Ειδήσεις

"Τα πρώτα χελωνάκια είναι Κρητικά"

Όσο συγκινητική είναι η στιγμή που βρίσκεις την πρώτη φωλιά της περιόδου ωοτοκίας, στον ίδιο βαθμό, άλλο τόσο συγκινητική είναι και η στιγμή που ανακαλύπτεις τα πρώτα χελωνάκια. Έτσι λοιπόν, η ημερομηνία που καταγράφηκε για τα πρώτα χελωνάκια φέτος είναι η 15η Ιουλίου, στο Καλαμάκι στον κόλπο της Μεσαράς. Αυτή είναι και η 3η συνεχόμενη χρονιά που τα πρώτα χελωνάκια εμφανίζονται στην Κρήτη, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας "ΑΡΧΕΛΩΝ".

Οι θαλάσσιες χελώνες αγαπούν αυτόν τον τόπο και είναι ο πρώτος που επισκέπτονται στην αρχή της περιόδου ωοτοκίας, και αυτός ο τόπος οφείλει να ανταποδώσει αυτήν την αγάπη.

Οι μικροί, μα πολύ δυνατοί αγωνιστές των μόλις 6 εκατοστών με το που συναντήσουν την επιφάνεια της φωλιάς τους ξεκινούν το ταξίδι τους προς τη θάλασσα, δυναμώνοντας τα πτερύγιά τους για να κολυμπήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα με το που μπουν στο νερό, προσπαθώντας να αποφύγουν όλους τους κινδύνους που τους παραμονεύουν. Οι φυσικοί κίνδυνοι όμως είναι κάτι το αναπόφευκτο.

Οι κίνδυνοι από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις είναι οι σημαντικότεροι και είναι αυτοί που είναι στο χέρι μας για να αλλάξουν.

Η Κρήτη αποτελεί ίσως τη δυσκολότερη περιοχή ωοτοκίας, λόγω της εξαιρετικά υψηλής τουριστικής ανάπτυξης και του προβλήματος διάβρωσης των παραλιών. Γι' αυτούς τους δύο τόσο σημαντικούς λόγους επιβάλλεται η όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση και προστασία των ακτών και κατ' επέκταση των φωλιών και των νεοσσών των θαλάσσιων χελωνών.

Οδηγίες προστασίας

«Τώρα που οι μικροί μας φίλοι έκαναν την εμφάνισή τους», όπως τονίζει ο Σύλλογος Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας "ΑΡΧΕΛΩΝ", «υπάρχουν κάποιες απλές οδηγίες που καθένας από εμάς μπορεί να εφαρμόσει για να τα προστατέψει και να συμβάλει στη συνέχιση του σπάνιου αυτού είδους. Οι οδηγίες αυτές είναι οι παρακάτω: Μην αγγίζετε τα χελωνάκια. Το ταξίδι από τη φωλιά στη θάλασσα είναι πολύ σημαντικό, αφού έτσι αποτυπώνουν πληροφορίες για την παραλία που γεννήθηκαν.

Εάν δείτε χελωνάκια την ημέρα, προστατέψτε τα από τον καυτό ήλιο κάνοντάς τους σκιά με το σώμα σας. Μπορείτε επίσης να ισιώσετε την άμμο μπροστά τους για να διευκολύνετε την πορεία τους. Καλέστε επίσης άμεσα τους ερευνητές του Συλλόγου "ΑΡΧΕΛΩΝ". Αποφύγετε να κινείστε γύρω από τους προστατευτικούς κλωβούς. Οι κραδασμοί γύρω από τη φωλιά μπορεί να κάνουν τα χελωνάκια να βγουν από τη φωλιά τους πρόωρα.

Εάν δείτε φώτα να κατευθύνονται προς τη θάλασσα, ζητήστε από τους ιδιοκτήτες να τα σβήσουν, ώστε να μην αποπροσανατολιστούν οι νεοσσοί. Μην ξεχνάτε ότι εντοπίζουν τη θάλασσα από την αντανάκλαση των αστεριών και του φεγγαριού στον ορίζοντα».

Σημειώνεται επίσης ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εθελοντές των προγραμμάτων στην Κρήτη τις δημόσιες εκσκαφές, οι οποίες είναι ανοιχτές προς το κοινό και θα ανακοινώνονται στο site των Δήμων και στην επίσημη σελίδα του "ΑΡΧΕΛΩΝ" στο facebook. Έτσι, είναι μια καλή ευκαιρία για να έρθει σε επαφή ο κόσμος με το σπάνιο, άγριο αυτό είδος στην πιο αθώα του μορφή. Η δύναμη της εικόνας και της επαφής είναι μεγάλη και με αυτόν τον τρόπο τα μέλη του "ΑΡΧΕΛΩΝ" ευελπιστούν το μήνυμα του Συλλόγου να διαδοθεί ακόμα περισσότερο.

Ο "ΑΡΧΕΛΩΝ" είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1983. Ασχολείται με τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων και την καθιέρωση πρακτικών για την αειφορική διαχείρισή τους, τη διατήρηση του θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος και των παράκτιων οικοσυστημάτων, με έμφαση στις θαλάσσιες χελώνες.

Σχόλια