Ειδήσεις

"Φωτιά" στη ρακή βάζει ο ΟΟΣΑ

Μια παλιά "βεντέτα" ανάμεσα στους ποτοποιούς και τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς τσικουδιάς και τσίπουρου έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, μετά την έκθεση του ΟΟΣΑ, πίσω από την οποία βρίσκονται οι ποτοποιοί, όπως όλα δείχνουν, που αναφέρει ότι πρέπει να απαγορευτεί η χύμα διάθεση των παραδοσιακών ποτών, αφού διακινούνται κάθε χρόνο εκατομμύρια λίτρα αφορολόγητα.

Η έκθεση αυτή προκαλεί ήδη σοβαρές αντιδράσεις στο χώρο των αποσταγματοποιών, που μιλούν ανοιχτά για συμφέροντα και επιπλέον πλήγμα στην τοπική οικονομία!

Για εκτόξευση της τιμής της τσικουδιάς σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια εξέλιξη έκαναν λόγο τα μέλη του Δ.Σ. των αποσταγματοποιών, εξηγώντας ότι, σε περίπτωση που εξομοιωθεί το προϊόν στην τιμή με τα εισαγόμενα ποτά, το μέλλον του θα είναι αβέβαιο.

Στο χώρο των ουζερί, για παράδειγμα, οι καταστηματάρχες τονίζουν ότι σερβίρουν καθημερινά πολλά λίτρα ρακής, που είναι συνυφασμένες με την ξεκούραση, τη χαλάρωση και την παρέα, για μικρούς και μεγάλους.

Αν η τιμή όμως φτάσει να είναι διπλάσια, εφόσον η ρακή κυκλοφορεί μόνο συσκευασμένη, το ερώτημα είναι ποιος και κάτω από ποιες συνθήκες θα την προτιμά.

Ταυτισμένη μέχρι και με την κρητική φιλοξενία είναι η ρακή, όπως διευκρίνισαν οι εστιάτορες, που δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι μέχρι και το καθιερωμένο κέρασμα στο τέλος του φαγητού θα είναι πια αδύνατο!

Η έκθεση

"Καίει" την κρητική τσικουδιά, εάν εφαρμοστεί, η έκθεση του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, οι συστάσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους κλάδους των ποτών και των πετρελαιοειδών, που περιλαμβάνει η δεύτερη «εργαλειοθήκη» (toolkit) του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό, έχει ολοκληρωθεί και παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.

Συνολικά οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού εξέτασαν 482 νομοθετικές ρυθμίσεις που διέπουν τη λειτουργία των κλάδων αυτών, καθώς και της κλωστοϋφαντουργίας και του μηχανολογικού εξοπλισμού, τομείς στους οποίους δε βρέθηκαν εμπόδια στον ανταγωνισμό. Οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη προβλέπουν 82 αλλαγές στον κλάδο των ποτών και 6 στα πετρελαιοειδή, οι οποίες έχουν τεθεί υπόψη της κυβέρνησης, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Στη μελέτη του κλάδου των ποτών, ο ΟΟΣΑ επικεντρώνεται στην παραγωγή και διακίνηση «χύμα» τσίπουρου και συναφών προϊόντων, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ετησίως 17-19 εκατ. λίτρα τσίπουρου διακινούνται αφορολόγητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Το μέγεθος αυτό προκύπτει αν υπολογίσει κανείς την παραγωγή των 67 μεγάλων μονάδων του κλάδου (3 εκατομμύρια λίτρα που φορολογούνται με 12,75 ευρώ ανά λίτρο καθαρής αλκοόλης) και των 30.000 περίπου μικρών αποσταγματοποιών (που δηλώνουν ότι παράγουν 5-7 εκατομμύρια λίτρα και έχουν πολύ μικρότερη φορολογία, 1,33 ευρώ ανά λίτρο αλκοόλης), και συγκρίνει τα μεγέθη αυτά με τη συνολική ποσότητα που διακινείται στην αγορά, η οποία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι 24 εκατ. λίτρα.

Η πρόταση του Οργανισμού είναι να καταργηθεί η διακίνηση «χύμα» τσίπουρου, ούτως ώστε όποιες ποσότητες δεν είναι τυποποιημένες να κατάσχονται και να περιοριστούν οι μικροί παραγωγοί αποκλειστικά στην κάλυψη των δικών τους αναγκών.

Η πρόταση αυτή, όπως αναγνωρίζει ο ίδιος ο Οργανισμός, είναι βλαπτική για τα συμφέροντα των μικρών αποσταγματοποιών, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι η εφαρμογή της μπορεί εύκολα να ελεγχθεί.

Εναλλακτικά, προτείνεται να υποχρεωθούν οι μικροί παραγωγοί να εκδίδουν φορολογικά παραστατικά, κάτι που όμως έχει το μειονέκτημα της δυσκολίας στους ελέγχους.

Χριστόφορος Παπαδάκης, Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια