default-image

Το μνημόνιο 3 και η ενέργεια στην Ελλάδα

Το μνημόνιο 3 και η ενέργεια στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον αντίκτυπο που θα επιφέρει το νέο Μνημόνιο που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την τρόικα των διεθνών πιστωτών στον ενεργειακό κλάδο της Ελλάδας και τις εγχώριες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εξετάζει άρθρο που δημοσιεύεται στην έγκριτη ιστοσελίδα pv-magazine.

Όπως προβλέπεται στη συμφωνία θα πρέπει να δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή των ελληνικών δικτύων (ΑΔΜΗΕ) εκτός εάν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα εξασφαλίσουν συνθήκες ανταγωνισμού. Τονίζεται δε ότι η μέχρι τώρα πρακτική της ΔΕΗ δεν παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία, καθώς αυτή απλά προτείνει τον διαχωρισμό χωρίς να τον επιβάλλει.

Πέρυσι είχε προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του 66% ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ανήκει σε ποσοστό 100% στη ΔΕΗ. Τότε είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον η κοινοπραξία της βελγικής Elia System Operator S.A. με την IFM Investors Pty Ltd, το Επενδυτικό Συμβούλιο των Συνταξιούχων Δημοσίου Τομέα του Καναδά, η κινεζική κρατική εταιρεία ανάπτυξης δικτύων και η ιταλική Terna.

Όσον αφορά στη μονοπωλιακή διάρθρωση της ελληνικής ενεργειακής αγοράς το pv-magazine, αναφέρει ότι "στην πράξη, αυτό το μοντέλο δεν δουλεύει στην Ελλάδα. Συνεχόμενες κυβερνήσεις έχουν πριμοδοτήσει ανοικτά την ΔΕΗ, διαστρεβλώνοντας την αγορά και παρεμποδίζοντας τον ανταγωνισμό. Ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του δικτύου από τη ΔΕΗ αναμένεται να φέρει διαφάνεια στην αγορά. Αν η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ακολουθηθεί από την διάσπαση της ΔΕΗ σε επιμέρους εταιρείες, με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, τότε η ελληνική αγορά ενέργειας μπορεί να επωφεληθεί περαιτέρω".

Και συνεχίζει ως εξής με τις προτάσεις του:

"Η Ελλάδα πρέπει να εγκαθιδρύσει μια ενεργειακή αγορά με ίσους όρους και να μην προστατεύει τη ΔΕΗ έναντι των άλλων παραγωγών. Η ιδιωτικοποίηση από μόνη της δεν το εγγυάται αυτό, όμως μπορεί να φέρει κεφάλαια στα άδεια κρατικά ταμεία τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να επενδυθούν στις ΑΠΕ μέσω ισορροπημένων μηχανισμών, κατά προτίμηση δίχως επιδοτήσεις.

Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι υγιής οικονομικά και βασίζεται στα δάνεια για να επιβιώσει. Οι προσπάθειες των προηγουμένων κυβερνήσεων στις ΑΠΕ ήταν εντελώς άστοχες, οδηγώντας σε έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό. Μετά τα αντιλαϊκά αναδρομικά μέτρα που ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, το πρόβλημα έχει πλέον ελαχιστοποιηθεί, αλλά αυτό δεν αρκεί ώστε να αναπτυχθεί ο κλάδος των ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Σχετικά με τα φωτοβολταϊκά, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό δυναμικό, το grid parity είναι πραγματικότητα και ο κλάδος μπορεί να είναι ανταγωνιστικός χωρίς να χρειάζεται επιδοτήσεις για την ανάπτυξή του. Μια διαφανής, αποδοτική αγορά που δεν διατηρεί τις τιμές τεχνητά χαμηλά είναι προαπαιτούμενο και θα στείλει τα κατάλληλα μηνύματα για στους επενδυτές των φωτοβολταϊκών. Το net metering, για παράδειγμα, δεν βασίζεται σε δημόσιες επιδοτήσεις και έτσι μια ελεύθερη αγορά μπορεί να του δώσει ώθηση, ιδίως στα φωτοβολταϊκά στις στέγες".

Τέλος, το PV-Magazine κάνει ειδική μνεία στις ιδεολογικές αναφορές του τέως υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη και στην υποστήριξη που έδειξε προς τον λιγνίτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News