Ειδήσεις

Ν. Μαριάς: "Να φορολογηθούν τα κέρδη των πολυεθνικών"

Το ζήτημα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής στις αναπτυσσόμενες χώρες προκάλεσε την παρέμβαση του ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος «Αντιμνημονιακοί Πολίτες» καθηγητή Νότη Μαριά, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο Έλληνας ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι «η τεράστια φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τη διακυβέρνηση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο μέσος λόγος των φόρων προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν είναι ιδιαίτερα χαμηλός και κινείται μεταξύ 10% και 20%».

Ο κ.Νότης Μαριάς συνέχισε πως «έτσι οι αναπτυσσόμενες χώρες αδυνατούν να φορολογήσουν τα κέρδη των πολυεθνικών που αναπτύσσουν κερδοφόρες δραστηριότητες στο έδαφός τους. Αυτό σημαίνει απώλεια τεράστιων φορολογικών εσόδων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση κοινωνικών δράσεων του κράτους.

Για το λόγο αυτό οι φόροι πρέπει να καταβάλλονται εκεί όπου πραγματοποιούνται τα κέρδη. Όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν πρόκειται να μπουν στο δρόμο της ανάπτυξης όσο βαρύνονται με το άχθος του τεράστιου δημοσίου χρέους τους».

Καταλήγοντας ο Νότης Μαριάς τόνισε: «Για το λόγο αυτό πρέπει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το Ψήφισμα του ΟΗΕ του Σεπτεμβρίου του 2014 για τη διαγραφή του κρατικού χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών».

Σχόλια