Ειδήσεις

"Συνομιλώντας με τη… βαρβαρότητα"

«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά, ότι είχαμε σαν Πολιτιστικό Σωματείο ουδέποτε οιαδήποτε οικονομικού είδους συνδιαλλαγή ή δοσοληψία με την πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Ποτέ δεν είμαστε Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση (ΜΚΟ), αλλά εξ αρχής Πολιτιστικό Σωματείο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πολιτιστικό Σωματείο "Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό" με αφορμή όπως τονίζει τα «συκοφαντικά σχόλια που διαδόθηκαν από βουλευτή του Ηρακλείου και δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδα των Αθηνών ("Συνομιλώντας με τον… Μινώταυρο", "ΒΗΜΑ" 18.7.2015)».

Σχόλια όπως αναφέρει το Σωματείο, «τα οποία αναπαρήγαγαν και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης και απέκτησαν μεγάλη διάδοση στον διαδικτυακό χώρο, όπως στο Facebook, στοχοποιώντας και σπιλώνοντας το έργο και τη δράση του Πολιτιστικού Σωματείου "Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό" (με αριθμό έγκρισης καταστατικού ΑΜ 2572 Αρ. Δ/σης 99/14) και κατηγορώντας το ότι είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), η οποία διαπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο 7.000, - ευρώ, ποσό που δόθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στην ΜΚΟ εν καιρώ κρίσης για «αερολογίες» («Έχω στα χέρια μου την απόφαση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Κρήτης (με υπογραφή Στ. Αρναουτάκη) που χορηγεί τον Μάρτιο του 2015 με συνοπτικές διαδικασίες 7.000 ευρώ για κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, δηλαδή συνομιλίες των μελών της ΜΚΟ με τον μινωικό πολιτισμό (και πιθανώς με τον... Μινώταυρο) λόγο «εμπλοκής» της πρώην Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη με την αδελφή της, ιδρυτικό μέλος και προέδρο της «ΜΚΟ» Τερέζας Βαλαβάνη («Πιθανώς να πείτε: Τι είναι τα 7.000 ευρώ για μια ΜΚΟ που συνομιλεί με τον μινωικό πολιτισμό (…).

Ίσως να περνούσε απαρατήρητη η ίδρυση της ΜΚΟ αν ο βουλευτής Ηρακλείου Ελ. Αυγενάκης δεν αποκάλυπτε ότι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΜΚΟ είναι και η Τερέζα Βαλαβάνη, αδελφή, όπως είπε, της παραιτηθείσας αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη. Και κάτι ακόμη: η επιχορήγηση δόθηκε στη συγκεκριμένη ΜΚΟ σε περίοδο οικονομικής στενότητας, την ώρα που είχαν παγώσει όλες οι επιχορηγήσεις προς τις ΜΚΟ λόγω έλλειψης χρημάτων.»).

Όντως στις 27.3.2015 επιδόθηκαν μέσο του σωματείου μας κατά παράκληση της Περιφέρειας Κρήτης ποσό 7.000,- ευρώ στην εταιρία Indigo View Productions LTD, αριθμός τιμολογίου 55, για να καλυφθεί μέρος του κόστους του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ CRETA DIVINA του σκηνοθέτη Φώτη Κωνσταντινίδη. Ταινία,  που  απευθύνεται στο αγγλόφωνο κοινό και αναδεικνύει την μινωική ιστορία και το φυσικό κάλλος της Κρήτης. Σε χθεσινό δελτίο τύπου, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Φώτης Κωνσταντινίδης, επίσης διευκρινίζει:  «Αναφερόμενος σε πρόσφατη δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου Ελευθερίου Αυγενάκη, οφείλω να σπεύσω να επιβεβαιώσω, λόγω κυκλοφορίας ανεύθυνων και αναληθών διαδόσεων και δημοσιευμάτων, ότι το ποσόν των 7.000 ευρώ, που χορηγήθηκε από τη Περιφέρεια Κρήτης στον Πολιτιστικό Σύλλογο "Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό", χορηγήθηκε αποκλειστικά και μόνο για τη κάλυψη μέρους των εξόδων της παραγωγής της ταινίας-ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους Creta Divina, που γύρισα με τον Άγγλο ηθοποιό Robert Powell. Το εν λόγω εγχείρημα, που έχω μόλις ολοκληρώσει, διατελούσε υπό προετοιμασίαν από το 2012, όταν χορηγήθησαν από το υπουργείο Πολιτισμού οι απαιτούμενες άδειες κινηματογράφησης σε μεγάλο αριθμό αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Κατόπιν τούτου, αποφασίστηκε η επιχορήγησή του από τη Περιφέρεια Κρήτης, ως συνεισφορά στη διεθνή προβολή του Μινωικού πολιτισμού, της παράδοσης και του φυσικού πλούτου και κάλλους της Κρήτης, στην οποίαν στόχευε η ταινία. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό", του οποίου το όραμα και την εργασία εκτιμώ ιδιαιτέρως, για την διαδικαστική διευκόλυνση της εκταμίευσης. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στις κυρίες Τερέζα Βαλαβάνη και Χρύσα Βαθιανάκη για την ειλικρίνεια και ανιδιοτελή συμπαράστασή τους».

Από τις 7.000,-ευρώ το Πολιτιστικό Σωματείο «Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό» δεν καρπώθηκε ούτε ένα ευρώ! Μάλιστα ο ταμίας μας Μάριος Χαλκιαδάκης, κάτοικος Ανωγείων, αφιέρωσε πολλές διαδρομές, πληρώνοντας ο ίδιος και τα σχετικά έξοδα μετακίνησης και χάνοντας εργατοώρες, που στέρησε από την εργασία του σαν κατασκευαστής φυσητού γυαλιού, για να φέρει εις πέρας την εκτεταμένη γραφειοκρατία, που χρειαζόταν για να εκταμιευτούν οι 7.000,- ευρώ και να εξυπηρετηθεί η πρόθεση της Περιφέρειας Κρήτης να χορηγήσει την ταινία και του κου Φώτη Κωνσταντινίδη να μπορέσει να την γυρίσει. Μάλιστα κατά την συνέντευξη τύπου, που δόθηκε κατά την άφιξη του ηθοποιού κ. Robert Powell στην Κρήτη, διαπιστώσαμε με πικρία, ότι παραλείφθηκε ν' αναφερθεί απ' οποιοδήποτε η συμβολή μας για το γύρισμα της ταινίας. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως αισθανθήκαμε, όταν διαπιστώσαμε  μετά τα τελευταία δημοσιεύματα, ότι έναντι ευχαριστίας, βρέθηκαν συμπατριώτες μας να μας διασύρουν με το πιο επαίσχυντο τρόπο.

Διαψεύδουμε κατηγορηματικά, ότι είχαμε σαν Πολιτιστικό Σωματείο ουδέποτε οιαδήποτε οικονομικού είδους συνδιαλλαγή ή δοσοληψία με την πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Ποτέ δεν είμαστε Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση (ΜΚΟ), αλλά εξ αρχής Πολιτιστικό Σωματείο, που δραστηριοποιείται από το 2014 με ποικίλες δράσεις, που αποσκοπούν να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους της Κρήτης και το ευρύτερο κοινό ως προς την συμβολή και ανάδειξη του μινωικού πολιτισμού, της τέχνης και της καλλιτεχνικής και επιστημονικής δημιουργίας στον τόπο μας.

Το Δ.Σ. του Σωματείου, οι αρχαιολόγοι, οι καλλιτέχνες κ.α. φίλοι, που απαρτίζουν το Σωματείο μας, λειτουργούν καθαρά ανιδιοτελώς, προσφέροντας τον καλύτερο εαυτό τους σε εθελοντική βάση και η πληθώρα των εκδηλώσεων μας, που κορυφώθηκαν το Νοέμβριο του 2014 με την ομώνυμη εικαστική έκθεση 31 καλλιτεχνών στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο και το μινωικό φεστιβάλ, που οργανώθηκε στον χώρο της έκθεσης, η οποία κατά το 2015 περιοδεύει και στους 4 νομούς της Κρήτης, στο Ρέθυμνο, στα Μάλια, στη Σητεία και στα Χανιά, στηρίζονται στις συνδρομές των μελών και μικρές χορηγίες για καταλόγους, διαφημιστικό υλικό, δωρεάν χρήση εκθεσιακών χώρων από την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους, πολιτιστικά σωματεία και ιδιώτες επιχειρηματίες.

Για δεύτερη χρονιά διοργανώσαμε ανοικτά μαθήματα αρχαιολογίας και ιστορίας της αρχαιολογίας, ημερίδες, ξεναγήσεις και περιηγήσεις σε αρχαιολογικά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και στους 4 νομούς της Κρήτης, αναδείξαμε την ύπαρξη και συμβολή των μινωικών φρυκτωριών σαν σύστημα επικοινωνίας και άμυνας στην μινωική Κρήτη, προγραμματίζουμε ταξίδια στην μινωική Σαντορίνη και στην Γαύδο, βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστήρια κεραμικής, γλυπτικής σε πέτρα, φυσητού γυαλιού, ζωγραφικής και τοιχογραφίας για παιδιά και ενήλικες, προβολές ταινιών, σε εξέλιξη ποιητικός διαγωνισμός και νέα εικαστική έκθεση με θέμα «η θάλασσα που μας ενώνει» στην ενετική Πύλη Βιτούρι τον Σεπτέμβριο στο Ηράκλειο.

Η ελληνική κοινωνία περνάει μαζί με την οικονομική κατάρρευση, βαθύτατη κοινωνική και πολιτιστική κρίση. Η συκοφαντική εκστρατεία εναντίον προσώπων άμεμπτου ηθικής και εντιμότητας όπως η πολιτικός και συγγραφέας Νάντια Βαλαβάνη, σε συνδυασμό με την ψευδολογία που εξέθεσε το Πολιτιστικό Σωματείο μας σαν ΜΚΟ να καρπώνεται χρηματικά ποσά εν μέσω της κρίσης, καταδεικνύουν μια κοινωνία σε παρακμή, που παραπαίει και λειτουργεί με την λογική της Ιεράς Εξέτασης.

Η λάσπη για μας μέχρι τώρα ήταν ένα προσιτό φυσικό υλικό με το οποίο χαιρόμαστε, όπως οι αρχαίοι Μινωίτες να δημιουργούμε με τα χέρια μας έργα τέχνης. Αν για κάποιους πολιτικούς, δημοσιογράφους και δυστυχώς αναμεσά τους πανεπιστημιακούς και συγγραφείς, η λάσπη αποτελεί υλικό για να σπιλώνουν το έργο και το ήθος όσων καθαρών Ελλήνων έχουν εναπομείνει, να είναι σίγουροι ότι δεν θα το επιτρέψουμε. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με ελάχιστους πόρους «συνομιλώντας με τον πολιτισμό και το φως» αντίθετα σε όσους επιλέγουν να «συνομιλούν με την βαρβαρότητα και το σκότος».

Σχόλια