο, πράγμα που, όπως αναφέρει, εξηγεί το χάσμα ανάμεσα στην κοινή γνώμη των κρατών-μελών και τη δράση των ευρωπαϊκών οργάνων.

Σχόλια