default-image

Ανακάμπτει ο τουρισμός στην Κρήτη

Κρήτη
Ανακάμπτει ο τουρισμός στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονη είναι η κινητικότητα αυτές τις μέρες στα αεροδρόμια της Κρήτης, μιας και έχει απογειωθεί στην κυριολεξία η τουριστική περίοδος προς την Κρήτη. Μάλιστα, μετά το δημοψήφισμα, φαίνεται να επανακάμπτει η τουριστική αγορά της Γερμανίας, με το νησί μας να είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός σε επίπεδο χώρας.

Δύο εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα, οι γερμανικές αφίξεις χτυπούν "κόκκινο" στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου, καθώς καθημερινά πάνω από 20 πτήσεις από γερμανικές πόλεις προσεγγίζουν το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κρήτης.

Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου έφτασαν 29 πτήσεις μόνο από τη Γερμανία, πολλές εκ των οποίων είναι και τακτικές. Μια εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου έφτασαν 116.109 επιβάτες εξωτερικού, την επόμενη εβδομάδα από το δημοψήφισμα ο αριθμός αυτός άγγιξε τις 117.130 επιβάτες, ενώ το χρονικό διάστημα από το 13/7 έως και 19/7 στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου έφτασαν 124.429 επιβάτες εξωτερικού.

Μέσα από τους αριθμούς αποτυπώνεται πλέον η ανοδική τάση του τουρισμού, με δεδομένη τη σύναψη της συμφωνίας με τους πιστωτές, αλλά και τις κινήσεις που θέτουν τις βάσεις για πολιτική σταθερότητα.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις αφίξεις εσωτερικού.

Βασικές αγορές

Καλή είναι όμως η πορεία και για τρεις βασικές αγορές για την Κρήτη, όπως είναι οι αφίξεις από Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία, καθώς οι δείκτες μετά το δημοψήφισμα άρχισαν να κινούνται με πολύ καλούς ρυθμούς.

Σε ό,τι αφορά τους Βρετανούς, η αύξηση των αφίξεων δύο εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα είναι σχεδόν 12% πάνω από την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα. Έτσι, από 29/6 έως και 5/7 έφτασαν στο Ηράκλειο 16.757 Βρετανοί τουρίστες, ενώ δύο εβδομάδες μετά αυτός ο αριθμός άγγιξε τις 38 χιλιάδες.

Παρόμοια είναι η εικόνα και για τη γαλλική αγορά, που στην κυριολεξία απογειώθηκε. Όσον αφορά τη Γερμανία, από 29/6 έως και 5/7 στο Ηράκλειο έφτασαν 22.565 Γερμανοί τουρίστες, από 6/7 έως και 13/7 21.922 και από 13/7 έως 19/7 24.807 επιβάτες από Γερμανία.

Πολιτική σταθερότητα

Οι φορείς του τουρισμού εκτιμούν ότι μπορεί να σωθεί η παρτίδα εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα που θα μπορούσαν να διαταράξουν την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Βέβαια, από τη ρωσική αγορά, παρά την ανοδική τάση των τελευταίων ημερών, οι δείκτες είναι σχεδόν 35% κάτω σε σχέση με πέρυσι.

Ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι ο στόχος των 25 εκατ. τουριστών δεν είναι εφικτός για φέτος, μιας και η κίνηση θα αγγίξει τους περσινούς δείκτες, δηλαδή περίπου 20 εκατ. τουρίστες σε όλη τη χώρα.

Εσωτερικός τουρισμός

Οι Έλληνες και οι Κρητικοί δε θα πάνε φέτος διακοπές. Αυτό επιβάλλει η οικονομική συγκυρία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι. Οι εξορμήσεις θα είναι κοντινές, σε εξοχικά φίλων και γνωστών. Επιλέγουν πλέον φθηνές λύσεις, όπως το κάμπινγκ, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Πολλοί πάντως είναι εκείνοι που δε θα καταφέρουν να αποδράσουν έστω και για λίγες μέρες, ενώ και οι κρατήσεις των Ελλήνων έχουν μειωθεί κατά 50%. Πρόκειται για κρατήσεις που αφορούν την Ελλάδα και την Κρήτη και κυρίως τα Χανιά.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αποκαλύπτουν ότι το 89,7% των τουριστικών διανυκτερεύσεων των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αφορούν εγχώριους προορισμούς, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 60,6%. Στα Χανιά ήδη οι Έλληνες κάνουν αισθητή την παρουσία τους, όμως με λιγότερες μέρες διαμονής στα καταλύματα της πόλης, μιας και το κόστος στην παρούσα οικονομική κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμο. Πάντως, για μια ακόμη χρονιά τα Χανιά είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για Έλληνες σε ολόκληρη τη χώρα.

Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News