default-image

Συρρικνώνεται η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και όχι μόνο

Κρήτη
Συρρικνώνεται η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και όχι μόνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε νέα ταλαιπωρία μπαίνουν οι ασθενείς, μετά το κλείσιμο ενός κρεβατιού στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, την ώρα που αυξάνονται οι ανάγκες για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων είναι και η έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, οι συνδικαλιστές του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου προέβησαν σε σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί, τόσο στο εν λόγω θέμα όσο και γενικότερα στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Θέμης Φραγκιαδάκης, ο οποίος τόνισε ότι «επειδή δεν υπήρχε διαιτολόγος στο νοσοκομείο, αναγκάστηκε η διοίκηση να μετακινήσει νοσηλεύτρια που έχει την ειδικότητα του διαιτολόγου από τη ΜΕΘ στο Τμήμα Διατροφής, με αποτέλεσμα να κλείσει το ένα κρεβάτι».

Από την πλευρά του, το μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων Κυριάκος Θεοδοσάκης είπε ότι «αυξάνονται τα τροχαία και τα κρεβάτια στις μονάδες όχι απλά είναι απαραίτητο να μη μειωθούν, αλλά είναι απαραίτητο να αυξηθούν. Και με την κατάσταση που δημιουργείται, η μείωση είναι πραγματική κι αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα που θα αναδείξουμε και θα αγωνιστούμε κι εμείς ως εργαζόμενοι».

Οι συνδικαλιστές χαρακτήρισαν ως απαράδεκτη την κατάσταση, την ώρα που οι ανάγκες για την παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης στο λαό αυξάνονται επικίνδυνα, η Πολιτεία να αφήνει τα δημόσια νοσοκομεία στο έλεος των προβλημάτων τους και να κλείνουν κλινικές και μονάδες και κλίνες εντατικής θεραπείας, αντί να ανοίγουν περισσότερες.

«Ουσιαστικά λόγω του καλοκαιριού», όπως είπαν, «αυτό φέρνει σε αδιέξοδο όλα τα νοσοκομεία, γιατί εκ των πραγμάτων η έλλειψη των κρεβατιών στη ΜΕΘ έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται μπαλάκι ένας ασθενής από την Ιεράπετρα έως και το Ρέθυμνο».

«Καταβάλλουμε προσπάθειες»

Πάντως, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκος Χαριτάκης δήλωσε: «Καταβάλλουμε προσπάθειες για το ζήτημα, να ανοίξει και πάλι το ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ που έκλεισε. Στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε μια νοσοκόμα από άλλο πόστο του νοσοκομείου».

«Κλείνουν... περισσότερα»

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εργαζόμενοι εκτιμούν ότι θα κλείσουν και άλλα κρεβάτια στη ΜΕΘ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, κρούοντας παράλληλα το καμπανάκι του κινδύνου στη διοίκηση για την ενίσχυση της μονάδας με προσωπικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Θέμη Φραγκιαδάκη, «αυτή η κατάσταση θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν άλλα δύο κρεβάτια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κι αυτό διότι, μία συναδέλφισσά μας έχει μείνει έγκυος και θα πάρει άδεια εγκυμοσύνης το επόμενο διάστημα.

Και βέβαια, θα φύγουν τρεις εργαζόμενες που είναι μέσω προγράμματος, επειδή τελειώνει σε δύο μήνες η σύμβασή τους. Έτσι τα 13 κρεβάτια που λέγαμε μέχρι τώρα θα μειωθούν στα 11, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για το νοσοκομείο και για το λαό της Κρήτης. Βλέπετε τι γίνεται. Ο ασθενής πάει από το ένα νοσοκομείο ως το άλλο, για να βρει θέση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας»!

Στην Παιδοψυχιατρική

Την ίδια ώρα, η λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ βρίσκεται στον αέρα. Στα μέσα του επόμενου Σεπτεμβρίου λήγει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου απασχολούνται εργαζόμενοι, οι οποίοι ωστόσο παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις περίπου μήνες.

Όπως τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η κοινωνική λειτουργός του ΠΑΓΝΗ Μαρία Ζαχοπούλου, «οι 13 εργαζόμενοι που εργάζονται στην Κλινική αυτή είναι απλήρωτοι αυτή τη στιγμή, από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και σήμερα που μιλάμε.

Όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει καμία καταβολή μισθοδοσίας. Και δε μιλάμε για εφημερίες ή υπερωρίες προσωπικού. Μιλάμε καθαρά για τη μισθοδοσία. Εμείς τέσσερις μήνες λοιπόν αυτή τη στιγμή είμαστε απλήρωτοι. Είμαστε στον πέμπτο μήνα αυτή τη στιγμή. Ακούμε συνεχώς υποσχέσεις. Και καμία μόνιμη λύση δεν υπάρχει μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με τις εργαζόμενες της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, πρόκειται για εργαζόμενους που καλύπτουν ανάγκες όλης της Κρήτης αλλά και όλου του νότιου Αιγαίου, και χρειάζονται στήριξη από τον κόσμο για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους.

Χριστόφορος Παπαδάκης, Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News