default-image

S&P: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε "CCC+"

Οικονομία
S&P: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε "CCC+"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά δύο βαθμίδες, σε «CCC+» από «CCC-» προηγουμένως, αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας ο οίκος Standard & Poor's.  

Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αναθεώρησε σε  «CCC+» από «CCC-» προηγουμένως την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «C» της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας.

Oι προοπτικές και των δύο αξιολογήσεων παραμένουν «σταθερές».

Η ελληνική αναβάθμιση, εξηγεί o S&P, αντανακλά την κατ' αρχήν συμφωνία για τη λήψη ενός τριετούς δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αλλά και την εξασφάλιση του δανείου - γέφυρα, ύψους 7,16 δισ. ευρώ.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξη, επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη περιορίζεται κάτω του 50% σε βάθος τριετίας.

Ωστόσο, προειδοποιεί, ο κίνδυνος του Grexit παραμένει υψηλός, ιδίως εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταθέσει να εφαρμόσει το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, σύμφωνα με τον S&P, εξαιτίας της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θεωρείται πλέον αναπόφευκτη.

Όσον αφορά την οικονομία, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2015 κατά 3%. «Κλειδί» για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει ωστόσο ο S&P, αποτελεί το στοίχημα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News